Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
διεθνήΣτο νεανικό αίμα κρύβεται το μυστικό της μακροζωίας σύμφωνα με έρευνα

Στο νεανικό αίμα κρύβεται το μυστικό της μακροζωίας σύμφωνα με έρευνα

Το αίμα που προέρχεται από νέους ανθρώπους βοηθά στη μακροζωία και εμποδίζει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αγγλικό περιοδικό Nature.

H μελέτη έγινε από ερευνητές του UCL, οι οποίοι κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα.

blood donation 1497418810

«Θα έλεγα πως η γήρανση είναι ο αυτοκράτορας όλων των ασθενειών», ανέφερε η γενετίστρια, Λίντα Πάρτριτζ στους Times. «Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τη γήρανση ως “φυσική” και επομένως δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε στη φύση. Από την άλλη, πάντα θεωρούσαμε ως επιτακτική ανάγκη να γιατρεύουμε τις ασθένειες που εμφανίζονται», προσθέτει.

Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας σειράς μελετών και ερευνών που γίνονται με την υποστήριξη του συνιδρυτή του PayPal, Πίτερ Τιλ στη νεοφυή εταιρεία Ambrosia, στο Σαν Φρανσίσκο.

Σε ξεχωριστές δοκιμές που έγιναν από την εν λόγω εταιρεία, έλαβαν μέρος 70 συμμετέχοντες ηλικίας από 35 ετών και πάνω. Σε αυτούς χορηγήθηκε πλάσμα αίματος που είχαν δώσει εθελοντές ηλικίας από 16 έως 25 χρόνων και οι ερευνητές παρατήρησαν βελτιώσεις σε βιοδείκτες διάφορων ασθενειών.

Η Ambrosia, βέβαια, έχει προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο καθώς προσφέρει πλάσμα αίματος εφήβων σε πελάτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 8.000 δολάρια για 2½ λίτρα!

abf26bf9d3a52c74bacfba9d44617fa6

Οι δοκιμές των ερευνητών του UCL δεν έγιναν σε ανθρώπους αλλά σε ποντίκια και έδειξαν πως τα γηραιότερα ποντίκια δεν εμφάνισαν ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία τους από τη στιγμή που τους χορηγήθηκε αίμα από νεότερα. Εκτός αυτού διατήρησαν πολύ καλή διανοητική λειτουργία.

Το αντίθετο συνέβη σε νεαρά ποντίκια που τους χορηγήθηκε αίμα από ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας.

«Η έρευνα σε ζώα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστούν μακροπρόθεσμες συνέπειες και πιθανές παρενέργειες», σημειώνει η έρευνα.

Τα πιο σημαντικά