Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΑντιεμβολιαστές μοναχοί παίρνουν παρασιτοκτόνο για να μην κολλήσουν

Αντιεμβολιαστές μοναχοί παίρνουν παρασιτοκτόνο για να μην κολλήσουν

«Βράζει» από κορωνοϊό η Ιερά Μονή Φιλοθέου – Μοναχοί επιχειρούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα με… παρασιτοκτόνα για άλογα

Αντί να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, μοναχοί σε μονή στο Άγιο Όρος παίρνουν προληπτικά… παρασιτοκτόνα .

Σύμφωνα με το Voria.gr , η Ιερά Μονή Φιλοθέου από το Άγιο Όρος «βράζει» από κορωνοϊό, και την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες πως οι μοναχοί παίρνουν προληπτικά την ουσία «ιβερμεκτίνη» που όμως δεν ενδείκνυται για τον κορoναϊό.

Η ουσία αυτή βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας αντιεμβολιαστών, που θέλουν να αποτρέψουν τον εμβολιασμό. Ιδιαίτερα διακινείται μέσω παραχριστιανικών οργανώσεων και άλλων και μάλιστα λέγεται πως είναι το….μυστικό όπλο κατά του κορωνοϊού.

«Η «ιβερμεκτίνη» χρησιμοποιείται ως αντιπαρασιτικό, κυρίως σε κτηνιατρικά φάρμακα. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή κάποιοι την πρότειναν ως θεραπεία για τον κορωνοϊό, αλλά πολύ γρήγορα απαξιώθηκε ως φάρμακο και μάλιστα είναι πιθανόν να κάνει ζημιά σε όποιον την καταναλώνει, καθώς έχει σοβαρές παρενέργειες», δήλωσε στη Voria.gr, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, «η «ιβερμεκτίνη» είναι από τα φάρμακα που αγκάλισαν οι αντιεμβολιαστές, αλλά θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όποιον το παίρνει πως όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά μπορεί και να καταστεί επικίνδυνο».

«Δεν είσαι άλογο. Δεν είσαι γάτα. Σταμάτησέ το!»

Πρόκειται για ένα κατά βάση κτηνιατρικό φάρμακο για το οποίο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έβγαλε ανακοίνωση πριν από λίγο καιρό, την οποία τιτλοφορούσε: «Δεν είσαι άλογο. Δεν είσαι γάτα. Σταμάτησέ το!».

Ο FDA ανέφερε πως η «ιβερμεκτίνη» είναι ουσία που αφορά κατά κύριο λόγο τη θεραπεία των ζώων, που έχουν προσβληθεί από παράσιτα. Για τον άνθρωπο έχει λάβει έγκριση για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως για τις…ψείρες της κεφαλής και κάποια παράσιτα του στομάχου. Έκανε επίσης γνωστό πως η ουσία αυτή δεν δίνεται για την πρόληψη του κοροναϊού και σημειώνονταν πως η λήψη μεγάλων ποσοτήτων είναι επικίνδυνη.

Το… συνιστούν και σε άλλους

Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι οι μοναχοί στη Μονή Φιλοθέου, που είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι, καταναλώνουν το σκεύασμα της «ιβερμεκτίνης», ενώ το συνιστούν και σε άλλους, εκτός Μονής, ως προστασία από τον κοροναϊό. Ωστόσο, δεν φαίνεται να τους έχει βοηθήσει καθώς 5 μοναχοί έχουν ήδη καταλήξει από επιπλοκές του κορωνοϊού και υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 25 ενεργά κρούσματα σε σύνολο περίπου 40 μοναχών.

