Πως μας αξιολογούν οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού κοιτώντας τα ρούχα μας

10 Μαρτίου, 2018 7:50 ΜΜ
More videos

Οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού, αρκεί να ρίξουν μια ματιά στους ανθρώπους για να καταλάβουν πόσο αξιόπιστοι και ικανοί είναι. Επίσης, βγάζουν συμπεράσματα για την κοινωνική τους κατάσταση και τους στόχους τους. Η επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Empowerment Enterprises με έδρα το Ώστιν του Τέξας, η Σέρι Μέισοναβ, λέει πως η πρώτη εντύπωση γίνεται σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα και βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ενδυμασία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιλέξετε τα ρούχα σας με σύνεση, αν δεν θέλετε να είστε εκτός ανταγωνισμού πριν καν αρχίσει η συνέντευξη.

Παρακάτω θα μάθετε για μερικά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού ώστε να σχηματίσουν άποψη για εσάς, όπως το αν θα ενταχθείτε στην εταιρική κουλτούρα. Τα ρούχα φέρουν πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο του επαγγελματισμού σας και την προσωπικότητά σας.

 #1 Τι λένε τα χρώματα των ρούχων για εσάς

Χρησιμοποιώντας το χρώμα των ρούχων σας, μπορείτε να επηρεάσετε τους άλλους ανθρώπους. Η σύμβουλος επιχειρηματικών επικοινωνιών και εθιμοτυπίας, Λίζα Γκόλντμαν, αναφέρει: «Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, τα χρώματα που επιλέγουμε για την επαγγελματική μας ενδυμασία, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα».

Έτσι, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα των ρούχων που επιλέγετε όταν πρόκειται να περάσετε από μια συνέντευξη εργασίας.

Αν επιλέξετε ρούχα με αντιθέσεις χρώματος, θα μπορούσατε να κάνετε μια ισχυρή και κυριαρχική εντύπωση.

Instagram

Τα παστέλ χρώματα σε ρούχα και μακιγιάζ μπορεί να σας βοηθήσουν να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων ανθρώπων. Το πιο σημαντικό είναι να μην το παρακάνετε. Διαφορετικά, ίσως δείχνετε ανώριμες.

Instagram

Το μπλε είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για μια συνέντευξη εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στολές και τα επαγγελματικά κοστούμια είναι συχνά μπλε. Αυτό το χρώμα συνδέεται με την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη, τις ικανότητες και την τεχνογνωσία.

Instagram

Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει τη δύναμη ζωής και την τάση να είστε επιτυχημένες και αποτελεσματικές. Αυτό είναι ένα χρώμα ηγεσίας και σημαίνει ότι δεν φοβάστε να ξεχωρίζετε και να προσελκύετε την προσοχή πάνω σας. Ωστόσο, για την πρώτη συνέντευξη εργασίας, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια βαθύτερη σκιά κόκκινου χρώματος, το καφέ. Αυτή η επιλογή θα κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είστε σοφές, μορφωμένες και μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε τον σεβασμό που σας αξίζει.

Instagram

Τα σκοτεινά ρούχα κάνουν τον δυνητικό εργοδότη σας να αισθάνεται πως είστε σοβαρές, αξιόπιστες και ικανές υποψήφιες.

Instagram

Η χειρότερη επιλογή χρώματος για μια συνέντευξη εργασίας, σύμφωνα με μελέτες και απόψεις ειδικών, είναι το πορτοκαλί μιας και συσχετίζεται συχνά με κάτι αντιεπαγγελματικό.

© eastnews

#2 Τι λέει το στυλ των ρούχων για εσάς

Τα επαγγελματικά κοστούμια δεν είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή για μια συνέντευξη, γιατί η εντύπωση που μπορεί να δώσετε στον εργοδότη είναι ότι έχετε «υπερβολικά προσόντα». Αυτό το στερεότυπο συμβαίνει επειδή σε υποσυνείδητο επίπεδο οι άνθρωποι σκέφτονται ότι μόνο οι υψηλά ειδικευμένοι και φιλόδοξοι εργαζόμενοι ντύνονται έτσι. Αν ένας διευθυντής προσλαμβάνει άτομα για μια θέση σε ανώτερο επίπεδο, τότε αυτό το είδος σοβαρού ενδύματος μπορεί να είναι επωφελές. Ωστόσο, αν ψάχνετε για δουλειά ως νοσηλευτές ή βοηθοί μαγαζιού, αυτός ο τύπος ενδυμασίας είναι ακατάλληλος. Οι ειδικοί ίσως πιστεύουν ότι οι φιλοδοξίες σας είναι υπερβολικά υψηλές για αυτή τη θέση και θα προχωρήσουν στον επόμενο υποψήφιο.

Instagram

Αν μια γυναίκα φοράει φόρεμα με λουλούδια και έχει μακριά μαλλιά, δεν μοιάζει με επιτυχημένο ηγέτη. Για τις περισσότερες εργασίες γραφείου, αυτά τα ρούχα είναι ακατάλληλα. Αλλά αν ψάχνετε μια δημιουργική δουλειά όπως η εκπαίδευση των παιδιών, αυτός ο τύπος ενδυμασίας δεν είναι απλώς κατάλληλος, αλλά προτιμότερος.

