Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024
υγείαΔıπολıκή δıαταραχή: Αuτά είναι τα βασıκά σnμάδıα – Πώς θα καταλάβετε έναν...

Δıπολıκή δıαταραχή: Αuτά είναι τα βασıκά σnμάδıα – Πώς θα καταλάβετε έναν δıπολıκó

Η διπολική διαταραχή, που ονομάζεται επίσης μανιοκατάθλιψη, είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης, επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας.

Η διπολική διαταραχή είναι ένα είδος διαταραχής της διάθεσης που προσβάλλει περισσότερο από 1% των ενηλίκων.

e7951817 dipoliki

Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διπολική διαταραχή:

-Η διπολική διαταραχή είναι η 5η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο. -Η διπολική διαταραχή είναι η 9η αιτία πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας σε όλο τον κόσμο.

-Ο αριθμός των ατόμων με διπολική διαταραχή που αυτοκτονούν είναι 60 φορές υψηλότερος από εκείνον του γενικού πληθυσμού.

-Οι άνθρωποι που έχουν διπολική διαταραχή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάχρηση ουσιών, όπως ο αλκοολισμός, καθώς και από άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

-Οι άντρες εκδηλώνουν διπολική διαταραχή νωρίτερα από τις γυναίκες (κατά μέσο όρο).

dipoliki

Τύποι διπολικής διαταραχής

Η διπολική διαταραχή έχει διάφορους τύπους, όπως η διπολική τύπου-1 και διπολική διαταραχή τύπου-2.

Ανάλογα με το πόσο γρήγορα συμβαίνουν οι εναλλαγές της διάθεσης, τα επεισόδια της διπολικής διαταραχής μπορεί επίσης να χαρακτηριστούν ως “ανάμικτα” (επεισόδιο εναλλαγής της διάθεσης που διαρκεί λιγότερο από το συνηθισμένο που απαιτείται για τη διάγνωση), τα οποία συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα από το σύνηθες (τέσσερα ή περισσότερα σοβαρά επεισόδια ανά έτος).

Περίπου ταο 40% των ατόμων με διπολική διαταραχή έχουν τουλάχιστον μία περίοδο ταχείας εναλλαγής διάθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Για κάθε είδος και η διάρκεια της ασθένειας, ο πάσχων βιώνει σημαντικά προβλήματα που παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά τους (εργασία, κοινωνικές σχέσεις κλπ) και μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία, ή μπορεί να έχει ψυχωσικά συμπτώματα (για παράδειγμα, παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις).

Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής τύπου-1 προϋποθέτει το άτομο να έχει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο, αλλά δεν απαιτεί προϊστορία μείζονος κατάθλιψης.

Η διπολική τύπου-2 διαγιγνώσκεται αν το άτομο έχει βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο υπομανίας (ηπιότερη μορφή μανίας). Σημάδια και συμπτώματα της διπολικής διαταραχής Για να εξεταστεί η πιθανότητα διπολικής διαταραχής, το άτομο πρέπει να έχει εκδηλώσει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο.

56194 bipolar sh 660

Τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου επεισοδίου πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα και να περιλαμβάνουν:

-Αυξημένη, επιθετική, ή ευερέθιστη διάθεση

-Σκέψεις που “τρέχουν” διαρκώς από το ένα θέμα στο άλλο -Αλλαγές στην ομιλία (γρήγορη, υπερβολική ομιλία

-Μειωμένη ανάγκη για ύπνο

-Μεγαλοπρεπείς πεποιθήσεις (για παράδειγμα, το να πιστεύει το άτομο ότι έχει υπερδυνάμεις ή κάποιο υπερβολικό ταλέντο ή αδυναμία)

-Διαρκείς αλλαγές θεματικών ενοτήτων στην ομιλία (το άτομο αλλάζει επανειλημμένα αντικείμενο συζήτησης σε θέματα που δεν σχετίζονται μεταξύ τους)

-Αυξημένη δραστηριότητα και προσήλωση σε καθημερινούς, απλούς “στόχους”

-Παρορμητικότητα και κακή κρίση (όπως οι παράλογες δαπάνες, το υπερβολικό ξεφάντωμα και η ασυδοσία στις πράξεις)

Τα συμπτώματα ενός μανιακού επεισοδίου της πρώιμης (δηλαδή σε νεαρή ηλικία) εμφάνισης διπολικής διαταραχής τείνουν να περιλαμβάνουν ξεσπάσματα θυμού και οργής, καθώς και ευερεθιστότητα, σε αντίθεση με την επεκτατική, υπερβολικά αυξημένη διάθεση που παρατηρείται στους ενήλικες.

Ο έφηβος με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να παρουσιάζει κατάθλιψη και ανάμικτα επεισόδια με γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση.

Παρά τις διαφορές στα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής σε εφήβους και παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες, πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ορισμένα είδη παιδιατρικής διπολικής διαταραχής εξακολουθούν να έχουν αυτά τα συμπτώματα και ως ενήλικες.

img 0064 678x381 1

Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής σε γυναίκες τείνουν να περιλαμβάνουν περισσότερο καταθλιπτικά επεισόδια και αυξημένο άγχος με μεγαλύτερη συχνότητα επεισοδίων σε σύγκριση με τους άνδρες.

Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό καταθλιπτικό επεισόδιο δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής, τέτοιου τύπου επεισόδια (καταθλιπτικά) συχνά εναλλάσσονται με μανιακά επεισόδια.

Μάλιστα η επίμονη και διαρκής θλίψη εμφανίζεται πιο συχνά από ό,τι η μανία σε πολλούς ανθρώπους με διπολική διαταραχή.

istock 858738380

Τα χαρακτηριστικά των καταθλιπτικών επεισοδίων περιλαμβάνουν μια σειρά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Επίμονη κατάθλιψη ή ευερέθιστη διάθεση -Μειωμένο ενδιαφέρον για προηγουμένως ευχάριστες δραστηριότητες

-Αλλαγές ή προβλήματα στην όρεξη, το σωματικό βάρος, ή τον ύπνο -Ευερεθιστότητα ή έλλειψη δραστηριότητας -Αυξημένη συχνότητα κόπωσης

-Αίσθημα αναξιότητας

-Δυσκολία στη συγκέντρωση -Σκέψεις θανάτου ή σκέψεις/σχέδια/πράξεις αυτοκτονίας

Τα πιο σημαντικά