Πώς και γιατί ο Πάλμε έκανε ένα ελληνικό τραγούδι ύμνο της Ελευθερίας στη Σουηδία

28 Φεβρουαρίου, 2018 6:38 ΜΜ
More videos

Σαν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου του 1986 δολοφονήθηκε ο κορυφαίος σοσιαλιστής πολιτικός, πρωθυπουργός τότε της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε. 

Ένας μεγάλος οραματιστής, ένας κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός έπεφτε νεκρός και η δολοφονία του παραμένει ακόμα και σήμερα ανεξιχνίαστη.

Ο Πάλμε στάθηκε δίπλα στους αγώνες των Ελλήνων κατά της Χούντας ενώ ανέπτυξε μεγάλη πολιτική και προσωπική φιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο πρωταγωνίστησαν στην κίνηση των 6 για την παγκόσμια ειρήνη.

hqdefault (1)

Ο ίδιος, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, γενικά της Ελλάδας(είχε μάλιστα και εξοχικό σπίτι στην Χερσόνησο της Κρήτης) αλλά και ειδικά της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα είχε ζητήσει όταν ζούσε, στην κηδεία του να ακουστεί το αγαπημένο του τραγούδι, ο “Καημός”.

Η επιθυμία του έγινε σεβαστή και στην πολιτική κηδεία του τραγουδήθηκε από μια μεγάλη ερμηνεύτρια την Aria Saijonmaa στα σουηδικά, συγκλονίζοντας όλο τον πλανήτη, μιας και η κηδεία μεταδιδόταν ζωντανά απ’ όλα τα διεθνή δίκτυα (η δολοφονία του είχε σοκάρει διεθνώς).

Μάλιστα τα χρόνια που ακολούθησαν το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν απίστευτα δημοφιλές  σχεδόν ως ύμνος για την Ελευθερία. Hδη βέβαια από την δεκαετία του 70, την περίοδο της χούντας, το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν μεγάλη επιτυχία μιας και η μουσική Θεοδωράκη  ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Σουηδία). Ο “Καημός”  μεταφράστηκε ως “ένα τραγούδι για την Ελευθερία¨και ακόμα και σήμερα τραγουδιέται και είναι ταυτισμένο με εκδηλώσεις για την δημοκρατία και την ελευθερία.

hqdefaultf7a-thumb-large

Δείτε το σχετικό συγκλονιστικό βίντεο από την κηδεία του Πάλμε αλλά και μια χορωδία σουηδικού σχολείου σε μια απίστευτη εκτέλεση.newego_LARGE_t_1101_54307589

palme1

[thecaller]