Κωνσταντίνος Φλώρος για Τουρκία: «Ξέρουμε πώς να απαντήσουμε στο πεδίο – Το κάναμε το 2020, μπορούμε να το ξανακάνουμε»
Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και σύμβουλος K Group, Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου κι αναφερόμενος στην παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Δείτε το βίντεο:
Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε πως «ο πρωθυπουργός είχε μια πολύ καλή παρουσία στον ΟΗΕ και δια στόματος του ακούστηκαν οι πάγιες θέσεις της ελληνικής Πολιτείας για το πρέπει να υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια κι αυτό κατέστη σαφές».
«Η Τουρκία δια του Ερντογάν εκφράζει με τη σειρά της, τις πάγιες θέσεις που έχει για την περιοχή και παραμένει παράγοντας αποσταθεροποίησης. Η Τουρκία θα κάνει την δουλειά της όπως αυτή την αντιλαμβάνεται κι εμείς τη δική μας, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο κι αν χρειαστεί με την παρουσία μας στο πεδίο, όπως κάναμε και το 2020», υπογράμμισε στη συνέχεια. Και συνέχισε:
«Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε στο πεδίο, το έχουμε ξανακάνει, γνωρίζουμε και τον τρόπο και τη μέθοδο».
Σε ότι αφορά την πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ανέφερε ότι, «το γαλλικό πλοίο βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο. Αναμένεται η έκδοση της vavtex, αρχές Νοεμβρίου ή λίγο αργότερα, από τον αρμόδιο ναυτικό σταθμό που είναι το Ηράκλειο. Η Τουρκία εξέδωσε navtex από τον σταθμό της Αττάλειας, ο οποίος όμως έχει δικαιοδοσία, μόνο για τα τουρκικά χωρικά ύδατα».
Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: “Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, η γεωγραφία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί”
«Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές, έχουν επιχειρήσει να καθορίσουν ένα τεχνητό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ τους και αυτό είναι παράλογο, δεν υπάρχει προηγούμενο για μια τέτοια διαγώνια οριοθέτηση» είπε ο πρωθυπουργός.
Δείτε το βίντεο:
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προήδρευσε στην ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, με θέμα «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας: Αναδυόμενες τεχνολογίες και θαλάσσια ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός έθεσε ευθέως ζήτημα νομιμότητας της συμφωνίας, τονίζοντας ότι αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
«Το αποκαλούμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Είναι παράνομο, είναι αυθαίρετο και αντιβαίνει στη γεωγραφία την ίδια», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Δείτε το βίντεο:
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας και της Λιβύης να καθορίσουν θαλάσσια σύνορα, αγνοώντας την παρουσία των ελληνικών νησιών στην περιοχή. «Η Τουρκία και η Λιβύη έχουν προσπαθήσει να χαράξουν ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ τους, ωσάν να μην υπάρχουν τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται ανάμεσα στις ακτές τους. Δεν πρόκειται για ακατοίκητους βράχους στη μέση της θάλασσας. Πρόκειται για ακμάζουσες κοινότητες, με ιστορία αιώνων, δυναμικές οικονομίες, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η γεωγραφική πραγματικότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν μέσω μονομερών ενεργειών και αυθαίρετων χαράξεων. «Η γεωγραφία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί. Και τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορούν να διαγραφούν με το να χαράσσονται αυθαίρετες γραμμές σε έναν χάρτη».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά, αναφερόμενος στις θαλάσσιες σχέσεις Ελλάδας, Λιβύης και Τουρκίας.
Δείτε το βίντεο:
«Το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται με επιλεκτικό τρόπο και οι κανόνες που διέπουν τις θάλασσές μας δεν μπορούν να αναδιατυπωθούν ώστε να εξυπηρετήσουν τις φιλοδοξίες μεμονωμένων κρατών. Η Ελλάδα και η Λιβύη είναι φυσικοί γείτονες στη θάλασσα, με αντικείμενες ακτές, και έχουν το δικαίωμα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους μέσω συμφωνίας. Αντίθετα, η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές. Ωστόσο, έχουν επιχειρήσει να καθορίσουν ένα τεχνητό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ τους. Αυτό είναι παράλογο. Δεν υπάρχει προηγούμενο για μια τέτοια διαγώνια οριοθέτηση».
Ειδική αναφορά έκανε και στο καθεστώς των νησιών βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, επισημαίνοντας ότι διαθέτουν δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). «Το Διεθνές Δίκαιο είναι απολύτως σαφές: τα νησιά έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι σχετικές διατάξεις της οποίας αντανακλούν -το επαναλαμβάνω- εθιμικό δίκαιο που είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη. Καμία συμφωνία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορεί να στερήσει από τρίτο κράτος τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Και καμία διμερής συμφωνία δεν μπορεί να υπερισχύει του Διεθνούς Δικαίου».
Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η πρόσφατη επικύρωσή (του τουρκολιβυκού μνημονίου) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης δεν μπορεί να μετατρέψει ένα παράνομο μνημόνιο σε νόμιμη συμφωνία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το μνημόνιο αυτό να λειτουργήσει ως πρόσχημα για την αμφισβήτηση νόμιμων δραστηριοτήτων στη θάλασσα ή για την παρεμπόδιση στρατηγικών έργων συνδεσιμότητας τα οποία η περιοχή μας χρειάζεται επειγόντως. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις να αποτελέσουν εργαλεία παρεμπόδισης της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας μιας ολόκληρης περιοχής».
