Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
επικαιpότnταΠρώτη στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο η Αλβανία για την καλλιέργεια...

Πρώτη στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο η Αλβανία για την καλλιέργεια κάνναβης

Η Αλβανία αναφέρεται ως η κύρια χώρα προέλευσης κάνναβης στην Ευρώπη και η έκτη στον κόσμο για την περίοδο 2015 – 2019, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έκθεση για τα ναρκωτικά 2021, μια δημοσίευση του UNODC, του παγκόσμιου γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το έγκλημα και φάρμακα.

Στο γράφημα που δημοσιεύθηκε στην συγκεκριμένη έκθεση: «Οι κύριες χώρες προέλευσης της ρητίνης κάνναβης, σύμφωνα με αναφορές από τα κράτη μέλη», όπου ερευνήθηκαν 71 χώρες για την περίοδο 2015 – 2019, η Αλβανία αναφέρεται στην έκτη θέση στον κόσμο, μετά το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τον Λίβανο και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ενώ στην Ευρώπη, η Αλβανία είναι πρώτη, ξεπερνώντας την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία). Η Ισπανία αναφέρεται στην όγδοη θέση στον κόσμο, ενώ στις Κάτω Χώρες η ένατη.

Επίσης η έκθεση αναφέρει τα δίκτυα της Αλβανίας ως σημαντικά στην εμπορία κοκαΐνης, όπου εφαρμόζουν το λεγόμενο επιχειρηματικό μοντέλο «από άκρο σε άκρο», ένα αποτελεσματικό μοντέλο που αποκλείει τρίτα μέρη και διαχειρίζεται την ίδια τη διαδικασία, από την αρχή έως το τέλος.

1

«Ορισμένα από τα δίκτυα που αναπτύσσονται, ιδίως τα αλβανικά δίκτυα, συμμετέχουν επίσης στη διανομή κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντάς τους να εφαρμόσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο από τη βάση προς τα πάνω». Η διαφοροποίηση των παραγόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού κοκαΐνης μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης διευκόλυνε την αύξηση της διαθεσιμότητας κοκαΐνης στην Ευρώπη, σημειώνει η έκθεση.

Στο γράφημα που δημοσιεύθηκε στην έκθεση, οι Αλβανοί καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο αλλοδαπών υπηκόων που συνελήφθησαν σε σχέση με μεμονωμένες κατασχέσεις κοκαΐνης, υπολογιζόμενες από το μέγεθος του κατασχεθέντος ποσού. Το 25% των συλλήψεων στο πρώτο επίπεδο εμπορίου προέρχονται από την Αλβανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε διαφοροποίηση εγκληματικών παραγόντων που εμπλέκονται στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού κοκαΐνης μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης. Στο παρελθόν, αυτό το παράνομο εμπόριο κυριαρχούσε από έναν μικρό αριθμό καθιερωμένων φορέων και καναλιών, κυρίως ιταλικών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και συμμαχιών μεταξύ κολομβιανών και ισπανικών ομάδων.

Εκτός από τις αλβανικές ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν στη διανομή της κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντάς τους να εφαρμόσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο «από κάτω προς τα πάνω», έχουν επίσης συμμετάσχει και ομάδες από την Σερβίας και Κροατίας. Οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας έχουν επίσης γίνει βασικοί παράγοντες στην προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και στην οργάνωση μεταφορών και πωλήσεων σε Ευρωπαίους αγοραστές.

29

Αυτή η διαφοροποίηση οδήγησε σε αυξημένο ανταγωνισμό και σε όλο και συχνότερες περιπτώσεις συνεργασίας μεταξύ διαφόρων ομάδων που εμπλέκονται στο εμπόριο κοκαΐνης, με αποτέλεσμα μια πιο αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού.

Σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα καλλιέργειας φυτών κόκας και παραγωγής κοκαΐνης στη Νότια Αμερική, είναι πιθανό ότι αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της διαθεσιμότητας κοκαΐνης στην Ευρώπη, σημειώνει η έκθεση.

Η χρήση ναρκωτικών αυξάνεται παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση ναρκωτικών σκότωσε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους το 2019, ενώ οι διαταραχές χρήσης ναρκωτικών είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 18 εκατομμυρίων υγιών ετών, κυρίως λόγω απόψεων. Σοβαρές και συχνά θανατηφόρες ασθένειες είναι πιο συχνές στους χρήστες ναρκωτικών, ειδικά σε αυτούς που κάνουν ένεση ναρκωτικών, πολλοί από τους οποίους ζουν με HIV και ηπατίτιδα C.

Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζει επίσης να παρεμποδίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ενώ επηρεάζει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους και θέτει θεμελιώδη απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Παρά τους αποδεδειγμένους κινδύνους, η χρήση ναρκωτικών συνεχίζεται και, στην πραγματικότητα, τείνει να αυξάνεται. Κατά το παρελθόν έτος, περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει ναρκωτικά, αύξηση 22% από το 2010. Μέχρι το 2030, οι δημογραφικοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά αυξάνεται κατά 11% παγκοσμίως και έως και 40% μόνο στην Αφρική.

Τα πιο σημαντικά