Ένα νησί αποκάλυψη. Με τροπικές παραλίες, αρχαίους καταρράκτες, αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία Παράδεισος, ορεινά χωριά μέσα σε φαράγγια με άγρια ομορφιά και οικισμοί μέσα σε αγκαλιές από πεύκα. Με λίγα λόγια αυτή είναι η Θάσος.
Σχεδόν ζηλεύουμε τους Καβαλιώτες και τους υπόλοιπους βορειοελλαδίτες που έχουν τη Θάσο στα “πόδια” τους. Εδώ θα πάμε για να βρούμε τον παράδεισο ανάμεσα σε πυκνά πευκοδάση, ελαιώνες, τρεχούμενα νερά, πεύκα που σχεδόν αγγίζουν το κύμα, πολυσύχναστες αμμουδιές και δαντελωτούς ορμίσκους, αιγαιοπελαγίτικη αύρα αλλά και ορεινά χωριά με μακεδονίτικα αρχοντικά.
Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ντόπιων και θα καθίσουμε στα ψαροταβερνάκια για τα πιο φρέσκα ψάρια, θα πιούμε ντόπιο κρασί και τσίπουρο, θα ξεκοκαλίσουμε ζουμερά κατσίκια, θα γλυκαθούμε με το καλύτερο μέλι και τα λαχταριστά γλυκά του κουταλιού. Δεν θα χρειαστεί καν να ρωτήσουμε για την καλύτερη παραλία.
Απλά θα πάρουμε το πολύ καλό οδικό δίκτυο του νησιού και θα κάνουμε στάση σε όλες. Πάνω από όλα όμως στη Θάσο θα πάμε γιατί ακόμα και τον Αύγουστο, το νησί κρατά τον αυθεντικό χαρακτήρα του ανέγγιχτο και έχει χώρο για όλους. Γαλήνη στην ψυχή είναι το έπαθλο.
Οι ορεινοί οικισμοί της
Η Θάσος έχει πολλούς ορεινούς οικισμούς, γιατί παλιά οι κάτοικοι για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών έχτιζαν τα σπίτια τους ψηλά πάνω στα βουνά. Έτσι τα περισσότερα ορεινά χωριά είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των βουνών περιτριγυρισμένα από δάση κυρίως με πεύκα. Έχουν πλατείες με εκατόχρονα πλατάνια, αρχαίες μουριές και δροσιά από τα γάργαρα νερά που κατεβαίνουν από τα βουνά.
Το ορεινό χωριό του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου.
Ελάτε στον Άγιο Γεώργιο ένα μεσημέρι που ο ήλιος και η ζέστη θα είναι ανυπόφορη για να βρείτε δροσιά κάτω από τα φουντωτά πλατάνια του. Η δροσιά από τα πλατάνια και τα κρυστάλλινα νερά, αποζημιώνουν τον επισκέπτη που επιθυμεί να περπατήσει στους δρόμους του χωριού, πριν πάρει τον κατηφορικό δρόμο και φτάσει μετά από περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και πάλι στη θάλασσα στην Σκάλα Ραχωνίου, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το κυρίαρχο στοιχείο του νησιού της Θάσου, τη θάλασσα. Ο θρύλος αναφέρει ότι το χωριό υπήρξε ο τόπος ανατροφής και των πρώτων παιδικών χρόνων του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου.
Το χωριό με την περισσότερη έμπνευση
Το χωριό Θεολόγος είναι ορεινό, απότομο. Στην πατρίδα του Βασίλη Βασιλικού σε κάθε της βήμα νιώθει κανείς έντονα την ενέργεια αυτού του τόπου. Το χωριό είναι επίσης γνωστό για το τοξωτό γεφύρι ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τον οικισμό, καθώς και στις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου.
