Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
διατροφήΤρώγοντας αυτή την πολύ συνηθισμένη τροφή μπορεί να κάνετε σκουλήκια στον εγκέφαλο.

Τρώγοντας αυτή την πολύ συνηθισμένη τροφή μπορεί να κάνετε σκουλήκια στον εγκέφαλο.

Ακούγεται σαν κάτι από ταινία τρόμου. Και όμως, αυτή η ίδια η ιστορία βρέθηκε  στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του CNN, πρόσφατα.

Αν έχετε ποτέ αισθανθεί ότι το φαγητό που τρώτε έχει πάει μέσα στο κεφάλι σας, θα μπορούσε να έχει, επειδή περιέχει παράσιτα που κάνουν ακριβώς αυτό: διακινούνται μέσα από τα μάτια σας, τους ιστούς και, συνήθως, στον εγκέφαλό σας.

Το 2013, η πρώτη περίπτωση έπεσε σαν βόμβα ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ένας Βρετανός άνδρας βρέθηκε να έχει σκουλήκι ταινίας μέσα στον εγκέφαλό του.

Η Δρ Effrossyni Gkrania-Klotsas δήλωσε στο CNN ότι ο ιός είχε μετακινηθεί από τη μία πλευρά του εγκεφάλου του ανθρώπου στην άλλη, κάτι που πολύ λίγα είδη του παρασίτου φαίνεται να κάνουν.

Εδώ βλέπετε το παράσιτο να μετακινείται μέσα στον εγκέφαλο:

dn26597-2_392

Ένα είδος, που είναι γνωστό ως Spirometra Erinaceieuropaei, είναι συχνό για μέρη του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Κίνα, η τελευταία εκ των οποίων ήταν που ο Βρετανός άνδρας είχε επισκεφθεί πρόσφατα.

Η μόλυνση που προκαλείται από την Spirometra Erinaceieuropaei είναι γνωστή ως sparganosis και συχνά προέρχεται από γάτες και σκύλους, όπου το σκουλήκι μπορεί να φτάσει στο τρομακτικό μήκος 1,5 μέτρου. Με απλά λόγια, δεν είναι το είδος του πράγματος που θα θέλατε να συναντήσετε σε ένα σκοτεινό σοκάκι την Παρασκευή το βράδυ.

Eνα μικρότερο μέγεθος αλλά επίσης τρομακτικό παράδειγμα του παράσιτου:

Spirometra01

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν τρώμε γάτες και σκύλους (οι περισσότεροι από εμάς ούτως ή άλλως),αυτό το παράσιτο δεν θα ήταν πρόβλημα αν υπήρχε μόνο στα ζώα αυτά. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει άλλο ζώο που φιλοξενεί αυτά τα σκουλήκια, με το οποίο το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα είναι πολύ εξοικειωμένο,ο χοίρος.

Το χοιρινό μπορεί να μολυνθεί με την ταινία με κάποιους  διαφορετικούς τρόπους. Το Albertan Agriculture and Forestry Department έδωσε το ακόλουθο χρήσιμο λεπτομερές διάγραμμα:

533

Ενώ αυτό το διάγραμμα αναδεικνύει τη διαδικασία μόλυνσης με ταινία μέσα από χοίρους, μόνο τρεις τύποι ταινίας μπορεί να μολύνουν τον  ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει όταν διεισδύσουν  στο νευρικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρκετά φρικτά.

brainwormsΝαι!

Η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει τα αποτελέσματα της Taenia Solium, η οποία, όπως και η Spirometra Erinaceieuropaei, κατοικεί στους μύες των χοίρων.

Πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί σοβαρά από την διείσδυση της ταινίας στον εγκέφαλο; Ο Δρ Τheodore Nash τοποθετεί τον αριθμό,συντηρητικά, σε 5 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς τις διαβολικές συνθήκες με τις οποίες εκτρέφονται οι χοίροι.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το βίντεο που πάρθηκε με κρυφή κάμερα σε ένα σφαγείο χοίρων  στην Αμερική είναι για πολύ γερά νεύρα καθώς περιέχει φρικτές εικόνες.

Τρώμε κρέας. Αλλά το ένα κρέας που είμαστε πάντα λίγο διστακτικοί είναι το χοιρινό.

Τα πιο σημαντικά