Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
επικαιpότnταΤσίπρας: «Έτος δικαίωσης το 2018 για τις θυσίες του λαού»

Τσίπρας: «Έτος δικαίωσης το 2018 για τις θυσίες του λαού»

«Το 2018 θα είναι για όλους μια χρονιά ορόσημο , ένα έτος γεμάτο προκλήσεων οι οποίες για να μπορέσουν να υαλοποιηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά. Θα είναι έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το 2018, πρόσθεσε, θα είναι έτος προκλήσεων και ευκαιριών που δεν πρέπει να χάσουμε. «Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στη εξωτερική πολιτική, όπως στην ονομασία της ΠΓΔΜ . «Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να μπουν τα θεμέλια για πολιτική νίκη το 2019, «να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, με αλληλεγγύη, χωρίς καθυστερήσεις». Να γίνουν, πρόσθεσε, οι «μεγάλες θεσμικές αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί αφήνοντας το βαθύ μεταρρυθμιστικό μας στίγμα στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

O κ. Τσίπρας υπογράμμισε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο δημοσιονομικής προσαρμογής. «Κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο κύκλο επιτροπείας που ξεκίνησε από το Μάιο του 2010 όταν η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος» είπε προσθέτοντας ότι ήταν αποτέλεσμα στρεβλών επιλογών δεκαετιών.
Στον εξαναγκασμό σε προγράμματα προσαρμογής, επεσήμανε, «ήρθαν να προστεθούν προγράμματα που όχι μόνο δεν οδήγησαν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά σε ένα καθοδικό σπιράλ που βύθισε την κοινωνία στην φτώχεια».
Προσπαθήσαμε να αναστρέψουμε τη φορά των επιλογών, είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε. Πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προηγούμενα. Λάβαμε υπόψη τα μεγέθη της οικονομίας αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι κοινωνικές ανάγκες εντάχθηκαν στην εξίσωση ως μία από τις μεταβλητές του προγράμματος».

«Στην τελική φάση ολοκλήρωσης του τρίτου και τελευταίου προγράμματος»

Καταφέρνουμε σήμερα, είπε, «να μπαίνουμε στην τελική φάση ολοκλήρωσης του τρίτου και τελευταίου προγράμματος. Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Το 2017 πετύχαμε δημοσιονομική υπεραπόδοση για τρίτη χρονιά ενώ δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης. «Ξένες επενδύσεις το 2017 άγγιξαν τα 4 δις ευρώ , ποσό ρεκόρ για την τελευταία 10 ετια ενώ και το λιανικό εμπόριο παρουσιάζει ανάκαμψη. Βλέπουμε ότι μετά από 8 χρόνια οι αμοιβές αυξάνονται ενώ υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που εκφράζονται και με την πορεία των ελληνικών ομολόγων».

Επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος μετά τον Αύγουστο

«Η επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος μετά τον Αύγουστο, δεν θα είναι ένα σύνθημα αλλά μπορεί να συμβεί» . ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα θετικά μηνύματα πρέπει να πάνε στους ανθρώπους. «Βλέπουμε να υπάρχουν θετικοί δείκτες και στην κοινωνία. Η ανεργία μειώνεται σταθερά τα τελευταία 2,5 χρόνια. Έχουν δημιουργηθεί 320.000 περισσότερες θέσεις με την πλειοψηφία αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης. Έχουν γίνει μεγάλες τομές στην γραφειοκρατία, την πάταξη της διαφθοράς και στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους».

Το ΕΣΥ, τόνισε ο πρωθυπουργός, αρχίζει να στέκεται στα πόδια του ενώ είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

«Θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο»

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι αυτό είναι και το κλειδί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε». Πρόσθεσε ότι «αυτή η ομολογημένη μεροληψία» δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση, αλλά ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων.

[in]

Τα πιο σημαντικά