Η τελευταία μάλιστα έχει κτιστεί το 1803 μ.Χ και διαθέτει ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι ντόπιοι θα σας μιλήσουν και για τα ξωκλήσια της περιοχής, όπως της Παναγούδας και του Αρχαγγέλου όπου δεσπόζει μοναδική Βυζαντινή τοιχογραφία που χρονολογείται γύρω στο 1430 και είναι μοναδική στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κάστρο: Το κοιμώμενο χωριό
Αυτός ο οικισμός μπορεί να μην έχει μόνιμους κατοίκους και η πρόσβαση για τον επισκέπτη να μην είναι η πιο εύκολη, όμως αξίζει την επίσκεψη σας. Το Κάστρο βρίσκεται βορειοανατολικά των Λιμεναρίων προς το κέντρο του νησιού. Όπως φανερώνει και το όνομα του κάποτε εδώ υπήρχε ένα κάστρο που έχτισε ένα Γενοβέζος. Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τις δύσκολες εποχές προς αναζήτηση δουλειάς. Σήμερα κάποια σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται για καλοκαιρινές κατοικίες. Γιατί, ωστόσο να έρθετε εδώ; Γιατί είναι εξαιρετικά, έχει μια γοητευτικά άγρια ομορφιά που θα σας κλέψει την καρδιά.
Γύρω του έχει καταπληκτική θέα στα φαράγγια και στις χαράδρες που το περιβάλλουν.
Μπορείτε να πάτε στο Κάστρο από τα Λιμενάρια με αυτοκίνητο και θα χρειαστείτε περίπου 35 λεπτά προσεκτικής οδήγησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε συμβατικό αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι αρκετά ανυψωμένο από το έδαφος γιατί ο βραχώδης δρόμος μπορεί να προκαλέσει φθορές στο όχημά σας. Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας προσπαθήστε να περπατήσετε από το Θεολόγο ή τα Λιμενάρια. Μια ευχάριστη βόλτα στη φύση με μέση διάρκεια δύο με τρεις ώρες.
Ένα χωριό μέσα στα πεύκα
Το Καζαβίτι πολλοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για το ομορφότερο χωριό της Θάσου. Αποτελείται στην πραγματικότητα από δυο οικισμούς. Το Μικρό Καζαβίτι και το Μεγάλο. Το πρώτο βρίσκεται στο τέλος μιας εύφορης κοιλάδας ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους.
Αποτελείται από χαριτωμένα σπιτάκια χτισμένα με πλίνθους με αμφιθεατρικό τρόπο πάνω στο λόφο, κρυμμένα μέσα σε οργιώδη βλάστηση από πλατάνια, κυπαρίσσια και πρίνους. Το Μεγάλο Καζαβίτι απέχει μόνο μισό χιλιόμετρο και ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, αρχιτεκτονική και ομορφιά..
Παναγιά: Ένα χωριό που τιμά το Βάκχο
Το χωριό βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και θα φτάσετε σε αυτό μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή κατάφυτη από πεύκα και πλατάνια. Η πλούσια βλάστηση οφείλεται στα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων κυρίως το χειμώνα. Το χωριό έχει χτιστεί σε περιοχή όπου δεν είναι εμφανές από τη θάλασσα για να είναι οι κάτοικοι του προστατευμένοι από τους πειρατές, οι οποίοι έκαναν αρκετές επισκέψεις στο νησί. Αυτό εξηγεί και την ύπαρξη πολλών ορεινών χωριών στη Θάσο. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Παναγιά ήταν η πρωτεύουσα του χωριού που πήρε τη θέση από το Θεολόγο που απείχε αρκετά από τη θάλασσα.
Κάπως έτσι, άρχισαν να χτίζονται εδώ αρχοντικά τα όποια υπάρχουν ακόμα και σήμερα και ξεχωρίζουν για τους εξώστες και την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική τους. Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαία παραδοσιακός οικισμός από το 1978. Σε όλα αυτά προσθέστε τρεχούμενα νερά που φτάνουν εδώ από τα βάθη των πηγών που έχουν τις καρδιές τους μέσα στα βουνά. Στολίδι του χωριού όμως και ο χιλιόχρονος πλάτανος της κεντρικής πλατείας. Οι τολμηροί επίσης ας αναζητήσουν τη Δρακότρυπα που βρίσκεται ένα τέταρτο της ώρας ποδαρόδρομο από την πλατεία του χωριού. Είναι μια σπηλιά με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι ντόπιοι στο χωριό θα σας κεράσουν ντόπιο τσίπουρο και κρασί. Άλλωστε, εδώ το αγαπούν το αλκοόλ, μιας και έχουν μια αδυναμία παραπάνω στο Θεό Βάκχο, απόδειξη ότι έχουν δώσει το όνομα του στο σύλλογο του χωριού.
