Τζανάκης: «Πάμε για 5.000 κρούσματα σήμερα ή αύριο»

6 Απριλίου, 2021 10:45 ΠΜ
More videos

Ο καθηγητής πιστεύει ότι σήμερα ή αύριο θα δούμε 5.000 κρούσματα. Τι είπε για τις μετακινήσεις εκτός νομού εν όψει Πάσχα.

Ο Νίκος Τζανάκης σοκάρει με την πρόβλεψή του αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού που θα δούμε σήμερα ή αύριο. Να σημειώσουμε ότι τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» παρόλο που χθες ανακοινώθηκαν λιγότερα κρούσματα αφού ήταν Δευτέρα και τα τεστ που γίνονται το Σαββατοκύριακο δεν είναι τόσα πολλά.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας για την έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι σήμερα ή αύριο αναμένεται να σπάσουμε το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Επίσης, τόνισε ότι η περίοδος της κορύφωσης πρόκειται να συνεχιστεί. «Ελπίζω να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως αναμένεται να «αγγίξουμε» τα 5.000 κρούσματα.

Τι ρόλο παίζει το lockdown

Για την παράταση του lockdown, που σημαίνει ότι παραμένουν κλειστά τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, τόνισε: «Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Αν αποδεχτούμε ότι δεν επηρεάζει τους ιικούς δείκτες, τότε η απόφαση αυτή (σ.σ.: για το λουκέτο σε στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές) πρέπει να ανατραπεί» είπε ο καθηγητής.

Έπειτα, πρόσθεσε: «Είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του να αποσυμφορηθούν το κέντρο και οι αστικές περιοχές. Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή ο κόσμος να βγαίνει έξω τα Σαββατοκύριακα. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω. Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις καθημερινές».

Για την εστίαση και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, ο καθηγητής δήλωσε ότι «είναι μια ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα» και πρόσθεσε πως είμαι κι εγώ θιασώτης του να κλειστούμε στα σπίτια, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, «εφόσον είναι για εξοχικά, ναι. Ισως μπορούμε να δούμε κάποιους κανόνες για απαγόρευση σε άκρως επιβαρυμένες περιοχές, ή ακόμα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και με τα self test, έτσι ώστε να ζήσουμε μια κανονικότητα με τον κορονοϊό μέχρι να τον νικήσουμε πλήρως».

Ακολουθήστε μας στο facebook: