Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
επικαιpότnταΣπάνιο είδος φάλαινας έκανε την εμφάνισή του στην Ικαρία

Σπάνιο είδος φάλαινας έκανε την εμφάνισή του στην Ικαρία

Πριν από λίγες μέρες, οι κάτοικοι στην Ικαρία εντόπισαν στον Αρμενιστή, σε βραχώδη περιοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού, ένα σπάνιο είδος φάλαινας το οποίο δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τον ανθρώπινο είδος, ένα ζιφιό.

Μετά από πολυετή έρευνα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» πιστεύουν ότι στην περιοχή ζουν 6 με 7 ζευγάρια. «Πρόκειται για είδος το οποίο είναι ιδιαίτερα ντροπαλό. Κάνει καταδύσεις στα 300 μέτρα, δεν βγάζει όμως δυνατούς ήχους, κάνοντας τον εντοπισμό του δύσκολο. Είναι λίγα τα στοιχεία της πανεπιστημιακής έρευνας γιατί είναι πολύ δύσκολη η παρατήρησή του», λέει στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπίδης.

Δείτε το βίντεο

Το 350 π.Χ. ο Αριστοτέλης έγραφε στη μελέτη του «Περί ζώων ιστορία» ότι «δελφίς δε και φάλαινα και τα άλλα κήτη» αναπαράγονται στις ελληνικές θάλασσες. Περίπου 2.500 χρόνια μετά, ακόμα οι νησιώτες του Αιγαίου και του Ιονίου αγνοούν ότι μερικά μέτρα από τις ακτές τους ζουν, τρώνε και αναπαράγονται τα μεγαλύτερα θαλάσσια θηλαστικά της Μεσογείου, οι πανέμορφες αλλά και μυστηριώδεις φάλαινες.

Οι Ικαριώτες πρέπει να είναι από τους λίγους νησιώτες που είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις φάλαινες, καθώς στις ακτές του νησιού έχουν καταγραφεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι εκβρασμοί φαλαινών στο Αιγαίο, ενώ η περιοχή θεωρείται από τα σημαντικότερα σημεία στη μεταναστευτική τους κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι φυσητήρες

Μετανιωμένοι ζήτησαν συγγνώμη οι δημοσιογράφοι του BBC από την ομάδα του «Αρχιπελάγους» γιατί αρχικά δεν τους είχαν πιστέψει όταν τους είπαν ότι θα τους κάνουν μια βόλτα να δουν φάλαινες-φυσητήρες. Ο φυσητήρας είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος θαλάσσιου θηλαστικού με δόντια, που συναντάται τακτικά στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στα νερά της Ικαρίας και της Σάμου.

«Είναι απίστευτα εξελιγμένα ζώα. Προσπαθούμε να αντιγράψουμε συνήθειες και χαρακτηριστικά τους και είναι ακόμα πολύ δύσκολο. Τα θηλυκά και τα μικρά ζουν μαζί και ταξιδεύουν σε ομάδες, ενώ τα αρσενικά μόνα τους ώστε να μη δημιουργούν το ένα πρόβλημα στο άλλο και να μην εξαντλούν την τροφή, για την οποία κάνουν εξαιρετική διαχείριση. «Τρέφεται κυρίως με είδη που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος. Ετσι, η υπεραλίευση που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές θάλασσες δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον φυσητήρα», εξηγεί η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και συντονίστρια Δράσεων Προστασίας του «Αρχιπελάγους».

[Archipelago] [eltypos]

Τα πιο σημαντικά