12 παρενέργειες της γυμναστικής που συμβαίνουν συχνά και πρέπει να γνωρίζουμε

January 22, 2018 12:04 AM
More videos

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο δυνατό, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του εγκεφάλου και άλλων οργάνων, να ρυθμίσει τον ύπνο τους, να τους βοηθήσει να επιτύχουν το ιδανικό σώμα και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Ωστόσο, πολλοί αρχάριοι και προχωρημένοι επισκέπτες του γυμναστηρίου έχουν μερικές φορές δυσάρεστα συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι γι ‘αυτά εκ των προτέρων.

Παρακάτω θα δείτε 12 από τις πιο κοινές παρενέργειες των προπονήσεων και ετοιμάσαμε κάποιες συστάσεις για το πώς να τις ξεφορτωθούμε.

Προσοχή!

Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, ειδικά εάν είστε υπέρβαρος ή αν έχετε σοβαρά ιατρικά προβλήματα, πρέπει να ξεκινήσετε μόνο υπό την επίβλεψη έμπειρου προπονητή και γιατρού. Πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στον τρόπο που αισθάνεστε. Εάν ανησυχείτε για την κατάστασή σας, μην προσπαθήσετε να νιώσετε καλύτερα μόνοι σας – πηγαίνετε και δείτε έναν ειδικό.

Σπασμός μυών

© depositphotos
 • Οι λόγοι: Οι σπασμοί ή οι μυϊκές συστολές προκαλούνται από την εξάντληση και την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών.

 

 • Τι να κάνω; Πάντα να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον δροσερό νερό, αλλά η καλύτερη επιλογή σας είναι ένα αθλητικό ποτό που περιέχει τα μικροστοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα αν η προπόνηση είναι δύσκολη. Επίσης, μην ξεχάσετε να τεντώνεστε μετά την προπόνηση.

Δάκρυα και βουλωμένη μύτη

© depositphotos   © depositphotos
 • Οι λόγοι: Η σωματική δραστηριότητα διευρύνεται και περιορίζει τα αγγεία στους κόλπους. Είναι επίσης δυνατή η ρινίτιδα και οι απλές αλλεργίες.

 

 • Τι να κάνω; Επιλέξτε κλιματιζόμενα γυμναστήρια. Όταν βρίσκεστε έξω στον καθαρό αέρα, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τους δρόμους.

Κνησμός

© depositphotos   © depositphotos
 • Οι λόγοι: Η φυσική δραστηριότητα κάνει την καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα και να διευρύνει όλα τα αγγεία και τα τριχοειδή αγγεία. Ενεργοποιεί τις απολήξεις των νεύρων που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που ερμηνεύονται ως φαγούρα.

 

 • Τι να κάνω; Πηγαίνετε στο γυμναστήριο τακτικά: ο εγκέφαλός σας θα συνηθίσει και θα σταματήσει να αντιδρά σε αυτό. Όσο περισσότερα είναι τα διαλείμματα μεταξύ των προπονήσεων σας, τόσο πιο πολύ φαγούρα θα έχετε. Εάν εμφανίσετε ερυθρά εξανθήματα, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό.

Ερεθίσματα για αφόδευση

© depositphotos   © depositphotos   © depositphotos
 • Οι λόγοι: Οι κλωτσιές και οι κραδασμοί των ποδιών συντονίζονται με το γαστρεντερικό σωλήνα και κυριολεκτικά κάνουν όλα τα όργανα να «ξυπνούν» και να αρχίζουν να δουλεύουν. Αυτό είναι συνηθισμένο για τους δρομείς, και υπάρχει ακόμη ένας ειδικός όρος για αυτό: “η διάρροια του δρομέα“.

 

 • Τι να κάνω; Φάτε 2 ώρες πριν από μια προπόνηση και αποκλείστε λιπαρά τρόφιμα και οτιδήποτε είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επίσης, μην ξεχάσετε να κάνετε προθέρμανση πριν τρέξετε.

 

Παγωμένη κοιλιά

© depositphotos   © depositphotos
 • Οι λόγοι: Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, υπάρχει περισσότερο αίμα στους μύες παρά στα εσωτερικά όργανα. Οι μύες παράγουν πολύ θερμότητα που εκπέμπει το δέρμα. Γι ‘αυτό το στομάχι μπορεί να είναι λίγο κρύο στην αφή.

 

 • Τι να κάνω; Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Αφού ολοκληρώσετε την προπόνηση, η αίσθηση θα φύγει.

 

Ναυτία

© depositphotos   © depositphotos
 • Οι λόγοι: Η εκροή αίματος από το στομάχι και το κούνημα των εσωτερικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσάρεστες αισθήσεις στο στομάχι.

