Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠρόσφυγας που βρήκε δουλειά στην Ελλάδα: «Δεν θέλω να φύγω από την...

Πρόσφυγας που βρήκε δουλειά στην Ελλάδα: «Δεν θέλω να φύγω από την χώρα»

«Οταν πέθανε ο πατέρας μου δεν μπορούσα πια να πάω στο σχολείο. Ολα ήταν πολύ δύσκολα και έψαχνα για μια καλύτερη ζωή», λέει ο Αμπντούλ στην «Κ» εξιστορώντας τις συνθήκες διαβίωσής του στη Μαυριτανία.

«Το 2012 έφτασα από την Τουρκία με τα πόδια, δεν ήξερα ελληνικά και δεν μπορούσα να βρω δουλειά», προσθέτει. Ωστόσο, χάρη στον «αδελφό» Πάνο, όπως αποκαλεί τον εργασιακό σύμβουλο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), κ. Μπίρμπα και μέσω του εντατικού προγράμματος Cosmos Employment Hub-STEP Greece σε συγχρηματοδότηση του World Jewish Relief, ο Αμπντούλ έχει βρει πλέον την εργασία που επιθυμούσε και νιώθει ασφαλής.

Το πρόγραμμα στηρίζει επικουρικά τη δράση του Γραφείου Απασχόλησης που διατηρεί το ΕΣΠ από το 2000, το οποίο μέχρι πρότινος εστίαζε στη συμβουλευτική και ενδυνάμωση των προσφύγων/μεταναστών πριν από την εργασία. Σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάγκη για ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στη χώρα μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ, το ΕΣΠ αποφάσισε να ενισχύσει τη δράση του στον τομέα της προώθησης στην απασχόληση, στοχεύοντας στην άμεση και αποτελεσματική διασύνδεσή τους με τους κατάλληλους εργοδότες βάσει των ικανοτήτων και των επιθυμιών τους.

Μέσω του γραφείου του ΕΣΠ τα τελευταία έξι χρόνια έχουν βρει εργασία 417 μετανάστες, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική προώθηση στην αγορά και την ομαλή ένταξη στην ελληνική πραγματικότητα, είναι ο εξυπηρετούμενος να έχει περάσει από όλα τα στάδια του προγράμματος που αφορούν τη συμβουλευτική ενδυνάμωση και τις εκπαιδευτικές διαδικασίες με θέματα, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η αυτοπαρουσίαση κ.ά.

0243eb1eec154d4c5ac14604abd5af65

Αποασυλοποίηση

«Οταν ένας πρόσφυγας καταφέρει να ενταχθεί στην εργασία, αρχίζει να αποδεσμεύεται από τα προγράμματα επιδοματικής πολιτικής που τον ασυλοποιούν περισσότερο», εκτιμά ο κ. Μπίρμπας, υπεύθυνος της διασύνδεσης με τους εργοδότες, με εμπειρία 10 ετών στην εργασιακή συμβουλευτική υπό το ΕΣΠ. Σήμερα, ο Αμπντούλ μπορεί να υποδέχεται χαμογελαστός τους πελάτες του Polis Hammam και συνεχίζει να παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο διαπολιτισμικό κέντρο του ΕΣΠ, «Πυξίδα». «Ο Αμπντούλ έδειξε απόλυτη διάθεση για δουλειά, υπακοή στις οδηγίες και στις κατευθύνσεις μας. Είναι συνεπής, πειθαρχημένος και ευγενικός, ενώ ο ρόλος του ως παρόχου υπηρεσιών καθαριότητας είναι εξαιρετικής σημασίας για εμάς», αναφέρει η κ. Αλεξάνδρα Λούτσου, διευθύντρια του κέντρου ευεξίας. «Είναι ευθύνη όλων μας να εξασφαλίσουμε εργασία σε αυτούς τους ανθρώπους με κανόνες αξιοπρέπειας», προσθέτει. Αν και ο Αμπντούλ δεν φαίνεται να είχε προσδοκίες, όπως λέει στην «Κ» η εργασιακή σύμβουλος του ΕΣΠ, Γεωργία Αποστολάκη, η εύρεση εργασίας και δη σε ένα χώρο όπου τον αποκαλεί «οικογένεια», έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητά του.

7706e268aad4a1a7a952564bfe95d408 scaledΟ Αμπντούλ από τη Μαυριτανία. Χάρη στον «αδελφό» Πάνο, όπως αποκαλεί τον εργασιακό σύμβουλο του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων (ΕΣΠ), κ. Μπίρμπα, κατάφερε να βρει εργασία στη χώρα μας.

