Σε αντίθεση με τους μπάρμαν που σερβίρουν κοκτέιλ πίσω από την μπάρα και τους σερβιτόρους που φέρνουν τα ποτά στο τραπέζι χαμογελαστοί, οι αεροσυνοδοί δεν έχουν εκπαιδευτεί για να σερβίρουν ποτά.
Μπορεί να σας γεμίζουν τα ποτήρια με αναψυκτικά και να μοιράζουν μικρά μπουκαλάκια με αλκοολούχα ποτά, αλλά η πρώτη και βασική δουλειά που έχουν οι αεροσυνοδοί είναι να κρατούν τους επιβάτες ασφαλείς.
Μέρος αυτής της ασφάλειας των επιβατών είναι να τους εμποδίζουν από το να πίνουν πολύ και να γελοιοποιούν τον εαυτό τους σε αυτόν που κάθεται δίπλα ή να δημιουργούν τόσο χάος ώστε να χρειάζεται ο πιλότος να προσγειωθεί. Για αυτόν τον λόγο σημειώνουν το πόσα ποτά καταναλώνετε.
Θέλετε να μάθετε τι πιστεύουν για εσάς που πίνετε στα 36.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της γης; Ρωτήσαμε μία αεροσυνοδό σχετικά με τους επιβάτες που πίνουν πολύ και τι οδηγίες έχουν για να τους αντιμετωπίσουν.
Υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πόσα ποτά μπορείτε να σερβίρετε σε κάποιον;
Έχουμε ένα σύστημα αντίστοιχο με τα φανάρια κυκλοφορίας. Το πράσινο σημαίνει ότι κάποιος πίνει με χαρά, το πορτοκαλί ότι είναι κάποιος έτοιμος να «τα χάσει» και το κόκκινο φαντάζεστε.
Είναι το ίδιο σύστημα που ακολουθούν και τα μπαρ και τα εστιατόρια και η αντιμετώπισή αυτών των περιπτώσεων έχει να κάνει με την διακριτικότητα του καθενός.
Πώς τους σταματάτε αν πιουν πάρα πολύ;
Κάποιος υπεύθυνος θα πάει και θα τους πει ήρεμα ότι «δεν τους επιτρέπεται να πιουν άλλο» ή μπορεί να τους πούμε ότι αυτό το ποτό είναι το τελευταίο. Αυτό, βέβαια, ισχύει για την οικονομική θέση, γιατί στην πρώτη θέση υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή σε τέτοια θέματα.
Τι πιστεύετε για όσους πίνουν στο αεροπλάνο;
Προσωπικά, λατρεύω να πίνω στο αεροπλάνο και όσοι πίνουν είναι, συνήθως, πιο άνετοι. Αλλά κάθε αεροσυνοδός είναι διαφορετική.
Μερικοί πιστεύουν ότι κανείς δεν πρέπει να πίνει κατά τη διάρκεια της πτήσης, όχι μόνο ο πιλότος. Αν κάποιος κάνει σκηνή θα προσπαθήσουμε να το καλύψουμε με κάποιο τρόπο ή να του δώσουμε μόνο μισό από το μπουκάλι.
Τι ήταν το χειρότερο που έχει κάνει ποτέ επιβάτης σε πτήση;
Μία φορά, ένας από τους επιβάτες αφόδευσε σε όλη την τουαλέτα και έκανε εμετό μέσα στον νεροχύτη. Στη συνέχεια του έπεσε το κινητό στα σκουπίδια και μου ζήτησε να το βρω.
Στο τέλος ζήτησε συγγνώμη, αν και είπε ότι έφταιγε το χάπι που είχε πάρει μαζί με το κρασί του. Μία άλλη φορά, ένας άντρας πήρε ένα υπνωτικό, ήπιες βότκα, άρχισε να πιάνει τις αεροσυνοδούς, έκλεψε μικρά μπουκαλάκια από το καρότσι, του φώναξε η υπεύθυνη, έκανε εμετό στο πίσω μέρος και στο τέλος αναγκάσαμε να τον δέσουμε στην θέση του μέχρι να προσγειωθούμε. Συμβαίνουν κι αυτά.