Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 70 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου για 17 λεπτά, θερμοκρασία που είναι πέντε φορές υψηλότερη από τον κανονικό ήλιο.
Οι δοκιμές έγιναν στο Experiential Advanced Superconducting Tokamak (EAST), μια εγκατάσταση αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης. Ο αντιδραστήρας HL-2M Tokamak είναι ο πιο ανεπτυγμένος και ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο και οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα ξεκλειδώσει τα μυστικά για μία πανίσχυρη και καθαρή πηγή ενέργειας.
Ο απώτερος στόχος τους είναι να αξιοποιηθεί η δύναμη της πυρηνικής σύντηξης, η οποία θα φέρει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία «απεριόριστης καθαρής ενέργειας» μιμούμενοι τις αντιδράσεις που συμβαίνουν φυσικά μέσα στον ήλιο.
Ο Γκονγκ Σιανζού, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua: «Η πρόσφατη επιχείρηση θέτει μια σταθερή επιστημονική και πειραματική βάση για τη λειτουργία ενός αντιδραστήρα σύντηξης».
Οι ερευνητές κατάφεραν να «τρέξουν» τον «τεχνητό ήλιο» στους 70 εκατομμύρια βαθμούς για 1.056 δευτερόλεπτα ή 17 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, αναφέρει η South China Morning Post.
HL-2M Tokamak
Ο HL-2M Tokamak ή “Τεχνητός Ήλιος” όπως τον ονομάζουν οι Κινέζοι, υποστηρίζεται από 300 επιστήμονες και μηχανικούς για τη λειτουργία του. Βρίσκεται στην πόλη Χεφέι της νοτιοδυτικής Κίνας, στην επαρχία Σετσουάν και η κατασκευή του τελείωσε στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η ονομασία που του δόθηκε, “Τεχνητός Ήλιος” προέρχεται από τις τεράστιες θερμοκρασίες και ενέργεια που παράγει.
Ο “Τεχνητός Ήλιος” θα παρέχει σημαντική τεχνογνωσία στους Κινέζους, οι οποίοι συμμετέχουν στο International Thermonuclear Experimental Reactor project (ITER).
Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο της ενέργειας και είναι η διεργασία που συμβαίνει στον Ήλιο μας. Η σύντηξη ατομικών σωματιδίων – το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης που συναντάμε σε πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα – παράγει τεράστια ποσά ενέργειας, έχει πολύ μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος και είναι πιο καθαρή ενέργεια αφού δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου.
Με τις συνέπειες της πλανητικής υπερθέρμανσης να αυξάνονται και τις δυτικές κυβερνήσεις να εντάσσουν στην ατζέντα τους προγράμματα εξάλειψης της χρήσης άνθρακα μέχρι το 2030, η σύντηξη φαντάζει ως η ιδανική μελλοντική τεχνολογία για τη θραύση της εξάρτησης από τις επικίνδυνες, ρυπογόνες πηγές στις οποίες βασίστηκε η ανθρωπότητα από τη Βιομηχανική Επανάσταση και εντεύθεν.
Πηγή: Independent