Instagram

#3 Τι λένε οι μάρκες που φοράτε για εσάς

© depositphotos

Τα πολυτελή λογότυπα μάρκας, το ακριβό ρολόι ή το τελευταίο μοντέλο κινητού τηλεφώνου σημαίνουν ότι η κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο για τον υποψήφιο και νοιάζεται για την εντύπωση που θα κάνει σε άλλους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που είναι επιδεικτικοί δεν είναι οι καλύτεροι προϊστάμενοι, οπότε αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές τους να πάρουν έναν ηγετικό ρόλο. Το γραφείο δεν είναι ο τόπος στον οποίο κάποιος πρέπει να αποδείξει την οικονομική του κυριαρχία έναντι άλλων ανθρώπων, και ειδικά όχι στον εργοδότη.

#4 Ενδεικτικές λεπτομέρειες

Έχουν νόημα οι λεπτομέρειες όταν μιλάμε για την εικόνα μιας γυναίκας επιχειρηματία. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να αποφύγετε το κακό μανικιούρ, τα παλιά ρούχα και τα άλλα ψεγάδια, που μπορούν να κάνουν κακή εντύπωση σε έναν δυνητικό εργοδότη.

Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε το πολύ φωτεινό μακιγιάζ και το έντονο άρωμα.

© depositphotos   © depositphotos

Όταν πρόκειται για κοσμήματα, φορέστε λεπτά και κομψά κοσμήματα όπως μικρά σκουλαρίκια, βραχιόλια και ρολόγια. Τα γυαλιά είναι ένα πολύ κομψό στοιχείο και μπορούν να αποτελέσουν μια ωραία πινελιά στην εικόνα σας. Ωστόσο, τα σκουλαρίκια που φαίνονται φτηνά ή αυτά που είναι φτιαγμένα από φθηνά υλικά όπως το πλαστικό, δεν είναι καλή επιλογή για μια συνέντευξη εργασίας.

Instagram

Η τσάντα σας πρέπει να έχει ξεκάθαρο σχήμα. Αποφύγετε αυτές που δεν έχουν σχήμα, που μοιάζουν με σάκο και εκείνες που έχουν φωτεινά σχέδια, μιας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες περιπτώσεις. Μην φοβάστε να συμπεριλάβετε μερικά πολύχρωμα αξεσουάρ. Ακόμη και ένα πολύ σοβαρό κοστούμι μπορεί να φανεί εντελώς διαφορετικό αν προσθέσετε μια λαμπερή κόκκινη τσάντα σε αυτό.

Instagram

#5 Τα ρούχα λένε πόσο καλά μπορείτε να ταιριάξετε στην εταιρική κουλτούρα, δηλαδή αν θα γίνετε ένα με τους υπόλοιπους ή όχι

Η ενδυμασία σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κώδικα της εταιρείας. Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν άλλους ανθρώπους που τους αρέσουν, οπότε όσο περισσότερο μοιάζετε με τους άλλους υπαλλήλους, τόσο πιο εύκολο είναι για έναν διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού να φανταστεί ότι εργάζεστε μαζί τους.

Για να κάνετε την έρευνά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κοινωνικά μέσα. Το Facebook, το Instagram ή η ιστοσελίδα της εταιρείας για την οποία θέλετε να εργαστείτε, πιθανότατα θα σας βοηθήσουν. Μπορείτε να μελετήσετε προσεκτικά τη σελίδα. Οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού, είναι συνήθως πολύ προσεκτικοί με τις πληροφορίες που μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο για έναν υποψήφιο εργαζόμενο, συνεπώς οι ειδικοί συστήνουν να κάνετε το ίδιο.

Instagram

Instagram

-Αν οι υπάλληλοι της εταιρείας για την οποία θέλετε να εργαστείτε, ντύνονται με επίσημο επιχειρηματικό ύφος τότε θα πρέπει να φορέσετε σίγουρα ένα κοστούμι, και οι γυναίκες μπορούν να φορέσουν ένα απλό φόρεμα με ένα σακάκι.

-Αν φορούν πιο καθημερινά ρούχα, δεν χρειάζεστε σακάκι ή κοστούμι. Ωστόσο, μην φορέσετε τζιν, αθλητικά παπούτσια ή απλά μπλουζάκια.

-Αν χρειάζεστε κάτι εντελώς ανεπίσημο, θα πρέπει να φοράτε τουλάχιστον ένα «σοβαρό» αξεσουάρ. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε ένα τζιν με σπορ σακάκι.

-Αν έχετε υποβάλει αίτηση για μια δημιουργική θέση όπως σχεδιαστές, έμποροι, ειδικοί δημοσίων σχέσεων, εικονογράφοι, διοργανωτές εκδηλώσεων και άλλα παρόμοια επαγγέλματα, πρέπει να είστε δημιουργικοί με την εικόνα σας. Συμπεριλάβετε μερικά φωτεινά χρώματα και βάλτε κάποια αξεσουάρ. Δείτε το με αυτό τον τρόπο: Πώς μπορείτε να πάρετε μια δημιουργική δουλειά αν προκαλείτε αδιαφορία ή πλήξη στους ανθρώπους με τον τρόπο που ντύνεστε; Ορισμένες εταιρείες απαγορεύουν ακόμη και τη χρήση συνηθισμένων ρούχων. Πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι εκτιμάτε την ελευθερία της δημιουργικότητας και είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες.