Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
διάφοραΘαύμα: Όταν ο Άγιος Σπυρίδωνας έσωσε τον Σταμάτη Σπανουδάκη

Θαύμα: Όταν ο Άγιος Σπυρίδωνας έσωσε τον Σταμάτη Σπανουδάκη

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης το καλοκαίρι του 2016 αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, τα οποία μάλιστα τον είχαν αναγκάσει να κυκλοφορεί με αναπηρικό καροτσάκι.

Ήταν τέτοιο το μέγεθος του προβλήματός του, που προβληματιζόταν για το εάν θα έπρεπε να ακυρώσει ή όχι συναυλία που είχε προγραμματίσει για την Κέρκυρα και η οποία ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 300 ετών από τα θαύματα του πολιούχου της Κέρκυρας το 1716. Την επιθυμία του να γίνει τελικά η εν λόγω συναυλία έκανε εντονότερη το γεγονός ότι ήθελε να ακουστεί και το νέο του κομμάτι με τίτλο «Η Κέρκυρα κι ο Άγιος».

Ο γιατρός του Σπύρος Νίκας τον επισκέφτηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε και άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα και έμεινε όρθιος για έξι ώρες και σκέφτηκε: «Να το θαύμα του αγίου Σπυρίδωνα». Η συναυλία αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας αλλά την επομένη έγινε με επιτυχία. Το θαυμαστό γεγονός υπενθύμισε ο ίδιος (και) με την παρακάτω πρόσφατη ανάρτηση του στο Facebook:

«Η Κέρκυρα κι ο Άγιος»: Ήταν μία ακριβή εμπειρία, αυτή που έζησα-ζήσαμε, στην συναυλία της Κέρκυρας. Αρχίζω απ’ τα δικά μου. Ήμουν τρείς μήνες στο κρεβάτι με πόνους, χάπια, ενέσεις και δύο εγχειρήσεις και κάθε μέρα έλεγα: «Πώς να το αναβάλω, πώς να εκθέσω-απογοητεύσω τόσο κόσμο;». Και μ’ ένα «έχει ο Θεός και θα βοηθήσει ο Άγιος», καθισμένο σε αναπηρικό κα-ροτσάκι με πήγαν με την βοήθεια του Γιώργου Βλάχου, σπίτι-αεροδρόμιο-αεροπλάνο-Κέρκυρα-ξενοδοχείο, όπου επιτέλους ξάπλωσα. Ευχαριστώ την Agean το θαυμάσιο προσωπικό της αλλά και τον πρόεδρό της Κύριο Βασιλάκη, γιατί έκαναν τα πάντα για να ‘μαι άνετα. Έρχεται λοιπόν στο ξενοδοχείο ο Σπύρος Νίκας, οστεοπαθητικός, να με δει, σταλμένος από την συμμαθήτρια και αγαπημένη φίλη μου, Μαρία Βούλγαρη. Παρόντες η κόρη του Πολύνα, η φίλη μας Ματούλα (Φυσιοθεραπεύτρια) και η Ντόρη. Με «πείραξε» αρκετή ώρα με τα χέρια του και μου λέει «σήκω». Γέλασα λίγο και μετά από αρκετά «σήκω», πήρα θάρρος, σηκώθηκα και πήγαμε βόλτα χωρίς μπαστούνι στους διαδρόμους του ξενοδοχείου με πόνο μεν, αλλά όρθιος.

Το περπάτημα στους σκοτεινούς διαδρόμους του ξενοδοχείου, μου φάνηκε σαν βόλτα σε ανθισμένους και μυρωδάτους κήπους. Το ίδιο βράδυ έκανα την πρόβα με τους τεχνικούς, μουσικούς, διοργανωτές, την θαυμάσια χορωδία Κερκύρας με την γλυκεία μαέστρο της Χριστίνα Καλλιαρίδου και την άψογη και μετρημένη φιλαρμονική «Καποδίστριας» με τον ακριβό μαέστρο της Μιχάλη Μιχαλόπουλο, στο φρούριο όπου θα παίζαμε την άλλη μέρα. Ήμουν 6 ώρες όρθιος. «Να το θαύμα του Άγιου Σπυρίδωνα» λέω μέσα μου. Τι να πω για τον πατέρα Θεμιστοκλή και τα «παιδιά» του, του οποίου οι προσευχές και η αγάπη, υλοποίησαν όλη αυτή την προσπάθεια. Να’ ναι καλά και κοντά στον Αγαπημένο πάντα. Μαζί και οι εθελοντές και οι ναυτοπρόσκοποι (Τέτοιος ήμουν κι’ εγώ παιδί κι’ όλο έκλαιγα και ζητούσα τη μαμά μου). Τίποτα το ομαδικό δεν μου αρέσει. Την ησυχία αγαπώ. Αλλά εκτιμώ και σέβομαι, όσους ομαδικά προσφέρουν. Και έρχεται η μέρα της συναυλίας. Τρεισήμισι χιλιάδες κόσμου ήρθαν να μας τιμήσουν. Όλα καλά, μια μικρή πρόβα το απόγευμα και 9 ακριβώς βγαίνει στην σκηνή ο τόσο προσιτός Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος, λέει κάποια λόγια για την ημέρα, τον Άγιο και εμένα. Αμέσως μετά η φιλαρμονική έπαιξε τα «Πέτρινα Χρόνια», ανέβηκε η ορχήστρα και η χορωδία και έπαιξαν την, εισαγωγή «Στην αυλή του Βασιλιά».

