Σε τροχιά ανάπτυξης οι σχέσεις Ελλάδας – Κολομβίας

15 Δεκεμβρίου, 2017 4:18 ΜΜ
More videos

Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά και η διαδικασία ειρήνευσης της Κολομβίας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την Κολομβιανή ομόλογό του María Ángela Holguín στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας, της Κολομβίας. Ανταλλάξαμε σκέψεις για την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Συζητήσαμε για την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ειρήνευσης της Κολομβίας και τους συγχαρήκαμε» δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, για να επισημάνει ότι «είναι ένα υπόδειγμα από το οποίο έχουμε όλοι μας να πάρουμε. Η Κολομβία είναι μια χώρα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι αναπτύσσεται η οικονομία της, έχει έναν σπουδαίο πολιτισμό και όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν στη διμερή μας συνεργασία».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζητήθηκε επίσης η «ανάπτυξη και η κατάσταση των περιοχών μας, για τις κρίσεις και τους πολέμους στην Ανατολική Μεσόγειο και η οικονομική ανάπτυξη και οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στη Λατινική Αμερική συνολικά».

Από τη μεριά της, η κα Holguín ευχαρίστησε τον Ν. Κοτζιά για την εξαιρετική του υποδοχή. «Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να έρθω ήδη νωρίτερα στην Ελλάδα, αλλά λόγω της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα μου δεν μπόρεσε αυτό να καταστεί δυνατό. Αποτελεί, όμως, ιδιαίτερη χαρά το ότι βρίσκομαι εδώ. Είχα συναντηθεί με τον κ. υπουργό ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο και βεβαίως είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σημασία των διμερών μας σχέσεων, καθώς επίσης και για τον τρόπο που αυτές θα μπορέσουν να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο».

H María Ángela Holguín

«Εξηγούσα στον κ. υπουργό για τις ευκαιρίες οι οποίες υπάρχουν στην Κολομβία, η οποία βρίσκεται πλέον εν ειρήνη, σε διάφορους τομείς, όπως ο επιχειρηματικός τομέας» πρόσθεσε και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες που έχει το ελαιόλαδο να εισέλθει στην αγορά της Κολομβίας, όπως και στον σημαντικό τομέα του τουρισμού, όπου «αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας στον τομέα αυτό», καθώς «πλέον η Κολομβία η οποία βρίσκεται, όπως είπα εν ειρήνη, έχει βελτιώσει τη σύνδεσή της με διάφορες πόλεις» και «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα μέσω του τουρισμού να γνωρίσουν όσοι ενδιαφέρονται μια πανέμορφη χώρα».

Η Κολομβιανή υπουργός Εξωτερικών εξήγησε, όπως είπε, στον κ. Κοτζιά τα θέματα ασφάλειας στη χώρα της και όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, καθώς επίσης και «τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε αυτά τα οποία έχουμε ζήσει, έχουμε βιώσει, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περαιτέρω συνεργασία και βελτίωση στις σχέσεις μας».

[mfa] [zougla]

Ακολουθήστε μας στο facebook: