Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΣχεδόν… παντού με τεστ: Τα νέα μέτρα, το lockdown και η αντίδραση...

Σχεδόν… παντού με τεστ: Τα νέα μέτρα, το lockdown και η αντίδραση προς τους αρνητές

Τα νέα μέτρα έναντι του κορωνοϊού εφαρμόζονται από σήμερα (13/11), καθώς πρέπει να αρχίσουμε να μπαίνουν… σχεδόν παντού με τεστ, τη στιγμή που οι Αρχές αναζητούν τρόπο να αντιδράσουν έναντι της έξαρσης της πανδημίας, καθώς και τη στάση προς τους αρνητές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ότι από σήμερα 13η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες…), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού, χωρίς να αποκλείονται πιο σκληρά μέτρα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Επιπλέον, από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Η ανησυχία για τα κρούσματα και το ενδεχόμενο του lockdown

Ανησυχία προκαλεί η σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το πώς θα προχωρήσουν οι επόμενες εβδομάδες. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο, που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το πόσο θα κρατήσει. Εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να είμαστε τελείως ελεύθεροι. Αν πάμε τάχιστα να εμβολιαστούμε, και με την 3η δόση οι εμβολιασμένοι, και προσέξουμε πολύ τηρώντας τα μέτρα, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτό το κύμα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Το lockdown είναι πάντα παροδική λύση για να αγοράσεις χρόνο, δεν κάνει κάτι άλλο. Αν δεν εμβολιαστούμε, μόλις ξανανοίξουμε θα έρθουμε στην ίδια κατάσταση. Όμως, ακόμα και οι εμβολιασμένοι, δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ιός. Ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλά ποσοστά στην κοινωνία», εξήγησε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην 3η δόση του εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «Οι μελέτες που έχουν γίνει για την αναμνηστική δόση έχουν γίνει στους 6 μήνες. Αλλά από τον 4ο μήνα και μετά η πιθανότητα να κολλήσεις τον ιό, παρότι εμβολιασμένος, αυξάνεται αρκετά».

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα περιστατικά με γονείς αρνητές που δε στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, με τον κ. Βασιλακόπουλο να σχολιάζει σχετικά ότι «Είναι άλλο να μην κάνω το εμβόλιο, και άλλο να αρνούμαι την ύπαρξη του ιού».

«Υπάρχει γενική υποχρέωση μέχρι το Γυμνάσιο και τα 16 έτη να είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση. Υπάρχει και το νομοθετικό πλαίσιο για τις αυτοδιαγωνιστικές εξετάσεις, υπάρχει υποχρέωση λοιπόν να έχουν το self – test τα παιδιά όταν πηγαίνουν στο σχολείο και να φορούν μάσκα. Επίσης υπάρχει και η αξιολόγηση της γενικότερης έννοιας της γονικής μέριμνας. Όταν η γονική μέριμνα ασκείται με κακό τρόπο, ο εισαγγελέας ανηλίκων έχει δικαίωμα να εξετάσει την περίπτωση και μπορεί να φτάσει ακόμα και στην αφαίρεση της επιμέλειας υπό ειδικές συνθήκες», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας.

Τα πιο σημαντικά