Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
επικαιρότηταΠρέπει να πλένουμε φρούτα και λαχανικά περισσότερο, λόγω της αφρικανικής σκόνης;

Πρέπει να πλένουμε φρούτα και λαχανικά περισσότερο, λόγω της αφρικανικής σκόνης;

Πως επιδρά η αφρικανική σκόνη στα φρέσκα τρόφιμα.

Η σκόνη από τους αμμόλοφους της μεγαλύτερης ερήμου του κόσμου έχει φτάσει σε πολλές περιοχές της χώρας και οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα δημιούργησαν ένα πορτοκαλί πέπλο δημιουργώντας ένα αποπνικτικό σκηνικό.

Το φαινόμενο κινητοποίησε τις αρχές που έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προστασίας, προς τις ευπαθείς ομάδες αλλά και προς τον γενικό πληθυσμό. Μέχρι στιγμής όμως δεν είδαμε καμία ενημέρωση σχετικά με το πώς επιδρά η σκόνη της Αφρικής στα τρόφιμα.

Ωστόσο είναι απαραίτητο να ξεπλένουμε περισσότερο από δω και πέρα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σε δείγματα σκόνης της Σαχάρας από το 2005, η μέση σύνθεση των σωματιδίων σκόνης ήταν: 64% πυριτικά άλατα, 14% θειικά άλατα, 6% χαλαζίας, 5% σωματίδια υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, 1% πλούσια σε σίδηρο ( αιματίτης ), 1% αιθάλη και 9% άλλα σωματίδια πλούσια σε άνθρακα (ανθρακικό υλικό).

Στα δείγματα αφρικανικής σκόνης ερευνητές έχουν βρει 17 διαφορετικά στοιχεία στα σωματίδια σκόνης, τα οποία περιελάμβαναν (αλλά δεν περιορίζονταν σε) νάτριο (Na), μαγγάνιο (Mn), αλουμίνιο (Al), πυρίτιο (Si), σίδηρο (Fe), κοβάλτιο (Co) χαλκό (Cu), κάλιο (K) και ασβέστιο (Ca).

Σε μία ανάλογη εισβολή αφρικανικής σκόνης στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 οι πιο μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ Tsco και Aldi, προειδοποίησαν τους πελάτες τους να πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους πριν τα καταναλώσουν. Η Tesco είπε ότι η σκόνη έχει επηρεάσει ορισμένα από τα προϊόντα προέλευσης Ισπανίας. Μάλιστα σε μια ειδοποίηση στον ιστότοπό της κάλεσε τους καταναλωτές να πλένουν τα προϊόντα:

“Λόγω των πρόσφατων ανέμων από την έρημο Σαχάρα, μια μικρή ποσότητα σκόνης έχει επικαθίσει σε προϊόντα ισπανικής προέλευσης. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα απολαύσετε. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε τους καλλιεργητές μας και αποτρέπετε τη σπατάλη τροφίμων συνεχίζοντας να αγοράζετε αυτά τα προϊόντα».

Ενημερωτικές ταμπέλες είχαν και τα καταστήματα Aldi, που ανέφεραν. “Παρακαλώ, ξεπλύνετε τα λαχανικά σας. Λόγω των πρόσφατων ανέμων από την έρημο Σαχάρα, μια μικρή ποσότητα σκόνης μπορεί να έχει εγκατασταθεί σε ορισμένες από τις συσκευασίες μας».

Τα πιο σημαντικά