Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
διατροφήΤο αρχαίο Ελληνικό βότανο που τρώνε μανıωδώς οι ξένοι αλλά οι Έλληνες...

Το αρχαίο Ελληνικό βότανο που τρώνε μανıωδώς οι ξένοι αλλά οι Έλληνες αγνоούν: Αδuνατiζει, ρυθμiζει το σάκχαρо, πpоστατεύει την καρδιά

Ένα από τα βότανα που προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον αυτών που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή, και όχι μόνο, είναι σίγουρα η τριγωνέλλα.

Βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου, η τριγωνέλλα έχει αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα για τη χαρακτηριστική της γεύση και τα μυριάδες οφέλη για την υγεία.

Διάβασε παρακάτω όλα τα οφέλη αλλά και πώς μπορείς να εντάξεις την τριγωνέλλα στη διατροφή σου.

shutterstock 1934663243

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η τριγωνέλλα είναι ένας θησαυρός βασικών θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, μαγνησίου και μαγγανίου. Οι σπόροι της τριγωνέλλας περιέχουν επίσης μια μοναδική ένωση που ονομάζεται σαπωνίνες, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Επιπλέον, η τριγωνέλλα είναι μια δύναμη βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β6, C και φολικού οξέος.

image1

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Ένα από τα ξεχωριστά οφέλη της τριγωνέλλας έγκειται στην ικανότητά της να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι τριγωνέλλας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη ή εκείνων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση.

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει θέματα όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να προάγει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, ενισχύοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο έντερο.

Διαχείριση βάρους

Για όσους βρίσκονται σε ένα ταξίδι διαχείρισης βάρους, η τριγωνέλλα μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο σύμμαχο. Οι φυτικές ίνες της τριγωνέλλας δημιουργούν αίσθημα πληρότητας, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, η ικανότητά της να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Υγεία της καρδιάς

Η τριγωνέλλα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες της τριγωνέλλας δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την απορρόφησή της και προωθώντας την αποβολή της.

Παραγωγή μητρικού γάλακτος

Στην παραδοσιακή ιατρική, η τριγωνέλλα έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της παραγωγής μητρικού γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών της, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τριγωνέλλα μπορεί να διεγείρει τους γαλακτοφόρους πόρους και να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος.

Ενσωμάτωση της τριγωνέλλας στη διατροφή σου

Η τριγωνέλλα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε διάφορα πιάτα. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα, ή τα φύλλα τριγωνέλλας μπορούν να προσθέσουν μια μοναδική γεύση σε σαλάτες και βραστά. Επιπλέον, διατίθενται συμπληρώματα τριγωνέλλας για όσους προτιμούν μια βολική επιλογή.Τα πιο σημαντικά