Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠαπανδρέου: «Έδωσα μάχη όταν η Μέρκελ ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα»

Παπανδρέου: «Έδωσα μάχη όταν η Μέρκελ ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα»

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και μίλησε για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 μιλώντας για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε σχετικά με το debate των πέντε υποψηφίων λέγοντας πως ήδη έχει τοποθετηθεί για την μη παρουσία του.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η «επόμενη μέρα» των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες πιστεύει ότι θα έχουν μεγάλη συμμετοχή, θα βρει τους υποψηφίους σε μία κοινή πορεία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, και έδωσε μια δέσμευση ενότητας την οποία θεωρεί ότι θα επιβάλουν οι πολίτες.

“Όσοι έρθετε καλώς να έρθετε”

Όταν ρωτήθηκε εάν ο κορωνοϊός μπορεί να εμποδίσει την προσέλευση την Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Όσοι έρθετε καλώς να έρθετε, θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα». Ακολούθησε «πονηρή ερώτηση» του Νίκου Χατζηνικολάου για το τί προσέλευση θα προτιμούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, δεδομένου ότι κάποιοι θέλουν να ψηφίσει μόνο το «σκληρό ΠΑΣΟΚ» ενώ άλλοι προτιμούν να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος, όχι μόνο οι ψηφοφόροι.

Ο κ. Παπανδρέου είπε: «Εγώ θεωρώ ότι για την παράταξη είναι σημαντικό να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή», ενώ συμπλήρωσε ότι σκέφτεται και την «επόμενη μέρα», συμπληρώνοντας ότι πιστεύει πως έχει καλές πιθανότητες να εκλεγεί, και θέλει να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, ως ένα «πρόπλασμα της ισχυρής δημοκρατικής παράταξης που θα ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα».

Όταν ρωτήθηκε για την «άνοδο» των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας ο κ. Παπανδρέου κλήθηκε να απαντήσει εάν αυτά τα ποσοστά θα «κρατηθούν» μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Σε σχέση με την άνοδο στα γκάλοπ θεωρεί ότι είναι «αρκετά αξιόπιστα», επισημαίνει ωστόσο πως η Φώφη Γεννηματά σίγουρα συνέβαλε στην συναισθηματική αντιμετώπιση του κόμματος από τον κόσμο. Είπε ακόμη πως γυρνώντας σχεδόν όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα συνάντησε ενθουσιασμό, αλλά και ανθρώπους που επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ από άλλες παρατάξεις.

“Πρώτα απ’όλα ήμουν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον ήλιο από τις ιδρυτικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ το 1974”

Ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην «δέσμευση» του κ. Λοβέρδου να επαναφέρει το όνομα «ΠΑΣΟΚ» στην παράταξη, και ρώτησε τον κ. Παπανδρέου εάν σκοπεύει να κάνει το ίδιο, αλλά και τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.

«Πρώτα απ’όλα ήμουν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον ήλιο από τις ιδρυτικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ το 1974, όλη η ζωή μου ταυτίστηκε με αυτόν τον χώρο, είναι μέσα στο DNA το δικό μου, όπως και σε πάρα πολλούς ανθρώπους» είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας:

«Θέλω να δω μία δημοκρατική διαδικασία, όχι επιβολής δικιάς μου άποψης, αλλά να γίνει συζήτηση στο νεό συνέδριο που θα έχουμε, και αυτό να αποφασίσει». Σε ο,τι αφορά τα χρέη του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «πάντα ρωτούν το ΠΑΣΟΚ για τα χρέη, σπάνια ρωτούν τη Νέα Δημοκρατία που έχει πολύ περισσότερα χρέη», ενώ συμπλήρωσε πως το χρέος διευθετείται και πληρώνεται.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «ήταν είναι και θα είναι πατριωτικό κίνημα», τονίζοντας πως «έδωσε μάχη ως πρωθυπουργός όταν η Μέρκελ ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα». Τέλος, στο ενδεχόμενο σε εθνική κρίση το ΠΑΣΟΚ να κληθεί να επιλέξει να συνεργαστεί με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Χειρίστηκα την πιο δύσκολη εθνική κρίση των τελευταίων ετών… τώρα υπάρχει αλληλεγγύη, τότε μας χτυπούσανε από παντού» συμπληρώνοντας ότι παραιτήθηκε από την θέση του πρωθυπουργού για να υπάρχει πολιτική συναίνεση.

«Δεν νομίζω να έχουμε λόγο να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε υπέρ αυτών των πιθανών συνεργασιών σε εθνική κρίση. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος ενώ υπήρχε πολύ μεγάλη διάθεση συναινέσεων από όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ πήγαμε καλά στην αρχή και υπήρξε μια συναίνεση, υπήρξε μία έπαρση, μία αίσθηση ότι θα πανυγηρίσουμε το τέλος της πανδημίας και βεβαίως έκανε πολλά λάθη» ωστόσο κλείνοντας είπε «ούτε με τη Νέα Δημοκρατία ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπω να συνεργαζόμαστε».

Τα πιο σημαντικά