Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες έστειλε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας λόγω της εκτίναξης των νέων κρουσμάτων του κορoνοϊού.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «η πατρίδα μας κι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κατάσταση των 100 ετών. Σήμερα κατ΄εξαίρεση κρίναμε απαραίτητο να μιλήσω. Αρχικά να σας μεταφέρω την ανησυχία της Επιτροπής των ειδικών.»
Ο καθηγητής τόνισε ότι ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και πως είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε μικρότερες ηλικίες.
«Πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1» τόνισε κάνοντας γνωστό ότι το R είναι κοντά στο ένα και αυτό σημαίνει ότι κάθε κρούσμα δίνει κι άλλο ένα. Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε επίσης ότι «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει».
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως προχώρησε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, κατ΄ εξαίρεση. Μετέφερε την ανησυχία της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική κατάσταση. «Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην Ελλάδα», γεγονός που οφείλεται «στην αύξηση των τεστ, αλλά και την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού». Επίσης ως λόγο ανέφερε και τον «συγχρωτισμό σε διάφορα κλειστά μέρη», και έφερε ως παραδείγματα, γάμους, μπαρ, και βιομηχανίες. Ανακοίνωσε πως στο γάμο της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 45 κρούσματα και στην Αλεξανδρούπολη 22.
Χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η πίεση στο Σύστημα Υγείας. «Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των νοσηλειών, αλλά θέλει εγρήγορση και προσοχή απ’ όλους μας».
Το τελευταίο 24ωρο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε συνολικά 121 νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Αναλυτικότερα:
– Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
– Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,
– Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,
– Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,
– Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,
– Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,
– Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,
– Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,
– Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,
– Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,
– Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,
– Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,
– Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,
– Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,
– Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα, Τρίτη (04/08), o Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
Συνολικά, 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Την ίδια στιγμή, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).