Και μόλις πατάω το σκαλί να βγω στην σκηνή, ο χαμός. Ένας ανεμοστρόβιλος που διέλυε το πάλκο, έπαιρνε ηχεία, φώτα και καρέκλες και να’ ναι καλά οι τεχνικοί και οι διοργανωτές, που δεν είχαμε κανένα ατύχημα. Σε λίγο ξεκινάει μια καταρρακτώδης βροχή και πια ο κόσμος μουσκεμένος, έτρεχε να κρυφτεί στις καμάρες του φρουρίου. Με βούτηξε ο «να ‘ναι καλά έτοιμος για όλα» Λάμπης Θεοδώρου, μ’ έβαλε στ’ αυτοκίνητο και βουρ για το ξενοδοχείο. Περνώντας όμως απ’ τις καμάρες, είδα τον κόσμο μουσκεμένο να περιμένει να κοπάσει ο καιρός. Και παρά τον φόβο του Λάμπη μην χτυπήσω, κατεβαίνω και πάω κοντά και μέσα στον κόσμο. Η αγάπη που ένοιωσα, τα χάδια, τα φιλιά, οι ευλογίες με γέμισαν περισσότερο από κάθε συναυλία.

Πίσω στο ξενοδοχείο ο διευθυντής Κώστας Καραμπάτσος είχε ετοιμάσει δώρο πλουσιοπάροχο «γεύμα παρηγοριάς» για όλους τους μουσικούς και τεχνικούς. (Νομίζω ότι δεν άφησαν τίποτα). Τον ευχαριστώ από καρδιάς. Εγώ στο δωμάτιο μου, με τους φίλους-διοργανωτές μου Γιώργο Μπιλάλη και Αλέξανδρο Καραβάνη και τον Λάμπη, προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε «Θεολογικώς» τα όσα ζήσαμε. Αφού συμφωνήσαμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τίποτε, πήγε έκαστος στο δωμάτιο του. Μόνος πια με την Ντόρη, της λέω: «Εγώ φταίω. Όλα να ‘ναι τέλεια ως την στιγμή ακριβώς που θα ‘βγαινα; Ο Άγιος μ’ έδιωξε». Και με πιάνουν τα κλάματα συλλογιζόμενος όλα τα κουτσά και στραβά της ζωής μου και η Ντόρη να θέλει να με παρηγορήσει και να της λέω «φύγε, αυτή η εσωτερική γλυκεία βροχή, είναι για καλό μου. Άσε με να κλάψω». (Και μετά σου λένε, οι άντρες δεν κλαίνε).

Την επόμενη μέρα η συναυλία ήταν από τις ωραιότερες που ‘χω κάνει. Κι’ άλλος κόσμος, ζέστη και νηνεμία και ολόγυρα μας άγγελοι. Ο κόσμος καλοδέχτηκε και ξαναζήτησε το χορωδιακό που έγραψα ειδικά για την συναυλία με τίτλο «Η Κέρκυρα κι’ ο Άγιος». Ύμνησα και απέδωσα μουσικό φόρο τιμής στις αγάπες μου. Τον Χρι-στό, την μικρή Μαρία, τους αγαπημένους μου ήρωες και βέβαια, την μητέρα “Ελλάδα. Δόξα τω Θεώ και όλος ο κόσμος μαζί μου. Τι άλλο να ζητήσω; Και ποιόν άλλον να ευχαριστήσω από Αυτόν πού όλα τα δίνει όταν ζητάς, χαμηλώνεις και πρέπει; Το γιατί βέβαια έγιναν όλα αυτά, μου διαφεύγει, είναι πάνω απ’ την φτηνή λογική μου και έτσι αφήνομαι έκπληκτο» αλλά σίγουρος για όλα, σαν μικρό παιδί, στα χέρια Του».

Τα πιο σημαντικά