Σε επιφυλακή έθεσε το ΓΕΕΘΑ την Διακλαδική Δύναμη Αμεσης Επέμβασης, την γνωστή «Δύναμη “Δ”» στο πλαίσιο των εντεινόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας και της διαφαινόμενης διάθεσης της τουρκικής ηγεσίας να αυξήσει ακόμα περισσότερο την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Η «Δύναμη “Δ”» που αποτελείται από τις ειδικές δυνάμεις Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και περιλαμβάνει τα αναγκαία πλωτά και ενάερια μέσα, ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη και Zubr, (συνολικά δεν αριθμούν περισσότερο από 1000 άτομα, αλλά έχουν ισχύ παλιάς Μεραρχίας), τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, οι άδειες του προσωπικού έχουν ανακληθεί και γενικότερα, χωρίς διάθεση δραματοποίησης της κατάστασης, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα επιβίβασής τους στα εναέρια ή πλωτά μέσα από τους προβλεπόμενους χώρους.
Η ελληνική πλευρά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κλιμακώσει. Υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με ΗΠΑ, οι οποίες παρακολουθούν την όλη κατάσταση με ανησυχία, με το State Department να εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση, χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν από καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αμερικανική κυβέρνηση, ως θέμα αρχής, υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών στην περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».
Οι δυνάμεις Αμφίβιων Καταδρομών, πάντως, που εδρεύουν στα νησιά έχουν αναλάβει στην παρούσα φάση πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αλλωστε, κατά τους Τούρκους, υποτίθεται ότι η «κλιμάκωση» προήλθε από μία μετακίνηση δύο ομάδων αμφιβίων καταδρομών από την Λέρο στην Κω, αλλά και την ενωρίτερη προσέγγισή τους στα Ιμια στις 14.45
Στην ίδια επιφυλακή και τα ελικόπτερα του 4ου ΤΕΑΣ, του 1ου και 2ου ΤΕΕΠ, δύο φρεγάτες του Στόλου και Μοίρες μαχητικών της ΠΑ που απαρτίζουν το σύνολο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
Από το ΓΕΕΘΑ η ετοιμότητα περιγράφεται ως ως «συνήθης επιφυλακή» και η δραστηριότητα ως «συνήθης». Γενικά η Αθήνα αποφεύγει να κλιμακώσει.
Στα Ιμια υπάρχουν τρία σκάφη του Λιμενικού και δύο του ΠΝ. Πάντως δεν υπάρχουν κύριες μονάδες επιφανείας του ΠΝ στα Ιμια και ούτε προβλέπεται να υπάρξουν. Αν συμβεί κάτι, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του 1996. Οι όποιες στοχοποιήσεις θα γίνουν από μακριά.
Από την άλλη πλευρά τα τουρκικά ΜΜΕ περιγράφουν ένα πλήρως και συνεχώς εξελισσόμενο πολεμικό κλίμα.
Πρακτικά μιλούν για 11 με 14 τουρκικά πλοία τα οποία έχουν «ζώσει» τα Ίμια «περιφρουρώντας τα», όπως αναφέρουν από τυχόν ελληνικές ενέργειες, ενώ τις 12:30 ανέφεραν ότι τέσσερα σκάφη του ΛΣ εκδιώχθηκαν από 7 σκάφη του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής, όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν τα Ίμια.
Γενικότερα το κλίμα στην περιοχή μυρίζει «μπαρούτι» και λίγο απέχουμε από την εκδήλωση μιας κρίσης τύπου 1996 ή και χειρότερης.
Πηγή: pronews.gr