Τζορτζ Σόρος: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως είναι η αρχή του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου»

24 Μαΐου, 202211:58 ΜΜ

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως είναι η αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος δισεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Σε μία δυσοίωνη δήλωση προχώρησε ο Ούγγρος δισεκατομμυριούχος, Τζόρτζ Σόρος, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καθώς ανέφερε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως είναι η αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει. Στα 91 του πλέον ο γνωστός επενδυτής εκφράζει ανοιχτά τους φόβους τους για το μέλλον του κόσμου, με αφορμή τον πόλεμο, ενώ ως μοναδική λύση που θα μπορέσει να διασφαλίσει τον πολιτισμό «βλέπει» την ήττα της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Ο Τζορτζ Σόρος βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία σαν μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στις ανοιχτές και τις κλειστές κοινωνίες, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες είναι σε φάση ανόδου. Και οι δύο είναι κοινωνίες όπου το άτομα υποτάσσεται στο κράτος. Επιπλέον, ο Σόρος ανέφερε στο Ντάβος ότι ο Πούτιν θεωρεί πια την εισβολή λάθος και ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί εκεχειρία. Ωστόσο, συνεχίζει ο επενδυτής, ακόμη και η εκεχειρία είναι μη διατηρήσιμη, γιατί δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανένας τον Ρώσο πρόεδρο. «Οσο πιο αδύναμος γίνεται, τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται», εξηγεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζορτζ Σόρος επέκρινε πρόσφατα τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς σε άρθρο του στο Project Syndicate, ανέφερε ότι «ο Πούτιν ήταν ένας πολύ έξυπνος πράκτορας της KGB, αλλά αυτό φαίνεται να μην ισχύει πια. Έχοντας αποκτήσει μία συγκεκριμένη εμμονή, φαίνεται να έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα. Σίγουρα δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην Ουκρανία», ενώ τονίζει ότι «η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να χάσει τον πόλεμο».

Ακόμη, ανέφερε ότι «πλησιάζοντας στην ηλικία των 70 ετών, ο Πούτιν αισθάνεται ότι αν πρόκειται να αφήσει το στίγμα του στη ρωσική ιστορία, είναι τώρα ή ποτέ. Αλλά η αντίληψή του για τον ρόλο της Ρωσίας στον κόσμο είναι στρεβλή. Φαίνεται να πιστεύει ότι ο ρωσικός λαός χρειάζεται έναν Τσάρο τον οποίο μπορεί να ακολουθήσει τυφλά. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο μιας δημοκρατικής κοινωνίας, και είναι ένα όραμα που διαστρεβλώνει τη ρωσική “ψυχή”, η οποία είναι συναισθηματική σε μεγάλο βαθμό».

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ και τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Σόρος είπε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί αυτό. «Η κίνηση της Ρωσίας πραγματικά ‘πονά’» την Ευρώπη, λέει. Για την έκβαση του πολέμου, αν και απέφυγε να κάνει μια σαφή πρόβλεψη, ο Σόρος είπε ότι «η Ουκρανία μπορεί να το παλέψει» και να επικρατήσει.

Ο τόνος του Σόρος για το μέλλον του κόσμου ήταν απαισιόδοξος. Βλέπει ότι τα καταπιεστικά καθεστώτα είναι σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες υπό πολιορκία. «Η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες απειλές στην ανοιχτή κοινωνία», είπε, για να προσθέσει ότι το Πεκίνο με τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη συνέλεξε δεδομένα για τις ζωές των πολιτών με έναν άκρως επιθετικό τρόπο. Επέκρινε ακόμη και την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά του κορονοϊού από την Κίνα, λέγοντας ότι όχι απλά απέτυχε, αλλά και έφερε την Σαγκάη στα πρόθυρα εξέγερσης. Ηταν λάθος αυτή η πολιτική και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τόνισε ο Σόρος που θα του κοστίσει και επιρροή, αλλά και την τρίτη θητεία που τόσο επιθυμεί.

Πηγή: reader.gr

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News