Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαCandida Auris: O μύκητας που απειλεί την ανθρωπότητα - Ποιους χτυπά και...

Candida Auris: O μύκητας που απειλεί την ανθρωπότητα – Ποιους χτυπά και πώς αντιμετωπίζεται

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για τη νέα απειλή για την ανθρωπότητα, ονόματι “Candida Auris”. Πρόκειται για ένα μικρόβιο που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας, όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

Ο “Candida auris” είναι ένας μύκητας, που χτυπά τα νοσοκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και ανθεκτικός στα φάρμακα. Ο Candida auris όταν μπει σε νοσοκομείο δεν ξαναβγαίνει, αποκάλυψε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, .

«Είναι ένας μύκητας ανθεκτικός ο οποίος ονομάζεται candida auris , θυμηθείτε το όνομα γιατί πολύ σύντομα θα είναι πρωτοσέλιδο .είναι ένας μύκητας ο οποίος μπαίνει στα νοσοκομεία είναι ανθεκτικός σε πολλά αντιμυκητιακά φάρμακα έχει πολύ μεγάλη θνησιμότητα και έχει ένα πολύ μεγάλο χαρακτηριστικό . Όταν μπει σε έναν χώρο νοσοκομειακό δεν βγαίνει ποτέ. Ότι και να κάνουμε απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής κ.τ.λ. συνεχίζει να παραμένει εκεί» εξήγησε ο καθηγητής.

Ο Candida Auris εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2009 στη Νότια Κορέα. Στη χώρα μας φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Το πρώτο περιστατικό εντοπίστηκε στη Λάρισα και στη συνέχεια στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με πολλά από αυτά όπως το “Λαϊκό” και ο “Ευαγγελισμός” να σημαίνουν συναγερμό.

«Δυστυχώς στη διάρκεια της πανδημίας είχαμε στην Αθήνα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής πολλά νοσοκομεία με μεγάλο πρόβλημα με την candida auris. Ήδη υπάρχει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση από τον Ευαγγελισμό . Είναι ένα πρόβλημα που είναι σε εξέλιξη το οποίο θα το δούμε μπροστά μας» δήλωσε ο Νίκος Σύψας.

Ο μύκητας αυτός προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις αν εισέλθει στο αίμα των ασθενών και οδηγεί ακόμη και στον θάνατο. Συναντάται στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Προσκολλάται πάνω σε κάθε επιφάνεια και δεν φεύγει, ενώ εξαπλώνεται γρήγορα. Μάλιστα νοσοκομείο στις Ηνωμένες πολιτείες αναγκάστηκε να γκρεμίσει μονάδα για να καταστρέψει τον μύκητα.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι το πρώτο αίτιο θανάτου το 2050 εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Candida Auris

  • αντιμυκητιακά φάρμακα
  • μέτρα υγιεινής

Ποιους χτυπά ο Candida Auris

  • ανοσοκατασταλμένους
  • ασθενείς σε ΜΕΘ
  • ασθενείς που φέρουν καθετήρες

Τα πιο σημαντικά