Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΝότια Αφρική: "Παραμύθι" η ιστορία με τη γυναίκα που γέννησε δέκα μωρά

Νότια Αφρική: “Παραμύθι” η ιστορία με τη γυναίκα που γέννησε δέκα μωρά

Έρευνα απέδειξε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο περιστατικό ενώ εξετάζονται και οικονομικά κίνητρα πίσω από τη “σκηνοθεσία” της υπόθεσης.
Κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει στην επαρχία Γκαουτένγκ, το οποίο να έχει καταγράψει ρεκόρ γεννημένων παιδιών, όπως αναφέρει η επαρχιακή κυβέρνηση στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με το BBC.

Οι ιατρικές εξετάσεις δείχνουν ότι η Γκοσιάμ Σίθοουλ δεν ήταν καν έγκυος πρόσφατα, τονίζει.
Η 37χρονη παρακολουθείται για την ψυχική της υγεία και αναμένεται να της παρασχεθεί η κατάλληλη υποστήριξη.
Η ανακοίνωση δεν εξηγεί τους λόγους που βρίσκονται πίσω από τη «σκηνοθεσία» αυτής της ιστορίας.

Την υπόθεση μετέδωσε πρώτα το Pretoria News ενώ η Independent Online (IOL), ο όμιλος στον οποίο ανήκει, υποστήριξε το ρεπορτάζ του.
Μάλιστα προχώρησε στον ισχυρισμό ότι η γυναίκα γέννησε τα παιδιά στις 7 Ιουνίου σε νοσοκομείο της Πρετόρια.
Επιπλέον, κατηγορεί το νοσοκομείο και τις τοπικές υγειονομικές αρχές ότι προσπάθησαν να καλύψουν ιατρική αμέλεια.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι, δεν αποδεικνύονται και το μόνο που εξυπηρετούν είναι να αμαυρώσουν την καλή φήμη του Νοσοκομείου Steve Biko και της κυβέρνησης της Γκαουτένγκ», τονίζεται στην τελευταία ανακοίνωση.
Ανακοίνωσε επίσης, νομική δράση εναντίον του αρχισυντάκτη του Pretoria News, Πιετ Ραμπέντι και της Independent Online (IOL). Τον Μάιο ισχυρίζεται ότι πήρε συνέντευξη από το ζευγάρι, που έλεγε ότι περιμένουν οκτώ μωρά ενώ μία φωτογραφία που είχε υποστεί επεξεργασία, έδειχνε την γυναίκα να φαίνεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Πώς προέκυψαν τα fake news

Η γυναίκα, η οποία έχει δίδυμα έξι ετών και ο σύντροφός της Τεμπόχο Τσοτέτσι, ζούσαν στην πόλη Θεμπίσα, στην επαρχία Γκαουτέγνκ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Σύμφωνα με την IOL, παρευρέθηκαν στην ίδια εκκλησία με τον Ραμπέντι όπου γνωρίστηκαν τον Δεκέμβριο.
Η γέννηση των 10 μωρών ανακοινώθηκε από το Pretoria News στις 8 Ιουνίου, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή του τον Τσοτέτσι.
Στη συνέχεια είπε ότι είχε λάβει γραπτά μηνύματα που του έλεγαν για αυτό, προσθέτοντας ότι δεν του επιτρεπόταν η πρόσβαση στο νοσοκομείο λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού.
Ο Ραμπέντι βασίστηκε επίσης σε μηνύματα στο WhatsApp και δεν έλαβε ανεξάρτητη επιβεβαίωση του συμβάντος από το νοσοκομείο.
Ο τοπικός τους δήμαρχος επιβεβαίωσε τις γεννήσεις αλλά εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε αργότερα ότι ο πολιτικός είχε μόνο τον λόγο της οικογένειας και κανείς δεν είχε δει -μέχρι τότε- τα μωρά.
Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για δωρεές που έφταναν στο ζευγάρι με αφορμή τα μωρά, τους οποίους ονόμαζαν «Θεμπίσα 10».
Η υπόθεση ξεσήκωσε υποψίες όταν το Pretoria News αρχικά απέτυχε να αποκαλύψει το νοσοκομείο όπου είχαν γεννηθεί τα μωρά και μία σειρά νοσοκομείων της επαρχίας βγήκαν να αρνηθούν την εμπλοκή τους.
Δέκα ημέρες μετά τις υποτιθέμενες γεννήσεις, η IOL προχώρησε στις κατηγορίες κατά του νοσοκομείου Steve Biko.
Λίγο αργότερα ο Τσοτέτσι ανέφερε την εξαφάνιση της γυναίκας του και ζήτησε από τον κόσμο να σταματήσει τις δωρεές ενώ η Σίθοουλ τον κατηγόρησε ότι ήθελε να επωφεληθεί οικονομικά από τα μωρά, όπως αναφέρει το Pretoria News.
Στο μεταξύ, κοινωνικοί λειτουργοί εντόπισαν τη Σίθοουλ, η οποία πήγε για τεστ στο νοσοκομείο.
Τέλος, ο Ραμπέντι φέρεται να ζήτησε συγγνώμη από την IOL «για τη δυσφήμηση που προκάλεσε στον μιντιακό όμιλο» λέγοντας ότι έπρεπε να κάνει περισσότερη έρευνα για το θέμα.

Τα πιο σημαντικά