Την τελική τιμή ανά μονάδα- μετά την οποιαδήποτε προσφορά έχουν αποφασίσει να κάνουν είτε τα ίδια τα supermarket είτε και οι προμηθευτές τους- θα πρέπει να αναζητούν από σήμερα οι καταναλωτές, ενώ καλό είναι να ρίχνουν προσεκτική ματιά και στην ημερομηνία λήξεως.
Μόνο έτσι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα αν τα μέτρα που ενεργοποιούνται από σήμερα, μπορούν να αποδώσουν και αποδίδουν στην πράξη.
Τι πρακτικά αλλάζει από σήμερα; Πρώτον, μειώνονται οι αρχικές τιμές σε περίπου 3.000 κωδικούς από συγκεκριμένες κατηγορίες και δεύτερον δίνεται η δυνατότητα στα supermarket να προβάλλουν μεγάλες προσφορές για προϊόντα τα οποία βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Και για τις δύο αυτές αλλαγές όμως, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή.
1. Μειώσεις τιμών -οι περίφημοι 3000 κωδικοί στους οποίους αναφέρθηκε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης- γίνονται από σήμερα στις αρχικές ονομαστικές τιμές. Πρόκειται όμως για προϊόντα τα οποία συνήθως τα αγοράζουμε σε προσφορά (απορρυπαντικά, σαπούνια, οδοντόκρεμες κλπ). Άρα, ο καταναλωτής θα αναζητήσει (στα ψιλά γράμματα στο ταμπελάκι) την τελική τιμή ανά μονάδα μετά την προσφορά. Για παράδειγμα, μια κάψουλα για το πλυντήριο ρούχων, είχε μέχρι και χθες 55 λεπτά χωρίς την προσφορά. Από σήμερα, μπορεί να κοστίζει κάτω από 45-55 λεπτά με βάση την αρχική τιμή. Όμως, με την προσφορά και μέχρι χθες, η τιμή έπεφτε στα 30-35 λεπτά ή και ακόμη χαμηλότερα. Άρα, ο καταναλωτής θα κοιτάξει ακριβώς αυτό: πέφτει η νέα τιμή μετά την προσφορά κάτω από τα 30-35 λεπτά; Υπάρχει ουσιαστικό όφελος.
2. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να εμφανίζονται προσφορές προϊόντων σε προϊόντα τα οποία πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξεως. Προσοχή εδώ. Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται να γίνει προσφορά σε προϊόν που έχει ακριβύνει. Αν όμως αυτό το προϊόν κοντεύει να λήξει, τότε θα μπορεί να βγει σε προσφορά έστω και αν έχει ακριβύνει. Κανονικά, αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν ειδική σήμανση. Αναζητήστε την και προσοχή στην ταμπέλα με την ημερομηνία λήξεως.