Βρετανοί επιστήμονες: Η Χριστουγεννιάτικη μουσική είναι κακή για την ψυχική μας υγεία

13 Νοεμβρίου, 2017 12:53 ΜΜ
More videos

Ενώ οι μυρωδιές και τα τραγούδια της εποχής μπορεί να σας βάλουν στο πνεύμα των διακοπών, ένας ψυχολόγος προειδοποιεί με μια έρευνα που δείχνει ότι ακούγοντας πάρα πολύ Χριστουγεννιάτικη μουσική, μπορεί να είναι κακή για την ψυχική υγεία σας.

Η κλινική ψυχολόγος Λίντα Μπλερ δήλωσε στο Sky News: «Μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε παγιδευμένοι – είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να αγοράσουμε δώρα, να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους και να διοργανώσουμε εορτασμούς».

Τα εορταστικά τραγούδια έχουν την ιδιότητα να αποδυναμώνουν κάποιον, ιδιαίτερα τους ανθρώπους που εργάζονται σε καταστήματα και ακούνε τα κάλαντα σε συνεχή επανάληψη, προειδοποιεί.

Για τις επιχειρήσεις, όμως, αξίζει τον κόπο: οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική των διακοπών θέτει τους αγοραστές στη διάθεση των δαπανών και τους οδηγεί να αγοράσουν περισσότερα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η Χριστουγεννιάτικη μουσική σε συνεχή επανάληψη, μπορεί να αποστραγγίσει διανοητικά τους υπαλλήλους που εργάζονται στα καταστήματα

Περίπου το 61% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν άγχος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Ο Μπλερ εξηγεί: «Η μουσική πηγαίνει κατευθείαν στα συναισθήματά μας και παρακάμπτει τον ορθολογισμό».

Και η συνεχής επανάληψη που παίζεται στα καταστήματα επηρεάζει διαφορετικά την ψυχική υγεία των εργαζομένων και των πελατών.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται στα καταστήματα κατά τα Χριστούγεννα πρέπει να [συντονίσουν] τη χριστουγεννιάτικη μουσική, γιατί αν δεν το κάνουν, αυτό πραγματικά θα τους εμποδίζει να εστιάσουν σε οτιδήποτε άλλο», είπε.

«Ξοδεύετε όλη την ενέργεια σας προσπαθώντας να μην ακούσετε τι λένε τα τραγούδια», λέει η Μπλερ.

Η μουσική επηρεάζει πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου που προκαλούν συναισθήματα, όπως τα αντανακλαστικά, τις οπτικές εικόνες, τις μνήμες και τις προσδοκίες.

Η Βικτόρια Ουίλιαμσον, Ph.D, ειδικός στην ψυχολογία της μουσικής, έχει μιλήσει για τις επιπτώσεις που έχει η Χριστουγεννιάτικη μουσική στον εγκέφαλο και είπε ότι οφείλεται στο «απλό αποτέλεσμα έκθεσης».

Η απλή επίδραση έκθεσης είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο όπου οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια αγάπη για τα πράγματα, απλώς και μόνο επειδή είναι εξοικειωμένοι μαζί τους από τη συνεχή έκθεση τους σε αυτά.

Η Γουίλιαμσον εξήγησε ότι οι πρώτες φορές που ακούτε τη χριστουγεννιάτικη μουσική μπορεί να σας βάλει στο πνεύμα των διακοπών καθώς η έκθεση στην εποχιακή μουσική μπορεί να συνδεθεί με θετικά συναισθήματα. Αλλά όταν τα ίδια κομμάτια ακούγονται συνεχώς σε επανάληψη, θα προκαλέσουν αρνητική ανταπόκριση στον εγκέφαλο.

Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η σωστή ισορροπία των μυρωδιών των Χριστουγέννων και των τραγουδιών μπορεί να κάνει τους αγοραστές να αισθάνονται πιο θετικά για το περιβάλλον τους.

Μια μελέτη από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εξέτασε 130 φοιτητές, εκθέτοντάς τους σε αρώματα διακοπών και αρώματα εκτός των διακοπών, ζητώντας τους να αξιολογήσουν τις μυρωδιές με ευχάριστο, οικείο και έντονο τρόπο. Το ίδιο πείραμα διεξήχθη στη συνέχεια με Χριστουγεννιάτικη μουσική  και μη Χριστουγεννιάτικη.

Τα συλλεχθέντα δεδομένα είναι ευνοϊκότερα όταν τα αρώματα των Χριστουγέννων στο περιβάλλον συνδυάστηκαν με τη χριστουγεννιάτικη μουσική, σε σύγκριση με τις μη σχετικές μυρωδιές και τη μη σχετική μουσική με τα Χριστούγεννα.

«Οι μυρωδιές του πεύκου, της κανέλας και του αλευριού ενώνονται με τους ήχους των Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, τους παραδοσιακούς ύμνους και τις σκηνές διακοπών που δημιουργούνται την περίοδο των Χριστουγέννων στο μυαλό πολλών», αναφέρουν οι μελέτες.

Δείτε το βίντεο.

[dailymail]