Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
διάφοραΤο να είσαι αριστερόχειρας έχει μία απροσδόκnτη επίδραση στον ύπνο σου

Το να είσαι αριστερόχειρας έχει μία απροσδόκnτη επίδραση στον ύπνο σου

Οι άνθρωποι που είναι αριστερόχειρες αποτελούν ένα εξαιρετικό φαινόμενο της ανθρώπινης βιολογίας, το οποίο εδώ και χρόνια ερευνούν οι επιστήμονες.

Η προτίμηση ενός ανθρώπου να γράφει και να εκτελεί εργασίες με το αριστερό χέρι έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη νευρολογία ενός ατόμου. Επηρεάζει πολλαπλές πτυχές της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου που διαφοροποιούν τους δεξιόχειρες από τους αριστερόχειρες.

Παρόλο που οι δεξιόχειρες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εντούτοις και οι αριστερόχειρες είναι ένα αρκετά σημαντικό τμήμα. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Brain Structure and Function, οι αριστερόχειρες αποτελούν το 10.6% του πληθυσμού.

Η απροσδόκητη επίδραση στον ύπνο

Το ενδιαφέρον είναι ότι εάν κάποιος είναι αριστερόχειρας μπορεί να έχει και προβλήματα που συνδέονται με τον ύπνο. Μια μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Πνευμονολόγων διαπίστωσε ότι τα άτομα που είναι αριστερόχειρες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή περιοδικών κινήσεων των άκρων (PLMD). Πρόκειται για μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από ακούσιες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με το Stanford Health Care.

Αυτές οι κινήσεις, που συνήθως αφορούν τα πόδια αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα χέρια, εμφανίζονται με ρυθμικό και περιοδικό τρόπο, συχνά κάθε 20 έως 40 δευτερόλεπτα. Η PLMD μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, προκαλώντας συχνά ξυπνήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ημερήσια κόπωση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο.

Σε μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Πνευμονολόγων εξετάστηκαν 100 άτομα και διαπιστώθηκε ότι οι αριστερόχειρες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν κινήσεις των άκρων και στις δύο πλευρές του σώματος τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ακριβής αιτία αυτής της συσχέτισης παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των αριστερόχειρων και της PLMD. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι το να είναι κανείς αριστερόχειρας προκαλεί προβλήματα ύπνου ή άλλες διαταραχές. Ωστόσο, δημιουργούνται ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με το πώς οι νευρολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τους αριστερόχειρες μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο.

Τι συμβαίνει με τον ύπνο

Σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό International Review of Neurobiology, οι συγγραφείς ρίχνουν φως στη σχέση ανάμεσα στα όνειρα και το χέρι που επιλέγουν οι άνθρωποι να γράφουν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η έρευνα δείχνει ότι οι σταθεροί δεξιόχειρες τείνουν να έχουν περισσότερο ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και λιγότερο ύπνο μη ταχείας κίνησης των ματιών (NREM). Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει ότι το «κυρίαρχο» χέρι μας μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο περνάμε από τα διαφορετικά στάδια του ύπνου.

Οι συγγραφείς μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια του ύπνου και πώς αυτή η αλληλεπίδραση συνδέεται με τον ύπνο REM. Ο ύπνος REM είναι απαραίτητος για την εδραίωση της μνήμης και τα έντονα όνειρα, οπότε αυτή η σύνδεση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει την εδραίωση των αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου NREM και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο REM για να ενισχυθεί η επεξεργασία της μνήμης.

Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έχουν επισημάνει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των αριστερόχειρων και των γενικών διαταραχών του ύπνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature and Science of Sleep εξέτασε αυτή τη σχέση αναλύοντας δεδομένα από ένα δείγμα άνω των 1.700 υγιών συμμετεχόντων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που λειτουργούσαν και έγραφαν με το αριστερό μπορεί να είναι πιο πιθανό να ξυπνούν στην διάρκεια της νύχτας και να έχουν υπνηλία στην διάρκεια της μέρας.

Τα πιο σημαντικά