Τι είναι τα κατοπτρικά δίδυμα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο; Δείτε τις σπάνιες περιπτώσεις

12 Φεβρουαρίου, 2015 9:43 ΜΜ
More videos

Οι 9χρονες Τάιλιν και Κάτλιν Μάικλ είναι εντελώς ίδιες, ωστόσο όποιος παρατηρήσει τις κινήσεις τους μπορεί εύκολα να τις ξεχωρίσει.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις κατοπτρικών διδύμων, που πρόσφατα άρχισαν να παρατηρούν οι ερευνητές.

Κατοπτρικά δίδυμα είναι τα παιδιά που ενώ έχουν γεννηθεί μαζί και μοιάζουν πανομοιότυπα, είναι συμμετρικά αντίθετα. Για παράδειγμα, ο ένας θα είναι δεξιόχειρας και ο άλλος αριστερόχειρας, ενώ μπορούν να έχουν τα ίδια σημάδια στις αντίθετες πλευρές του προσώπου και του σώματος. Οταν κοιτάζονται μεταξύ τους, είναι κυριολεκτικά σαν να κοιτάνε στον καθρέφτη.

Το φαινόμενο, το οποίο πιστεύεται ότι επηρεάζει μέχρι και το 1/4 του συνόλου των πανομοιότυπων διδύμων, προκαλείται όταν τα μωρά είναι ακόμα στη μήτρα.

Ενώ τα πανομοιότυπα δίδυμα είναι το αποτέλεσμα ενός μόνο γονιμοποιημένου ωαρίου που χωρίζεται σε δύο έμβρυα περίπου 4 με 8 ημέρες μετά τη σύλληψη, πιστεύεται ότι στα κατοπτρικά δίδυμα η διάσπαση αυτή καθυστερεί και συμβαίνει μεταξύ 9 και 12 ημερών μετά τη σύλληψη.

«Ακόμα δεν ξέρουμε πώς προκύπτει αυτή η ασυμμετρία», εξηγεί ο δρ Κίρστεν Γουάρντ από το Τμήμα Μελέτης Διδύμων στο King’s College του Λονδίνου. «Συνήθως το παρατηρούμε όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και χτενίζονται στην αντίθετη μεριά του κεφαλιού, ή έχουν ίδια σημάδια στην αντίθετη πλευρά του σώματος.

Επίσης, ως μωρά τούς παίρνει περίπου 3 μήνες παραπάνω για να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, αφού νομίζουν ότι κοιτάζουν τον δίδυμό τους.

Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που έχουν τις αγγειακές δομές στην αντίθετη πλευρά του σώματος από τον δίδυμό τους. Είναι κυριολεκτικά ένα κατοπτρικό είδωλο – αλλά όλα λειτουργούν κανονικά».

Ωστόσο, το γεγονός ότι ενεργοποιούν διαφορετικό ημισφαίριο του εγκεφάλου επηρεάζει και την προσωπικότητά τους. Η Λορίν και η Τζέμα είναι 24 χρονών και ενώ εκ πρώτης όψεως μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, τους πήρε χρόνια να συνηθίσουν η μία την άλλη.

«Ως έφηβες αντιπαθούσαμε πολύ η μία την άλλη», εξηγεί η Λορίν. «Στην αρχή μάς άρεσε το γεγονός ότι ήμασταν ίδιες, αλλά στην αρχή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρχίσαμε να επαναστατούμε», προσθέτει η Τζέμα και εξηγεί:

«Η Λορίν ήταν καλύτερη μαθήτρια και τακτική με τις εργασίες της, ενώ εγώ το ακριβώς αντίθετο. Επιπλέον, οι καθηγητές με ρωτούσαν γιατί δεν είμαι σαν τη Λορίν και αυτό μου έβγαζε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση».

«Η Τζέμα ήταν στην κουλ παρέα του σχολείου, ενώ εγώ όχι. Αυτή ήταν το αγοροκόριτσο, ενώ εγώ πιο θηλυκή», προσθέτει η Λορίν. «Ζητήσαμε να μπούμε σε χωριστές τάξεις γιατί τσακωνόμασταν συνέχεια για όλα».

Η δεξιόχειρας Λορίν είναι πιο πρακτική και αναλυτική από την Τζέμα, η οποία, όπως και πολλοί αριστερόχειρες άνθρωποι, είναι πιο δημιουργική και συναισθηματική.

Τελικά, αναγκάστηκαν να συμφιλιωθούν σε ηλικία 16 ετών, όταν βρήκαν δουλειά στο ίδιο γραφείο στις καλοκαιρινές διακοπές τους και αναγκάστηκαν να περνούν το χρόνο τους μαζί.

«Αποφασίσαμε ότι, παρά τις διαφορές μας, έπρεπε να τα βρούμε σε έναν βαθμό», λέει η Τζέμα, ενώ την επόμενη χρονιά, μελετώντας ένα βιβλίο ψυχολογίας, ανακάλυψαν ότι είναι κατοπτρικά δίδυμα.

Η έρευνα για αυτού του είδους τα πανομοιότυπα δίδυμα ξεκίνησε μόλις τα τελευταία χρόνια και σίγουρα οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολλά να μάθουν.

Ιδιαίτερα παιδιά: Τι είναι τα κατοπτρικά δίδυμα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο (1)

Ιδιαίτερα παιδιά: Τι είναι τα κατοπτρικά δίδυμα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο (3)

Ιδιαίτερα παιδιά: Τι είναι τα κατοπτρικά δίδυμα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο (4)

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: