Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία εξέδωσε το ολλανδικό ΥΠΕΞ

10 Απριλίου, 2018 10:38 ΠΜ
More videos

Το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία προς όσους πολίτες της χώρας πρόκειται να ταξιδέψουν στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα και «δυστυχώς η οδηγία περιλαμβάνει», όπως αναφέρει Ολλανδός αξιωματούχος, «τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία».

Η οδηγία απευθύνεται στους Ολλανδούς πολίτες, τους επιχειρηματίες, τα στελέχη επιχειρήσεων, τους κρατικούς λειτουργούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα και τους προειδοποιεί:

– Όταν επισκέπτονται την Τουρκία, να μεταβαίνουν με “καθαρά” κινητά τηλέφωνα και laptop, τα οποία να τα έχουν αδειάσει από πληροφορίες. Επισημαίνεται μάλιστα ότι μέσα στις συσκευές πρέπει να είναι αποθηκευμένες μόνο απαραίτητες πληροφορίες και τα υπόλοιπα στοιχεία να σβήνονται.

– Να θέτουν εκτός λειτουργίας τα bluetooth.

– Να μην δέχονται ως δώρο USB και να μην το χρησιμοποιούν.

– Να κλείνουν το ολλανδικό τους τηλέφωνο.

– Όταν φτάνουν στη χώρα να αγοράζουν καινούργιο κινητό και κάρτα. Όταν το εγκαταλείπουν να καταστρέφουν την κάρτα.

Στην οδηγία του ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι:

– Τα τηλέφωνα και τα μηνύματα παρακολουθούνται από την κυβέρνηση, πρωτίστως στην Κίνα.

– Εάν επιμένουν να κάνουν χρήση What ‘s up να χρησιμοποιούν VPN (Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) και πάντα με σύνδεση ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για τα tablet.

Οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου

Η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προκάλεσε το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου, που υποδέχθηκε την είδηση με έκπληξη και λίγη ειρωνεία.

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει στον τίτλο της για το θέμα: «Περίεργη προειδοποίηση από την Ολλανδία για την Τουρκία».

Η εφημερίδα Cumhuriyet γράφει, κινούμενη περίπου στο ίδιο μήκος κύματος: «Μία πρωτοφανής προειδοποίηση για την Τουρκία».

[zougla]