Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΑφγανιστάν – Εκατομμύρια γυναίκες στο έλεος των Ταλιμπάν – Οι οκτώ κανόνες...

Αφγανιστάν – Εκατομμύρια γυναίκες στο έλεος των Ταλιμπάν – Οι οκτώ κανόνες που η παραβίασή τους σημαίνει θάνατο

Δυσοίωνο θα είναι το μέλλον για τα κορίτσια και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Απόγνωση και κραυγή αγωνίας για 40 εκατομμύρια ψυχές που βλέπουν τις ζωές τους να επιστρέφουν σε ένα καθεστώς βίας.

Δύσκολες ώρες ζουν οι Αφγανές. Η επέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα τους και η επιβολή του νόμου της σαρίας σημαίνει, μεταξύ άλλων, και περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Όσα με κόπο κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια βλέπουν τώρα να χάνονται και να επιστρέφουν στον Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό.

Ο φόβος τις έχει κυριεύσει. Η «κόλαση» είναι κοντά.

Θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν ακάλυπτες, χωρίς άνδρα συνοδό ή να μορφώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανταποκρίτρια του CNN, η οποία υποχρεώθηκε να καλύψει το κεφάλι και το σώμα στα μαύρα. «Ειλικρινά πίστευα ότι ποτέ δεν θα το δω αυτό. Δεκάδες μαχητές των Ταλιμπάν μπροστά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας», είπε η δημοσιογράφος του CNN Κλαρίσα Ουόρντ.

Η δημοσιογράφος είπε ότι κάποιοι από τους πολεμιστές την προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να ντυθεί … πιο σεμνά. Εκείνες που πρόλαβαν να φύγουν θρηνούν για εκείνες που έμειναν πίσω. «Δε μπορώ να πιστέψω ότι ο κόσμος εγκατέλειψε το Αφγανιστάν. Θα σκοτώσουν τις φίλες μας. Οι γυναίκες δεν θα έχουν πια δικαιώματα», ανέφερε μία γυναίκα.

«Ειδικά οι γυναίκες έχουν τρομοκρατηθεί για αυτό που θα αντιμετωπίσουν υπό τους Ταλιμπάν. Δεν ξέρουμε αν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση. Υπάρχουν ομάδες που εκπροσωπώ, όπως σπουδάστριες ρομποτικής που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Λευκό Οίκο, που τώρα τρέμουν για τη ζωή τους», είπε η Κίμπερλι Μότλεϊ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όχι πως ήταν όλα ρόδινα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν με το προηγούμενο καθεστώς. Όμως τώρα θα είναι χειρότερα. Όσο για τις Αφγανές που επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να συμβάλλουν στις αλλαγές τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν. «Ήλθα στο Αφγανιστάν για να γίνω η φωνή των γυναικών που δεν έχουν φωνή. Εκείνων που ζουν στην επαρχία και κανείς δεν τις ακούει. Που έχουν μεγάλη ανάγκη από βοήθεια, είναι πάμφτωχες, χωρίς μόρφωση και τα παιδιά τους πεθαίνουν από τις αρρώστιες», είπε η Μαχμπουλά Σεράζ, Αφγανή ακτιβίστρια.

Οι οκτώ κανόνες που έχουν επιβληθεί από το καθεστώς.

Η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν «γυρίζει» τη χώρα 20 χρόνια πίσω. Ειδικά για τις γυναίκες. Ήδη, από τον Ιούλιο όταν άρχισαν να πέφτουν στα χέρια τους οι πρώτες επαρχίες ξεκίνησαν να επιβάλλουν τους κανόνες τους. Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν. Με τα όπλα στα χέρια τις συνόδεψαν στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, όπως αποκαλύπτει το Al Jazeera.

Σημειώνεται ότι από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια δεν επιτρέπονταν να πάνε σχολείο ενώ ήταν υποχρεωτική η κάλυψη του προσώπου τους. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οκτώ κανόνες που ίσχυαν (και που συνεχίζουν να ισχύουν) ήταν οι εξής:

1. Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια.

2. Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

3. Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.

4. Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

5. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους.

6. Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους.

7. Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.

8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.

Τα πιο σημαντικά