Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
διατροφήΤο ελληνıκό όσπρıο που καταπоλεμά τη δυσκοιλıότητα, ρiχνει τη χοληστερiνη και ενıσχύει...

Το ελληνıκό όσπρıο που καταπоλεμά τη δυσκοιλıότητα, ρiχνει τη χοληστερiνη και ενıσχύει την καρδıά

Σας αρέσουν τα όσπρια; Μάθετε περισσότερες πληροφορίες γύρω από τη διατροφική του αξία και τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει αυτό το όσπριο που λάτρευαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

Τα όσπρια ήταν από τα αρχαία χρόνια μια αγαπημένη τροφή για τους Έλληνες. Εικάζεται ότι το συγκεκριμένο όσπριο πρώτη φορά καλλιεργήθηκε στην Μεσοποταμία, περίπου 7.500 χιλιάδες χρόνια πριν.

Που κάνουν καλό τα ρεβίθια:

  1. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
  2. Ενισχύουν την υγεία των οστών
  3. Τα ρεβίθια είναι καλή εναλλακτική του κρέατος
  4. Μας προσφέρουν υγιεινά λιπαρά
  5. Περιέχουν ευεργετικές για την υγεία σας φυτικές ίνες
  6. Τα ρεβίθια περιέχουν πολλά μέταλλα

1.Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Ένα φλιτζάνι ρεβίθια, βάρους 164 γραμμαρίων παρέχει 12,8 g φυτικών ινών. Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 25,2–28 g φυτικών ινών την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι φυτικές ίνες μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά τα όσπρια όπως τα ρεβίθια ως πηγή διαιτητικών ινών.

Μια ανασκόπηση παλαιότερων μελετών του 2018 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μια ανασκόπηση μελετών του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια κατανάλωση οσπρίων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, στη μείωση της χοληστερόλης LDL και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.  Τα ρεβίθια μπορούν επομένως να παίξουν ρόλο σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα κατά του διαβήτη.

revithia lemonata me lachano 1666793707

2.Ενισχύουν την υγεία των οστών

Ο σίδηρος, το ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα ρεβίθια μπορούν όλα να συμβάλλουν στην υγιή δομή και δύναμη των οστών. Τα όσπρια όπως τα ρεβίθια μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στη διατροφή των ατόμων που θέλουν να αποτρέψουν την οστεοπόρωση.

3.Τα ρεβίθια είναι καλή εναλλακτική του κρέατος

Αν σας αρέσει το χούμους, τότε καταναλώστε το άφοβα για να λάβετε τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σας. Το χούμους, φτιάχνεται από ρεβίθια και είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό και συνοδευτικό σε πολλά γεύματα. Είναι επίσης μια οικονομική εναλλακτική της πρωτεΐνης κρέατος, καθώς περιέχει φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα ευεργετικά για τον οργανισμό σας.

4.Μας προσφέρουν υγιεινά λιπαρά

Τα ρεβίθια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχει βρεθεί ότι βοηθούν την γενικότερη υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην αύξηση της HDL χοληστερόλης, γνωστής ως «καλής χοληστερόλης». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση και των τριγλυκεριδίων και της πίεσης του αίματος, όταν το όσπριο εντάσσεται σε ένα διατροφικά ισορροπημένο πρόγραμμα. Μην ξεχνάτε ότι τα ρεβίθια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά στυλ μαγειρικής και κουζίνες. Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί βασικό προϊόν στις χορτοφαγικές και vegan διατροφές.

5.Περιέχουν ευεργετικές για την υγεία σας φυτικές ίνες

Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, άρα και ωφέλιμα για την μείωση της χοληστερόλης, την υγεία του εντέρου και την χώνεψη. Μειώνουν τον κίνδυνο δυσπεψίας μετά το φαγητό και δυσκοιλιότητας. Το πλεονέκτημά τους να σας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα, το καθιστά βασικό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

6.Τα ρεβίθια περιέχουν πολλά μέταλλα

Τα όσπρια γενικότερα είναι μία πηγή πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Οι διατροφολόγοι προτείνουν συχνά στις εγκύους να βάλουν τα ρεβίθια στην καθημερινή διατροφή τους, έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο τα παιδιά τους να γεννηθούν με κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός στην ανάπτυξη των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού εναντίον τοξινών ή ξένων εισβολέων που απειλούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα πιο σημαντικά