Οι καλύτερες παραλίες της Θάσου
Οι παραλίες της Θάσου είναι για όλα τα γούστα. Οι περισσότερες ωστόσο είναι αμμουδερές.
Είναι στρωμένες με ψιλή και εξαιρετικής ποιότητας άμμο. Τέτοιες είναι οι Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά, Χρυσή Ακτή και Παράδεισος.
Δική μας αγαπημένη, η παραλία που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κλίμα τροπικό, η παραλία Μάρμαρα ή αλλιώς Σαλιάρα, είναι λευκή με γαλαζοπράσινα νερά. Από τα πιο εντυπωσιακά που μπορείτε να δείτε στην Ελλάδα.
Παράδεισος
Αν θέλετε να ψαρέψετε πιάστε θέση στον Αρχάγγελο με τα βαθιά και πλούσια νερά. Οι νεαροί πιάνουν ομπρέλες και θέση στο beach bars στη Ψιλή Άμμος. Οι οικογένειες νιώθουν ασφάλεια στην παραλία Παχύς. Όλοι θέλουν να βουτήξουν στα σμαραγδένια νερά της Αλυκής.
Οι περιπατητές ξεκινούν από τον κολπίσκος Ασπάς και κοντά στο Φαρί περπατούν για να βρουν την αμμουδερή παραλία Διπόρι και φυσικά δεν φεύγουν αν δεν βουτήξουν στην πέτρινη, φυσική πισίνα που έχει δημιουργήσει η φύση, την Γκιόλα. Για να φτάσετε εδώ, θα πρέπει να ακολουθήστε το χωματόδρομο από το Καλάμι, είτε πεζοπορώντας είτε οδικώς, και στη συνέχεια το μονοπάτι που περνά μέσα από ελαιόδεντρα.
Ερείπια μιας άλλης εποχής
Η Θάσος είναι διάσπαρτη από πολλούς ανεκτίμητους θησαυρούς από το παρελθόν της Χρυσής Εποχής της Ελλάδας. Αποδείξεις υπάρχουν σε κάθε γωνιά και κάθε σοκάκι της πόλης του Λιμένα, στη χερσόνησο της Αλυκής και σε ολόκληρο το νησί από άκρη σ΄ άκρη. Τα πιο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που επιβάλλεται να επισκεφτείτε είναι η Αρχαία αγορά, το Αρχαίο θέατρο, η Ακρόπολη, τα ερείπια από τα τείχη και τις πύλες της αρχαίας πόλης στο Λιμένα, και τον αρχαίο ναό, το ιερό και το λατομείο στην Αλυκή.
Λιμένας: Εκεί που χτυπάει η καρδιά της Θάσου
Σήμερα, το κέντρο του νησιού είναι ο Λιμένας. Το γεγονός ότι είναι η πρωτεύουσα του νησιού δεν της στερεί γραφικότητας. Τα σπιτάκια του φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, το ίδιο και τα πεύκα. Ακόμη και η μικρή παραλία εδώ είναι πεντακάθαρη. Ο Λιμένας μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για να μείνει κανείς στη Θάσο, καθώς έχει τις καλύτερες επιλογές για φαγητό, αλλά και διασκέδαση το βράδυ. Οι οικογένειες επίσης θα έχουν ό, τι χρειαστούν, αλλά και άμεση πρόσβαση στο λιμάνι μέσω του οποίο υπάρχει συχνή σύνδεση με την Καβάλα.
Ένα νησί πραγματικός Παράδεισος..
Δείτε το βίντεο: