Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης καταρρέει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα»

20 Απριλίου, 2022 8:13 ΜΜ
More videos

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα της ακρίβειας και τη στάση της κυβέρνησης στο ουκρανικό ζήτημα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση του ότι “έχει κριθεί το ζήτημα των εκλογών” και πρόσθεσε: “Ο κ. Μητσοτάκης καταρρέει, θα είμαστε πρώτο κόμμα”. Ως προς τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε πως “ο κ. Ανδρουλάκης πριν μιλήσει για πρόσωπα, ας μιλήσει για πολιτικές, κινείται στη γκρίζα ζώνη του δεν απαντώ”.

“Η κοινωνία έχει μεγάλο θυμό και δυσαρέσκεια”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι ακόμη και στις δημοσκοπήσεις, οι εταιρείες κάθε δύο ημέρες κλείνουν την ψαλίδα. Ακολούθως πρόσθεσε: “Η κατάρρευση της κυβέρνησης φαίνεται με γυμνό μάτι. Το αν θα χάσει ή κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης τις εκλογές έχει κριθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Το ζήτημα για εμένα, που είμαι παλαιότερος αρχηγός κόμματος, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης -καίτοι ο ίδιος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης δεν θα ήταν καν στην πολιτική ζωή- είναι ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Το δύσκολο δεν είναι η νίκη στις εκλογές, αυτό έχει κριθεί, το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Όσο περνά ο καιρός, ο κ. Μητσοτάκης εξαντλεί τη δυνατότητά του να έχει μία αξιοπρεπή ήττα αλλά εξαντλεί ταυτόχρονα και τα δικά μας πολεμοφόδια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα”.

Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ γιατί έχει Κυριάκο Μητσοτάκη

“Το κύριο ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα είναι η χειρότερη και η ακριβότερη; Η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης”, είπε σε υψηλούς τόνους και του καταλόγισε ότι “έχει ακολουθήσει μια πολιτική που αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται, μ’ ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας που είναι πρωτοφανές”.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις από τη βίαιη απολιγνητοποίηση και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που όπως είπε δεν “έχει δημοσιονομικό κόστος”, ενώ επανέλαβε πως είναι αναγκαία μέτρα να μπει “πλαφόν στην χονδρική τιμή” και να γίνει “παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας”.

Η ΔΕΗ έχει πάνω από 1 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη για να κερδίζουν τα golden boys του Μητσοτάκη
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το χρηματιστήριο ενέργειας έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία που θα έπρεπε να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση, ωστόσο, όπως τόνισε, στην Ελλάδα εφαρμόζεται “στρεβλά”.

“Είναι δολοφονικό για τα νοικοκυριά. Είναι εγκληματική πολιτική απέναντι στην ελληνική κοινωνία”, είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα “ουρανοκατέβατα κέρδη” των παραγωγών ενέργειας, όπως τα ονόμασε η Κομισιόν, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει κάνει τίποτα γι’ αυτό. Υπογράμμισε, δε, πως την “μερίδα του λέοντος” αυτών των υπερκερδών την έχει η ΔΕΗ, σημειώνοντας πως “έχει βγάλει αυτά τα κέρδη από τις τσέπες των καταναλωτών”, για να “παίρνουν αστρονομικές απολαβές” τα “γαλάζια γκόλντεν μπόις”.

“Η ΔΕΗ έχει πάνω από 1 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη για να κερδίζουν τα golden boys του Μητσοτάκη” είπε.

Ο κ. Ανδρουλάκης κινείται στη γκρίζα ζώνη τού δεν γνωρίζω

Για τις σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ και το πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε: “Ο κ. Ανδρουλάκης καλό είναι εκτός από το τι δεν θέλει να μας πει και τι θέλει. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά και να μας πει τι θέλει, γιατί μέχρι τώρα κινείται στη γκρίζα ζώνη, στη ζώνη του δεν γνωρίζω δεν απαντώ”. Για την κατηγορία ότι “προσπαθεί να στραγγαλίσει το ΚΙΝΑΛ”, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: “Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις δεν θα θεσπίζαμε την απλή αναλογική. Εμείς πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας”. Επιστρέφοντας στον κ. Ανδρουλάκη και στις προτάσεις του, επεσήμανε: “Δεν πρέπει να μας λέει μόνο ποιους δεν θέλει, αλλά ποιες είναι οι προγραμματικές του θέσεις. Τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο ελληνικός λαός και οι συσχετισμοί της κάλπης και όχι οι παρα-κάμαρες. Αν μας λέει ότι δεν θέλει τον τάδε ή τον δείνα, ας μας πει και ποιον θέλει. Γιατί θα πάει σε εκλογές χωρίς να ξέρει ο λαός ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι πρώτο κόμμα, ας διεκδικήσει να είναι εκείνος πρωθυπουργός. Απευθυνόμαστε και σε άλλες δυνάμεις, όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, με ξεκάθαρες θέσεις: Διεκδικούμε να σταματήσει η κοινωνική λεηλασία, να έχουμε πολιτική αλλαγή, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Όποιος κινείται στη γκρίζα ζώνη κάνει ζημιά και στον εαυτό του. Δεν μπορείς να μην ξεκαθαρίζεις ότι θέλεις να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να μην ξεκαθαρίζεις ότι δεν θα γίνεις δεκανίκι της. Το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 6% γιατί συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά”.

Το μήνυμα του Συνεδρίου

Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές εντάσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Η εικόνα ενός Συνεδρίου τόσο μαζικού είναι η εικόνα ενός κόμματος που έχει ανασυνταχθεί και είναι έτοιμο να διεκδικήσει τη νίκη και τη διακυβέρνηση. Το μήνυμα είναι ξέρουμε, μπορούμε, είμαστε έτοιμοι. Τα Συνέδρια της Αριστεράς που δεν είναι προκάτ έχουν εντάσεις και πάθος γιατί γίνεται διάλογος και παίρνονται αποφάσεις”. Τέλος, υπογράμμισε πως “δεν ισχύει ότι υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει προσπάθεια από μερίδα του Τύπου να δημιουργήσει μία εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αλλάξει η μεγάλη εικόνα που συνιστά μία πλήρη αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων”.

Για το κλίμα πολιτικής πόλωσης και την τοποθέτηση του Νίκου Μανιού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι πρωτοφανές να υπάρχει πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με εξαίρεση στα εθνικά θέματα, κάτι που δεν τήρησε ο κ. Μητσοτάκης στο Μακεδονικό.