Τσίπρας: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να αποκαλείστε Γκόρνα Μακεντόνιγια»

23 Μαρτίου, 2018 6:38 ΜΜ
More videos

«Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija. «Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο» διευκρίνισε.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα, και προϊδέασε για μια δύσκολη Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρία, την προσεχή Δευτέρα.

Την επιθετικότητα της Τουρκίας, τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο, καταδίκασαν εξάλλου και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε «έντιμο συμβιβασμό» στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μιλώντας μετά τη διμερή συνάντηση στα Σκόπια.

«Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική. Μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις και είναι πολύ ακριβές» είπε.

»Οφείλουν οι ΥΠΕΞ να βρίσκουν λύσεις, ανεξάρτητα από τη μία ή άλλη γνώμη, τη μία ή άλλη μέρα. Για να έχουμε την οικονομική ανάπτυξη χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλη της περιοχής και πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

»Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Ασφαλώς όμως ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, δεν μπορεί να πάρεις όσα έχεις στο μυαλό σου ή όσα μεταφυσικά πιστεύεις ότι μπορείς να πάρει. Πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

[kathimerini]

Ακολουθήστε μας στο facebook: