«Προσοχή στα λάστιχα, τα λάδια και τα παράθυρα» – Συμβουλές Ιαβέρη για να καίτε λιγότερο βενζίνη

19 Μαρτίου, 202212:06 ΜΜ

«Μίνι αλεξίπτωτο το άνοιγμα των παραθύρων»

Οσο για τα ελαστικά έδωσε διευκρινίσεις πως «πρέπει να τα φουσκώσουμε σύμφωνα με τον κατασκευαστή ώστε να υπάρχει άριστη κύλιση. Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι προετοιμασμένο». Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ο Ιαβέρης είπε «κοιτάμε την αεροδυναμική, δεν βάζουμε μεγάλα και ογκώδη αντικείμενα που δημιουργούν αντίσταση. Να προσπαθούμε να έχουμε μπαγκαζιέρες οι οποίες έχουν τον αεροδυναμικό σχεδιασμό. Επίσης σε μεγάλες ταχύτητες προσπαθούμε να μην ανοίγουμε τα παράθυρα γιατί έχουν αντιστάσεις. Αν έχεις ανοιχτά τα παράθυρα ο αέρας φρενάρει, σαν ένα μίνι αλεξίπτωτο».

Για το γκάζι είπε πως «πρέπει να το πατάμε πάρα πολύ λίγο, να βρούμε που ορίζει ο κατασκευαστής την μάξιμουμ ροπή στρέψης, δηλαδή που δουλεύει ο κινητήρας. Ενα δεκαεξαβάλβιδο ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο δουλεύει ψηλά. Να βρουν το εύρος. Να μην πατάω το γκάζι πάρα πολύ ίσα – ίσα να τσουλάει το αυτοκίνητο και να παίρνει ταχύτητα. Δεν πρέπει να αυξομειώνουμε την ταχύτητα δηλαδή να πηγαίνουμε γρήγορα και μετά να φρενάρουμε απότομα για να σταματήσουμε στο φανάρι». Επίσης «τα full hybrid πρέπει να είναι φουλ φορτισμένες οι μπαταρίες τους για να κάνουν την επιθυμητή οικονομία».

Η αεροδυναμική αντίσταση που… τρώει βενζίνη

«Οσο ανεβαίνει η ταχύτητα είναι πολλαπλάσια η αεροδυναμική αντίσταση. Αν το αυτοκίνητο δεν έχει καλή αεροδυναμική αντίσταση μπορεί να είναι και 20% αυξημένη η κατανάλωση, αναλόγως με το πόσο πηγαίνεις. Δηλαδή και πιέζεις τον κινητήρα να πάει παραπάνω αλλά και η αεροδυναμική αντίσταση είναι πολλαπλάσια και αναγκάζεσαι να πατήσεις και άλλο το γκάζι. Γενικότερα επειδή εγώ πηγαίνω από Αφίδνες μέχρι Κηφισιά μέσα στα όρια στη Νέα Οδό, βλέπω τεράστια διαφορά όταν κινούμαι με 100 χιλιόμετρα και με 120 – 130 που δίνει όριο», είπε.

Η σωστή θερμοκρασία για το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο

Επίσης στα αυτοκίνητα «δεν κουβαλάμε αχρείαστα πράγματα, εργαλεία, πράγματα για διακοπές. Τον κλιματισμό δεν τον βάζουμε σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τώρα που έρχεται το καλοκαίρι. Να το ρυθμίζουμε το καλοκαίρι στους 21 – 22 βαθμούς γιατί πιέζει το κομπρεσέρ και καταναλώνει περισσότερα καύσιμα».

Βενζίνη: Κέρδος 20% στην κατανάλωση

«Αν πηγαίνεις σιγά και στις στροφές που δίνει ο κατασκευαστής υπάρχει μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που καίει 10 λίτρα τα 100 χιλιόμετρα να καίει 8 τα 100 χιλιόμετρα, κέρδος 20%» είπε ο Ιαβέρης.

Δείτε το βίντεο:

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News