 

 • Τι να κάνω; Μην τρώτε πολλές φυτικές ίνες κατά τις ημέρες που έχετε προπόνηση. Και ακόμα καλύτερα, απομνημονεύστε ποιο φαγητό προκαλεί την αίσθηση και προσπαθήστε να μην το τρώτε πριν πάτε στο γυμναστήριο. Εάν αισθάνεστε ναυτία, πιείτε μερικές γουλιές νερό ή ένα αθλητικό ποτό. Μπορείτε να πιείτε λίγο σόδα. Η κατανάλωση καραμελών ή τσίχλας μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας.

Ζάλη

© depositphotos   © depositphotos
 • Οι λόγοι: Μια ξαφνική ροή αίματος στα πόδια, η υπερθέρμανση ή διακοπή μιας άσκησης.

 

 • Τι να κάνω; Μην ξεχάσετε να προθερμανθείτε και να τεντωθείτε αργότερα. Μπορείτε να ξεκουραστείτε κάνοντας τις ασκήσεις – το αίμα ρέει στην καρδιά ούτως ή άλλως. Για να αποφύγετε τη λιποθυμία και τους ενδεχόμενους τραυματισμούς, συνιστούμε να καθίσετε αν αισθανθείτε αδιαθεσία ή ακόμα και να ξαπλώσετε για να εξασφαλίσετε ότι το αίμα ρέει στο κεφάλι σας.

Μουδιασμένα δάκτυλα

© depositphotos   © depositphotos
 • Οι λόγοι: Οίδημα των ποδιών που προκαλείται από τη θερμότητα που εκπέμπεται από τους μύες, τα σφιχτά παπούτσια, ακόμη και η νευρική φλεγμονή.

 

 • Τι να κάνω; Μετακινήστε τα δάκτυλά σας τακτικά για να γίνεται καλύτερη η ροή του αίματος. Αγοράστε ειδικά αθλητικά παπούτσια στο σωστό μέγεθος.

Μώλωπες

© depositphotos   © depositphotos

 

 • Τι να κάνω; Να είστε πιο προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, να μην κάνετε υπερβολικά εντατικές προπονήσεις και να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε έναν γιατρό που μπορεί να σας συστήσει ποιες ασκήσεις θα πρέπει να αποφύγετε.

Πόνος στο πλάι

© depositphotos
 • Οι λόγοι: Ο βραχυπρόθεσμος πόνος σε αυτό το σημείο (ETAP) είναι κοινός όταν οι άνθρωποι τρέχουν χωρίς να κάνουν πρώτα ζέσταμα. Η ροή του αίματος εντείνεται και το αίμα πηγαίνει από τα εσωτερικά όργανα στους μύες, αλλά δεν συμβαίνει ομοιόμορφα. Το ήπαρ και η σπλήνα ξεχειλίζουν με το αίμα και πιέζουν τα τοιχώματα τους.

 

 • Τι να κάνω; Διακοπή ή επιβράδυνση. Ακόμη και όταν τρέχετε, μπορείτε να πάρετε αναπνοή, να πιέσετε την περιοχή που σας πονάει και να την αφήσετε όταν εκπνέετε. Αυτό θα κάνει το αίμα να τρέξει γρηγορότερα. Να παρακολουθείτε πάντα την αναπνοή σας όταν τρέχετε.

Σκούρα ούρα

© depositphotos
 • Οι λόγοι: Αυτό μπορεί να προκληθεί από την αφυδάτωση και την ραβδομυόλυση – την καταστροφή των μυϊκών κυττάρων κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 

 • Τι να κάνω; Πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Εάν το σύμπτωμα δεν εξαφανιστεί, μεταβείτε στο γιατρό.

Μυικοί πόνοι και πιάσιμο μετά την προπόνηση

© depositphotos   © depositphotos
 • Οι λόγοι: Ο πόνος στους μύες μεγάλων περιοχών του σώματος ξεκινά 24-72 ώρες μετά από μια προπόνηση που ήταν πολύ πιο έντονη από την συνηθισμένη ή έγινε μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Αυτό προκαλείται από μικροαγγείες και τα προϊόντα του μεταβολισμού στους μύες. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο σε ολόκληρο το σώμα ή μόνο στην περιοχή που γυμνάστηκε.

 

 • Τι να κάνω; Παρά τον πόνο, προσπαθήστε να κινείστε περισσότερο και πίνετε πολύ νερό για να βγάλετε τις τοξίνες από το σώμα σας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το μασάζ μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμο.

Ακολουθήστε μας στο facebook: