Βασίλης Αλεξόπουλος: Ο φύλακας άγγελος των παιδιών στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο

12 Οκτωβρίου, 20176:51 ΜΜ
More videos

Ο Βασίλης Αλεξόπουλος είναι από τους “φύλακες αγγέλους” των παιδιών. Παιδοχειρουργός στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, Επιμελητής Α’ , πρόεδρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα αγαπητος στην τοπική κοινωνία. Η ενασχόληση του με την ιατρική προέκυψε τυχαία όπως μας λέει, η αγάπη του για τα παιδιά είναι τεράστια ενώ οι γονείς τον εμπιστεύονται και ζητούν τις συμβουλές του.

Πώς προέκυψε η ιατρική; Ηταν εξ αρχής η επιλογή σας να ασχοληθείτε με παιδιά;

Η Ιατρική προέκυψε εντελώς τυχαία. Οι γονείς μου δεν είναι γιατροί, ούτε έχω συγγενείς στο ιατρικό επάγγελμα. Μεγάλωσα στην περιοχή της Αγίας Σοφίας την δεκαετία του 80, ήμασταν μια ομάδα πολύ καλών μαθητών στο σχολείο και αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την Ιατρική. Οι γονείς μας ήταν μικροαστοί, δεν είχαμε άλλη επαγγελματική διέξοδο παρά μόνο την αποκατάστασή μας μέσω του πανεπιστημιακού πτυχίου. Μπήκα στην Ιατρική Σχολή Πάτρας σε καλή σειρά. Τελειώνοντας και παίρνοντας πτυχίο, έπρεπε να διαλέξω ειδικότητα. Αγαπούσα και  την Χειρουργική και την Παιδιατρική, τα συνδύασα και αποφάσισα να κάνω την ειδικότητα της Χειρουργικής Παίδων στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού. Σίγουρα αγαπάω πολύ τα παιδιά, είναι μια ειδικότητα που τελικά με γεμίζει και με κάνει ευτυχισμένο.

Πόσα χρόνια είστε στο Καραμανδάνειο; Ξέρουμε ότι εκτός από τα ιατρικά σας καθήκοντα ασχολείστε γενικότερα με την αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε τώρα;

Είμαι 8,5 χρόνια στο Καραμανδάνειο. Έχω εκλεγεί Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων και παράλληλα είμαι εκλεγμένο μέλος, εκπροσωπώντας τους γιατρούς, στο ΔΣ του νοσοκομείου (δις). Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως σε όλα λίγο πολύ τα νοσηλευτικά ιδρύματα, η συνεργασία με την Διοίκηση είναι πολύ καλή. Παράλληλα, ως Σωματείο, με την εθελοντική μας δράση, όπως τον καλλωπισμό της τοιχοποιίας, βοηθάμε στην αναβάθμιση της παρεχόμενης προσφοράς στους μικρούς ασθενείς.

Είστε σε μία θέση ιδαίτερα ευαίσθητη. Αντιμετωπίζετε καθημερινά την αγωνία των γονιών…το φόβο των παιδιών…πως το διαχειρίζεστε όλο αυτό;

Το αίσθημα ευθύνης είναι πολύ μεγάλο. Αλλά δεν με καταβάλει. Προσπαθώ να είμαι δίπλα στον κάθε γονιό, να τον ενθαρρύνω, να του εξηγώ με απλά λόγια την πάθηση που έχει το παιδί του και να προχωρώ, με μεγάλη υπευθυνότητα, στην χειρουργική αποκατάσταση της πάθησής του. Αλλά και μετά την αποκατάσταση, ξέρουν οι γονείς, ότι μπορούν να με βρουν και να με συμβουλευτούν.

Περιγράψτε μας ένα περιστατικό που σας συγκλόνισε

Πολλά περιστατικά με έχουν συγκλονίσει. Σίγουρα ο θάνατος ενός παιδιού είναι αυτό που με συγκλονίζει περισσότερο. Δεν ξεχνώ ποτέ τα ογκολογικά παιδιά, που συμμετείχα ενεργά στην θεραπεία τους όταν ήμουν στην Αθήνα και είχα δεθεί μαζί τους συναισθηματικά και έχασαν τελικά την μάχη της ζωής. Επίσης, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά που τα έχουν εγκαταλείψει οι δικοί τους. Το χάδι σε αυτά ιδιαίτερα τα παιδιά είναι πραγματική θεραπεία.

Τέλος ένα μήνυμα στους γονείς από την εμπειρία σας…τι να προσέχουν; πως να συμπεριφέρονται;

Να προσέχουν, να φροντίζουν, να νοιάζονται και να αγαπούν τα παιδιά τους ως Δώρο Θεού. Τίποτε άλλο.

Ο Βασίλειος Αλεξόπουλος  M.D, M.Sc, Ph.D είναι
Επιμελητής Α΄, Χειρουργός Παίδων
M.Sc Διοίκηση Μονάδων Υγείας Ε.Α.Π
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Εκπαιδευτής A.T.L.S (Advanced Trauma Life Support – American College of Surgeons)

[achaianews]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News