Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΣτο πλευρό των ταξιτζήδων ο Πρωθυπουργός με ρύθμιση που καρφώνει Uber και...

Στο πλευρό των ταξιτζήδων ο Πρωθυπουργός με ρύθμιση που καρφώνει Uber και Βeat

Μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού έφτασε ο εμβληματικός, πρώην γαλάζιος πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος για να ανατρέψει το μοντέλο λειτουργίας για τις διαδικτυακές πλατφόρμες των ταξί. Λίγες μέρες πριν την κατάθεση της νέας νομοθετικής ρύθμισης στην βουλή, την οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει από το καλοκαίρι ο κ. Λυμπερόπουλος, εξαπολύοντας πύρινα βέλη εναντίον εταιρειών όπως η Uber και η Beat (πρώην Taxibeat), ο Πρωθυπουργός δείχνει να νομιμοποιεί τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που τείνουν χείρα βοηθείας στους επαγγελματίες του κλάδου.

Χθες, ο Πρόεδρος του ΣΑΤΑ, αιφνιδίασε την αγορά όταν έσπευσε να δημοσιοποιήσει την συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα την περασμένη Δευτέρα, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Δεν έκρυψε μάλιστα την μεγάλη ικανοποίησή του, γιατί «πρώτη φορά Πρωθυπουργός της χώρας, παρεμβαίνει σε ένα κλαδικό θέμα με εθνικές-οικονομικά- προεκτάσεις».

«Ο κ. Λυμπερόπουλος εξήγησε στον πρωθυπουργό την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των αυτοκινητιστών ταξί, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθώς και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από την Uber και τις εταιρίες ενοικιαζομένων με οδηγό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

92553f8122d8741804f476b3a9a1423d

Οδηγούν σε οπισθοδρόμηση τον κλάδο

Την ίδια στιγμή όμως, που οι αυτοκινητιστές εναντιώνονται στη νέα εποχή που χαράσσουν οι επιβατικές μετακινήσεις, η αγορά υποστηρίζει, ότι η κυβέρνηση με τους κανόνες που θεσπίζει κεκλεισμένων των θυρών, χτυπά τον πυρήνα των δημοφιλών ψηφιακών εφαρμογών. Οι εταιρείες του χώρου, κάνουν λόγο για ρύθμιση που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση τον κλάδο των ταξί, παρεμβαίνοντας με συνδικαλιστικούς όρους στην λειτουργία της αγοράς.

«Η Beat από την πρώτη στιγμή που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα είχε ένα πλήρως διαφοροποιημένο μοντέλο από τον ανταγωνισμό, αφού συνεργάστηκε μόνο με επαγγελματίες οδηγούς ταξί και όχι με πειρατικά ταξί», δηλώνει στο “newmoney” ο ιδρυτής της, Νίκος Δρανδάκης, φανερά ενοχλημένος από τις γενικευμένες τοποθετήσεις των αυτοκινητιστών.
«Μας ενοχλεί που μας τσουβαλιάζουν όταν είναι σαφές ότι λειτουργούμε εντελώς διαφορετικά».

Η ρύθμιση για τα ταξί φέρνει σημαντικές αλλαγές στην νέα αγορά και έχει αποτελέσει σημείο μετωπικής σύγκρουσης του κ. Λυμπερόπουλου με την ΝΔ, η οποία δημόσια έχει στηρίξει το οικοδόμημα της Uber. Με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, το μεταφορικό έργο θα εκτελούν μόνο ταξί, οι οδηγοί οφείλουν να διαθέτουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος και να έχουν υπογράψει τριετείς συμβάσεις με τις εταιρείες διαδικτυακών εφαρμογών.

«Εάν το νέο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει αυτές τις διατάξεις, τότε βάζει σοβαρά εμπόδια στον τρόπο που λειτουργούμε, που βασίζεται σε συνεργασίες χωρίς δεσμεύσεις, προκειμένου οι συμφωνίες μας να αναπροσαρμόζονται με βάσει το επίπεδο των υπηρεσιών». Ο κ. Δρανδάκης δηλώνει φανερά απογοητευμένος από τους χειρισμούς της πολιτείας, υποστηρίζοντας ότι σε καμία χώρα του εξωτερικού που έχει επεκταθεί η εταιρεία όπως για παράδειγμα το Περού, η Χιλή και η Βραζιλία δεν επιχειρήθηκε αλλαγή ρυθμιστικού πλαισίου χωρίς διαβούλευση με τις αρμόδιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

404a1361c198a0c03ab3f1265353ca9b

Ο οδηγός πρέπει να λογοδοτεί

«Εχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών εδώ και μια εβδομάδα, ωστόσο δεν μας έχει απαντήσει ακόμη. Νομοθετούν για εμάς αλλά χωρίς εμάς» σημειώνει ο επικεφαλής της Beat. Σχολιάζοντας μάλιστα τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών, βάζει άλλη μια σημαντική παράμετρο, επικαλούμενος δηλώσεις του Προέδρου του ΣΑΤΑ σχετικά με την επιλογή του οδηγού. «Με βάση το δικό μας μοντέλο ο οδηγός λογοδοτεί στην εταιρεία και τον πελάτη. Με βάση το προτεινόμενο μοντέλο η πολιτεία, αφαιρεί από την Beat και τον πελάτη το δικαίωμα της επιλογής του οδηγού, με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών».

Η Beat αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ντιλ στην ιστορία των ελληνικών startups, μετά την συμφωνία εξαγοράς που υπέγραψε έναντι 40 εκ. ευρώ με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της Daimler. Δημόσια πάντως ο κ. Λυμπερόπουλος έχει επικρίνει με οξύτητα τον τρόπο λειτουργίας κυρίως της Uber. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι θεωρεί ότι υφαρπάζει το έργο των ταξί, συνεργαζόμενη με τουριστικά γραφεία και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, κατηγορώντας την για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Συχνά μάλιστα ο τρόπος που λειτουργεί, την έχει φέρει αντιμέτωπη με το νόμο σε ουκ ολίγες χώρες, κάνοντας πολλούς να αμφισβητούν την αξιοπιστία και το προφίλ των οδηγών της.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν, οι «καμπάνες» για τις μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, τους οδηγούς και τους πελάτες. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι την πρώτη φορά που θα εντοπιστεί μια εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς με Ι.Χ. θα πληρώνει πρόστιμο 50.000 ευρώ και ο πελάτης 5.000 ευρώ (!). Την δεύτερη φορά θα διπλασιάζεται (100.000 ευρώ) και την τρίτη φορά, υπάρχει πρόβλεψη για φραγή από τους παρόχους στην διαδικτυακή πρόσβαση.

Αλλαγές προβλέπονται και στο πλαίσιο αδειοδότησης των ταξί όπως αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 18 στα 22 χρόνια και επιβολή πλαφόν στις άδειες ταξί που καθορίζονται σε 14.

[newmoney]

Τα πιο σημαντικά