Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΤουρκία: «Το αλεύρι για να μαγειρέψουμε το αγοράζουμε για 420 λίρες»

Τουρκία: «Το αλεύρι για να μαγειρέψουμε το αγοράζουμε για 420 λίρες»

Μεγάλη οικονομική κρίση περνάει η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική λίρα κάθε μέρα χάνει και περισσότερο της αξία της.

Μεγάλη οικονομική κρίση περνάει η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκική λίρα κάθε μέρα χάνει και περισσότερο της αξία της και το κόστος ζωής συνεχίζει να ανεβαίνει διαρκώς, ειδικά σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Η Τουρκία έχει κηρύξει έκτακτη ανάγκη για την οικονομία της.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται έξω από τα πρατήρια καυσίμων για να προλάβουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους έχουν σχηματίσει αυτοκίνητα στη Τουρκία. Μέσα σε μια ημέρα η βενζίνη και το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 10%, μια ανάσα από τις 10 λίρες το λίτρο. Τον Αύγουστο ήταν κάτω από 8 λίρες. Στα καταστήματα, τα ταμπελάκια με τις τιμές των προϊόντων αλλάζουν σε καθημερινή βάση και ανεβαίνουν οι τιμές στους ουρανούς.
Τουρκία
«Με τη μεταβλητότητα του νομίσματος είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να βάλουν τιμές στα προϊόντα τους», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κωνσταντινούπολης, Τσαν Σελτσούκι.

Τουρκία: Το αλεύρι για να μαγειρέψουμε το αγοράζουμε για 420 λίρες

«Έχει φτάσει μεσημέρι και πούλησα μόλις 5 αξεσουάρ. Κι όλο να ήταν κέρδος πάλι δεν είναι αρκετό .Το κινητό που έχω στο χέρι μου ήταν στις 13.000 λίρες σε λίγες ημέρες αυξήθηκε στις 17.000. Πως είναι δυνατόν να πουλήσεις ένα κινητό 26.000 λιρών στον δάσκαλο που του δίνεις μισθό 5000 λίρες», αναφέρει Τούρκος έμπορος.

Άλλος αναφέρει ότι οι άνθρωποι παλιά αγόραζαν 3 τυρόπιτες, τώρα αγοράζουν δύο ή και μία. «Όλα αυξήθηκαν. Το αλεύρι το αγοράζουμε για 420 λίρες», επισημαίνει.

«Μα το εμπόριο γίνεται με το δολάριο. Κανένας δεν πουλάει εμπόρευμα σε τούρκικες λίρες. Και στις αγορές με πίστωση ισχύει το ίδιο. Γράφει ο άλλος 40 ημέρες πίστωση 1150 δολάρια», σημειώνει Τούρκος έμπορος. Τουρκία

Οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών για την καθοδική πορεία της Τουρκίας

Η κυβέρνηση επιμένει στη συνταγή των χαμηλών επιτοκίων και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών βλέπει παντού κερδοσκόπους.

«Οι επιθέσεις χειραγώγησης που εξαπολύονται στην τουρκική λίρα για την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα βλάψουν σοβαρά την οικονομία μας», τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπατι.

Από την αρχή της εβδομάδας η ισοτιμία της λίρας έχει χάσει 10,1% έναντι του δολαρίου.

Τα πιο σημαντικά