Απάντηση της Λίνας Μενδώνη για την τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για την δράση του Δημήτρη Λιγνάδη, με την αντιπολίτευση αλλά και εκπροσώπους του καλλιτεχνικού χώρου να ζητούν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού.
Η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, έσπευσε να διευκρινίσει πως «ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή. Δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια. Ο κ. Λιβαθυνός που εσείς (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) είχατε διορίσει δήλωσε ότι είναι τιμή του που τον διαδέχεται ο κ. Λιγνάδης».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως ο διαγωνισμός για τη θέση που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατήργησε η κυβέρνηση για να διορίσει τον Δ. Λιγνάδη είχε ζήτημα ακυρότητας:
«Πέραν αυτών η προκήρυξη έπασχε με ακυρότητα. Η διάταξη που εξεδόθη η προκήρυξη είχε ήδη καταργηθεί απόδειξη της βιασύνης με την οποία την εκδόσατε. Η αλλαγή νομοθεσίας μετά τις εκλογές και η επαναπροκήρυξη της διαδικασίας θα καθυστερούσε την διαδικασία για 6-8 μήνες και η θέση θα έμενε ορφανή. Αρα ο όλος προγραμματισμός θα έμενε στον αέρα. Σας θυμίζω ότι τότε δεν είχε ξεσπάει η πανδημία και ο προγραμματισμός για τον Πολιτισμό γινόταν κανονικά. Παράλληλα με διορισμό Λιγνάδη δήλωσα ότι παράλληλα με την θητεία του θα διορθωθεί το πλαίσιο και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός».
Βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Η υπουργός Πολιτισμού απέρριψε τις κατηγορίες για συγκάλυψη και τόνισε ότι μόλις πέντε ώρες μετά την πρώτη επώνυμη καταγγελία η Δ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε από τη θέση του:
«Όταν γνώρισα έπραξα αυτό που έπρεπε. Στις 18:20 δημοσιεύεται η σοκαριστική μαρτυρία του Νίκου Σ. Και 5 ώρες μετά είχε φύγει από την θέση του. Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαλύπτει. Το έδειξαν οι χειρισμοί με την κυρία Μπεκατώρου κ.α. Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες πρωθυπουργού για το θέμα».
Καταλήγοντας η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως «η συγκάλυψη είναι βαριά λέξη. Δεν προάγει το δημόσιο βίο και δίνει ώθηση σε βιαιότητες όπως αυτές που είδαμε. Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Η χυδαιότητα οι θεωρίες συνομωσίας δεν οδηγούν πουθενά. Δεν θα ήθελα τα θύματα να δουν το δικό τους βίωμα να μπαίνει σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις. Όχι πολιτικάντικα παιχνίδια στα τραύματα αθώων ψυχών».