Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΘεσσαλονίκη: Τρένο με 51 επιβάτες συγκρούστnκε με δέντpο - Η κατάστασn της...

Θεσσαλονίκη: Τρένο με 51 επιβάτες συγκρούστnκε με δέντpο – Η κατάστασn της υγεiας του μηχανοδnγού και των επιβατών

Αυτό που όλοι οι οδηγοί τρένων φοβούνται εδώ και χρόνια και για το οποίο έχουν σταλεί δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΣΕ συνέβη τελικά νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Μηχανοδηγός της Hellenic Train τραυματίστηκε (ευτυχώς ελαφρά) όταν η αμαξοστοιχία 1634 (Θεσσαλονίκη – Δράμα) που οδηγούσε και στην οποία επέβαιναν 51 επιβάτες, προσέκρουσε σε δέντρο επί της γραμμής στο ύψος των Λαχανόκηπων.

875 cfd4049a 1513 43a3 aa5d 4f5fa6a65f0d

Τρένο συγκρούστηκε με δέντρο στη ΘεσσαλονίκηΤρένο συγκρούστηκε με δέντρο στη Θεσσαλονίκη

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν το παρμπρίζ του συρμού να σπάσει και ο ένας εκ των δύο μηχανοδηγών να τραυματιστεί και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

875 33ed21f6 0f11 43bf 97fd 6329c233bfd2

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρίας, η αμαξοστοιχία επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται σημαντική καθυστέρηση.

Σιδηρόδρομος: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του «Νέου ΟΣΕ»

Ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που προκάλεσε το θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85, αλλά και το κόψιμο του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας στα δύο, η κυβέρνηση παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασής για τη δημιουργία του «Νέου ΟΣΕ» σε μια προσπάθεια, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του σιδηροδρομικού τομέα στην Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή προωθείται σε συνεργασία με την Ε.Ε., και αφορά στην πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, ανάπτυξη, συντήρηση και διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών και του τροχαίου υλικού της χώρας, «προς διασφάλιση ενός σύγχρονου, γρήγορου, άνετου και απολύτως ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου σε πλήρη διαλειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα δίκτυα», όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών.

Ποιες είναι οι νέες αλλαγές

Η μέχρι σήμερα λειτουργία των τριών εταιρειών που εμπλέκονται με σιδηροδρομικό έργο, με πολλαπλές κοινές αρμοδιότητες και διεπιφάνειες, παράλληλες, αντικρουόμενες ή/και συμπληρωματικές αρμοδιότητες, έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού, συντονισμού, ανάπτυξης, συντήρησης, διαχείρισης και πλήρους ελέγχου του σιδηροδρομικού δικτύου, με συνέπειες την καθυστέρηση υλοποίησης έργων, και την πιθανότητα απώλειας πολύτιμων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών). Επίσης, υπάρχει σημαντική συνολική επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού από την πολλαπλότητα προσωπικού αντιστοίχων προσόντων και αρμοδιοτήτων για παρόμοιες διαδικασίες εντός των τριών εταιρειών.

Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε αναγκαίος και έχει προγραμματιστεί ο άμεσος ριζικός εκσυγχρονισμός για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού τομέα, υλοποιώντας τις ακόλουθες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των δημόσιων πυλώνων του υπάρχοντος συστήματος (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ) ως ακολούθως:

1. Δημιουργείται ένας νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ («Νέος ΟΣΕ»), που αναλαμβάνει πλήρως τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής, όπως περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ενώ καθίσταται και μοναδικός υπεύθυνος για το σύνολο των μελετών και έργων που εκτελούνται επί του σιδηροδρομικού δικτύου, της διαχείρισης του τροχαίου υλικού καθώς και των σταθμών και λοιπών εγκαταστάσεων της ιδιοκτησίας του.

2. Στη νέα εταιρεία εντάσσονται επιπλέον του σημερινού ΟΣΕ : α) η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και β) η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κατά το μέρος που αφορά στο επιχειρησιακά κρίσιμο για τον σιδηρόδρομο τμήμα της δραστηριότητάς της (τροχαίο υλικό, ενεργές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις).

3. Ο Νέος ΟΣΕ θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη για όλα τα θέματα ασφαλείας και συνεχούς βελτίωσης του σιδηροδρομικού συστήματος, συνεργαζόμενος με τους λοιπούς φορείς του τομέα (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ΡΑΣ, Hellenic Train και λοιποί operators) στο πλαίσιο της εφαρμογής μίας νέας προσέγγισης με συστημική ανάλυση και διαχείριση κινδύνων, σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και του σχετικού Action Plan που εκπονεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

4. Η σύσταση και οργάνωση του νέου φορέα θα κατοχυρωθεί νομοθετικά. Οι αρμοδιότητές του θα καλύπτουν πλήρως αυτές των σημερινών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και θα συμπληρωθούν κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά ή/και αδυναμίες του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας των φορέων.

Πηγή: ethnos.gr

Τα πιο σημαντικά