Οπως αναφέρει η ίδια, ο αρχικός του στόχος ήταν να βρει μια δουλειά για να μπορέσει να στηρίζει οικονομικά τη μητέρα και τα αδέλφια του που παραμένουν στη Μαυριτανία. «Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συνεδρίας, μου φάνηκε προβληματισμένος και με χαμηλή αυτοεκτίμηση», σημειώνει η κ. Αποστολάκη, ενώ παρόλο που στην πατρίδα του ήταν ράφτης, είχε ανασφάλεια να ασχοληθεί με κάτι καινούργιο πέρα από τον τομέα της καθαριότητας, που είχε απασχοληθεί μέσω άλλων οργανισμών ένταξης κατά τη διαμονή του στην Ελλάδα. Η διεύθυνση του Polis Ηammam με την αρωγή του ΕΣΠ αναγνώρισε στον Αμπντούλ τη συγκεκριμένη δεξιότητα και πρόκειται σύντομα να του αναθέσει τον σχεδιασμό των στολών του προσωπικού, καθώς αξιολογεί ως σημαντικό να μπορέσει να απασχοληθεί στη χώρα μας σε ένα τομέα που είχε εξειδικευθεί στην πατρίδα του.

Εκμετάλλευση δεξιοτήτων

«Δυστυχώς, πολλοί αναγκάζονται να κάνουν δουλειές που δεν συνάδουν με τα προσόντα τους. Στην πραγματικότητα η δουλειά μας είναι να συνταιριάξουμε ορθά τις δεξιότητές τους με εργοδότες που θα τις “εκμεταλλευθούν” κατάλληλα, ώστε να αναπτυχθούν και να βελτιώσουν τις ζωές τους ποιοτικά», προσθέτει ο κ. Μπίρμπας. Εδώ και έναν χρόνο, ο Εμίλ πηγαίνει κάθε μέρα στα εργοτάξια της εταιρείας TRITON ACT, ενώ δύο φορές τον μήνα τον συναντάς στα γραφεία της τεχνικής εταιρείας στην Κάντζα όπου απασχολείται στον κήπο για να τον κάνει «πιο όμορφο», όπως λέει ευδιάθετος στην «Κ». Η ενασχόλησή του με την κηπουρική είναι συμπληρωματική της κύριας εργασίας του στην οικοδομή. Με καταγωγή από την Μπουρκίνα Φάσο, ο Εμίλ έφυγε από την πατρίδα του σε ηλικία μόλις 18 ετών αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Η περίπτωσή του αποτελεί επιτυχία τόσο για τον ίδιο όσο και για το ΕΣΠ, καθώς ο Εμίλ πάντα ονειρευόταν να εργαστεί σε τεχνική εταιρεία. Σήμερα, σε ηλικία 30 ετών, νιώθει τυχερός που έχει αυτή τη δουλειά όπου τον έχουν αγκαλιάσει σαν οικογένεια. «Ο Εμίλ είναι ένα εργατικό, φιλότιμο και σοβαρό άτομο», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, Εμμανουήλ Χατζημανωλάκης. Με ένα σταθερό κοινωνικό περίγυρο και μια μόνιμη εργασία που του προσφέρει ασφάλεια, ο Εμίλ δηλώνει πλέον με σιγουριά ότι επιθυμεί να μείνει με τη γυναίκα και τα δύο μικρά παιδιά του στην Ελλάδα.

f300e6c77ca869a319e7768afada826e scaled
«Εδώ μαθαίνω αρκετά πράγματα για τη ζωή μου, είμαι τυχερός», λέει στην «Κ» ο Εμίλ, ενώ σημειώνει ότι δεν θέλει να φύγει από την χώρα. 

Η ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στη χώρα είναι μια χρόνια και δύσκολη διαδικασία με αρκετά εμπόδια. Πέρα από την έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας, το πολιτισμικό σοκ που φέρουν από τη χώρα καταγωγής, τους εμποδίζει να ενταχθούν «σε μια δυτικότροπη πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Μπίρμπας.

Παράλληλα, η αδυναμία αναγνώρισης των πτυχίων αλλά και η έλλειψη των απαιτούμενων εγγράφων λόγω των συνθηκών αποχώρησης από τη χώρα τους, αποτελούν άλλη μια τροχοπέδη. «Ως εργοδότες δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις γνώσεις τους. Μέσα όμως από την εκπαίδευση που τους παρέχουμε αποκτούν νέες δεξιότητες και εμπειρία. Με στενοχωρεί ιδιαίτερα ότι μετά 3-4 χρόνια τους χάνουμε. Αναγκάζονται να φύγουν από την Ελλάδα, καθώς το κοινωνικό περιβάλλον δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν», τονίζει ο κ. Χατζημανωλάκης, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στο διακύβευμα της ουσιαστικής ένταξης.

Δείτε το βίντεο

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Τα πιο σημαντικά