Τσίπρας από Βρυξέλλες για Τουρκία: «Οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο»

23 Φεβρουαρίου, 2018 10:54 ΜΜ
More videos

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο. Τόνισα ότι ως ΕΕ έφτασε η ώρα να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Ότι, δηλαδή, οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών – μελών της ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Μεσόγειο.

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε δύο θέματα: τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σχεδιασμό για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020.

Το ζήτημα της εμπλοκής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ αφορά το βάθος της δημοκρατίας εντός της Ένωσης. Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε το σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία.
Το ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού αφορά την ισχύ της, το κοινωνικό της βάθος. Ο προϋπολογισμός πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και κοινωνική συνοχή.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

 

Η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της οφείλει να είναι η κόκκινη γραμμή για την ΕΕ.

Η Άγκυρα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η Ελλάδα δεν είναι μια τυχαία χώρ. Αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν λειτουργεί πουθενά. Αποδυναμώνει την Τουρκία. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».