Η ωραιότερη φυλακή του κόσμου βρίσκεται στην Νορβηγία. Έχει τένις, σάουνα και… ηλιοθεραπεία!

15 Απριλίου, 2015 12:48 ΠΜ
More videos

Η φυλακή Bastoy βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στην Νορβηγία.

Οι επικριτές καταγγέλλουν τις πολυτέλειες που παρέχονται στους κρατουμένους, ωστόσο οι υποστηρικτές του νέου αυτού μοντέλου επικαλούνται τα στατιστικά δεδομένα που δείχνουν το χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής στην Ευρώπη.

Το νησί Bastoy, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή για βαρυποινίτες που έχουν διαπράξει εγκλήματα όπως βιασμοί, φόνοι και ληστείες.

bastoey-9-2

Το νησί βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από τις ακτές της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, το Οσλο. Δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα, δωμάτια απομόνωσης και  περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια.


Οι φυλακισμένοι ζουν μικρά ξύλινα σπιτάκια, εκτρέφουν ζώα, καλλιεργούν και κόβουν ξύλα. Το καλοκαίρι παρέχεται δυνατότητα στους έγκλειστους να απολαμβάνουν ηλιοθεραπεία, να ψαρεύουν, να κάνουν ιππασία και να χρησιμοποιούν την σάουνα και τα γήπεδα τένις.

An-inmate-repairs-a-bike.-010

 

Το μενού περιλαμβάνει μπουκίτσες ψαριού λευκή σάλτσα και γαρίδες αλλά και κοτόπουλο con carne με σολομό.
Το κάθε σπίτι φιλοξενεί μέχρι έξι άτομα. Κάθε κρατούμενος έχει το δικό του δωμάτιο ενώ η κουζίνα και οι άλλες εγκαταστάσεις είναι κοινόχρηστες.

Η ζωή στο Bastoy είναι σαν να ζεις σε ένα χωριό, μια κοινότητα εξομολογείται ένας κρατούμενος «Ολοι πρέπει να δουλεύουν για το σύνολο.

Εχουμε όμως και ελεύθερο χρόνο για να μπορέσουμε να κάνουμε ότι θέλουμε, όπως να ψαρέψουμε ή να κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι. Γνωρίζουμε πως είμαστε κρατούμενοι αλλά εδώ αισθανόμαστε άνθρωποι», σημειώνει.

bas1Ο Thorbjorn, ένας 58χρονος φύλακας που εργάζεται στο Bastoy για 17 χρόνια, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της φυλακής.

z11

Οπως αναφέρει υπάρχουν συνολικά 70 φύλακες στο νησί των 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκ των οποίων οι 35 είναι ένστολοι. Η βασική δουλειά τους είναι να μετρούν τους κρατούμενους, μια φορά το πρωί και ακόμα δύο κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις 17.00 και στις 23.00, όταν οι κρατούμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

 Από τις αρχές παρέχεται μόνο ένα γεύμα την ημέρα στην τραπεζαρία. Κάθε κρατούμενος κερδίζει από την εργασία του περίπου 7 ευρώ την ημέρα, ενώ κάθε μήνα τους δίνεται επίδομα περίπου 80 ευρώ, ώστε να μπορούν να αγοράσουν και να φτιάξουν μόνοι τους το γεύμα τους από το μίνι μάρκετ του νησιού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνο το 16% των κρατουμένων που βγαίνουν από Bastoy υποτροπιάζουν μέσα σε δύο χρόνια, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο της Νορβηγίας που είναι 20 τοις εκατό, και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αγγίζει το 70%.

Το νησί έχει και τηλεφωνικούς θαλάμους όπου ο κάθε κρατούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπου κάθε εβδομάδα δέχονται επισκέπτες. Επίσης υπάρχει μια εκκλησία, ένα σχολείο και βιβλιοθήκη.

Οι κρατούμενοι ξεκινούν την εργασία ή το σχολείο κάθε μέρα στις 8.30 το πρωί. Δουλεύουν σε καθαριστήριο, σε στάβλους, όπου φροντίζουν τα άλογα, τα οποία χρησιμοποιούν για τη μεταφορά προϊόντων, αλλά ακόμα και σε κατάστημα επισκευής ποδηλάτων. Μπορούν επίσης να δουλέψουν σε εργαστήριο ξυλείας.

NORWAY-010

7213793-754102 wH4j07q maxresdefault img_4162 ???????????????????????????????

ie bastoyfengsel
Ακολουθήστε μας στο facebook: