Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
διάφοραΤο πιο καλό μάθημα σε όσους παρκάρουν παράνομα σε θέσεις AMEA: «θα...

Το πιο καλό μάθημα σε όσους παρκάρουν παράνομα σε θέσεις AMEA: «θα μου πάρει μόνο ένα λεπτό!»

Δεν είναι μια κενή θέση για παρκινγκ, είναι μια θέση για Αμεα. Και υπάρχει σηματοδότηση αλλά εσύ την αγνοείς επιδεικτικά, πιθανότατα εδώ και πολλά χρόνια! Πως θα ένιωθες όμως ανξαφνικά πήγαινες να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου και είχαν καλυφτεί ΟΛΕΣ οι διαθέσιμες θέσεις που προορίζονται για εσένα; Ναι, για εσένα που δεν έχεις κάποια αναπηρία και μπορείς να παρκάρεις οπουδήποτε!

Στη Λισσαβόνα αποφάσισαν να δώσουν ένα κάλο μάθημα σε όλους αυτούς που παρκάρουν παράνομα και ασυνείδητα στις ειδικές θέσεις για Αμεα. Τοποθέτησαν από ένα αμαξίδιο σε κάθε ελεύθερη θέση, έκτος από αυτές που είναι για τους αναπήρους. Άφησαν και στο κάθε αμαξίδιο ένα σημείωμα πάνω. Το καθένα έγραφε και μια από τις συνηθισμένες δικαιολογίες που λένε όσοι παρκάρουν στις ειδικές θέσεις: ¨θα μου πάρει μόνο ένα λεπτό, κανείς δε χρειάζεται αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή, δε θα αργήσω!¨

121

Ίσως έτσι να κατάφεραν να αφυπνίσουν μερικούς ασυνειδήτους που παραβιάζουν τις θέσεις για τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και τους απαγορεύουν την πρόσβαση σε αυτές! Συζητώντας με τους συνεργάτες μου, εάν κάτι ανάλογο γίνονταν στην Ελλάδα, σκέφτηκα πως θα γίνονταν ο κακός χαμός(λαϊκή έκφραση, αλλά δε μπόρεσα να σκεφτώ κάτι πιο ηπίων τόνων…)! Επειδή ο Έλληνας φημίζεται για την παιδεία του και την ευγένεια του, ειδικά στα θέματα αυτοκίνητου και παρκαρίσματος, θα έδειχνε όλο τον ¨κάλο¨ του χαρακτήρα!

Δεν είναι όμως καθόλου κακή ιδέα, απεναντίας τέτοιες κινήσεις βοηθούν, έστω και σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι να κατανοήσουν. Τις ανάγκες των υπολοίπων, τις δυσκολίες και τους λογούς που αυτές οι θέσεις είναι κρατημένες για κάποιους συγκεκριμένους …και ότι οι δικαιολογίες δεν έχουν θέση στην πρόσβαση και στο σεβασμό του συνανθρώπου μας!

Βογιατζής Ηλίας

ΠηγήΤα πιο σημαντικά