Οι περισσότεροι μοναχοί είναι απομονωμένοι στα κελλιά τους και οι πόρτες έχουν σφαλίσει για προσκυνητές και άλλους. Μετά την εκδημία του π. Λουκά πριν από 10 ημέρες, του ανιψιού του π. Πορφύριου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και του π.Ταξιάρχη το Σάββατο, το μοναστήρι έχει μείνει χωρίς προϊστάμενο, καθώς οι τρεις πατέρες ήταν οι προϊστάμενοι στη Γεροντική Σύναξη. Μάλιστα ο π. Ταξιάρχης αρνούνταν μέχρι τέλους να βγει από το μοναστήρι και να διακομιστεί σε νοσοκομείο, δεχόμενος επί τόπου, στο κελλί του, οξυγόνο, επειδή δεν ήθελε να μείνει «ακέφαλο» από προϊστάμενο το μοναστήρι. Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα νικήθηκαν επίσης από τον κορωνοϊό ο π. Κοσμάς, που ήταν ο οδοντογιατρός της Μονής και ο π.Δαμιανός.

Η κατάσταση στο Άγιον Όρος

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο Άγιον Όρος, καθώς εκτός της Μονής Φιλοθέου που βρίσκεται σε καραντίνα, άλλο ένα μοναστήρι βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλά κρούσματα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε σκήτες και κελλιά που βρίσκονται στη νότια πλευρά της Αθωνικής Πολιτείας, αρκετά μακριά από το κέντρο Υγείας στις Καρυές. Εκεί εγκαταβιούν κυρίως ηλικιωμένοι μοναχοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν έχουν και τακτική επικοινωνία με το διοικητικό κέντρο.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος, ανέφερε πως από τους περίπου 1.800 μοναχούς, οι 1050 έχουν νοσήσει και οι 460 έχουν εμβολιαστεί, όπως και το 100% των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν εκεί. «Συνεπώς οι περίπου 1500 έχουν θωρακιστεί απέναντι στον ιό, έτσι δεν θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Ο κ. Μαρτίνος θεωρεί υπερβολικά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αντιεμβολιαστικό κίνημα που εκπορεύεται από το Άγιον Όρος, σημειώνοντας πως «οι μοναχοί ζουν ασκητικά και ασχολούνται με τα πνευματικά τους καθήκοντα. Καλό θα ήταν να σεβαστούμε την ιδιωτικότητά τους και να τους αφήσουμε στην ησυχία τους».

Ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική παρέμβαση ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τις δηλώσεις αγιορείτη μοναχού για αντιεμβολιαστές εντός του Όρους που με τη ρητορική τους καλούν τους πιστούς να μην εμβολιαστούν και ευθύνονται για πολλούς θανάτους.

Οι δηλώσεις του ιερομόναχου Ιωσήφ προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγει έρευνα για να διακριβωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες, ποιοι είναι οι καταγγέλοντες και αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Αναφορικά με την κατάσταση στο Περιβόλι της Παναγίας, σημειώνεται ότι σε πέντε Μονές, τη Σιμωνόπετρα, την Ιβήρων, τη Σταυρονικήτα, την Ξενοφώντος και την Παντοκράτορος, έχει εμβολιαστεί πάνω από το 90% των μοναχών, όπως και στη νόμιμη αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, που εδρεύει στις Καρυές. Μάλιστα οι δύο πρώτες μονές έχουν σφαλίσει τις πόρτες τους και εδώ και 1,5 χρόνο δεν δέχονται προσκυνητές, ενώ στις τρεις τελευταίες ο αριθμός των προσκυνητών είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Κλειστές είναι και οι μονές Ξηροποτάμου και Βατοπαιδίου, στη δεύτερη, ο ηγούμενος Εφραίμ ασθένησε σοβαρά και ξεπέρασε τον κορωνοϊό μετά από πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Στη μονή αυτή, που είχε το προηγούμενο διάστημα κοντά στα 30 κρούσματα, εμβολιάστηκε το 60% των μοναχών.
Απώλειες μετρά και η Μονή Κωνσταμονίτου, που έχει χάσει εφτά μοναχούς, αλλά και η Μονή Γρηγορίου με δύο μοναχούς να έχουν καταλήξει και αρκετούς άλλους να περνούν τον κορωνοϊό σχετικά δύσκολα.

Τα πιο σημαντικά