Ρούμι αντί για μετρητά προσφέρει η Κούβα στην Τσεχία για αποπληρωμή χρέους 276 εκατ. δολαρίων.

16 Δεκεμβρίου, 2016 11:49 ΜΜ
More videos

“Ενδιαφέρουσα επιλογή” χαρακτηρίζουν οι Τσέχοι την κουβανική πρόταση να εξοφληθούν τα παλιά χρέη έναντι προσφοράς εμπορευμάτων, στερεών και υγρών…Όμως το ρούμι πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί, επισημαίνουν, γιατί οι μάρκες είναι άγνωστες…

theguardian
AdTech Ad

«Η κουβανική πλευρά παρουσίασε έναν κατάλογο με πρώτες ύλες (που περιλάμβανε) πολλές μάρκες από ρούμι» σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα τσεχικά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι το χρέος της Κούβας ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια κορόνες (260 εκατομμύρια ευρώ), όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, το συνολικό ποσό δεν είναι οριστικό, δεδομένου ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων για το ύψος και την καταβολή του είχε γνωστοποιηθεί μονάχα στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Το χρέος -σε μεγάλο βαθμό- αποτελεί κληρονομιά των εμπορικών συναλλαγών της Κούβας και της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1993 διασπάστηκε σε Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τσεχίας Dnes επικαλείται την υφυπουργό Οικονομικών Λένκα Ντουπάκοβα και επισημαίνει ότι η αποπληρωμή σε ρούμι Κούβας είναι «μια ενδιαφέρουσα επιλογή».

havana-club

«Πρόκειται για μάρκες σχετικά άγνωστες, που θα μπορούσαν να είναι καλές, όμως θα έπρεπε να τις διαφημίσουμε και, γενικά, να τις προωθήσουμε στην αγορά» συμπλήρωσε.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας -μια χώρα που ξεχωρίζει για το ποσοστό κατανάλωσης μπίρας κατά κεφαλήν, το υψηλότερο στον κόσμο- εισήγαγε τον περασμένο χρόνο 892 τόνους κουβανικό ρούμι έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην περίπτωση που το συνολικό χρέος αποπληρωθεί με αυτό το ποτό, οι Τσέχοι θα διαθέτουν απόθεμα για τα επόμενα 130 χρόνια.

Το υπουργείο πάντως εκφράζει επιφυλάξεις και επιμένει «τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους να αποπληρωθεί με την καταβολή ρευστού»

[bbc] [theguardian] [tovima]

 

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: