Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΠαγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον: Μπορεί να μην προήλθε από τη...

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον: Μπορεί να μην προήλθε από τη νότια Αφρική λέει ο ΠΟΥ

Αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη μετά την πρώτη μελέτη από τη νότια Αφρική για τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς δείχνει ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ θεωρεί πως είναι αυξημένη η πιθανότητα η Όμικρον να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και παραμένουν πολλές άγνωστες παράμετροι: η μολυσματικότητα, η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

ΠΟΥ: Η «Όμικρον» μπορεί να μην προήλθε από τη νότια Αφρική

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι μπορεί να μην μάθουμε ποτέ την προέλευση της Όμικρον. «Πιθανότατα δεν είναι η Νότια Αφρική η χώρα από την οποία προήλθε η παραλλαγή» τονίστηκε σε ενημέρωση Τύπου.

Ο ΠΟΥ εξήγησε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο τρόπος που μεταλλάσσεται η B.1.1.529 αλλά και ότι ευρύτερα οι μεταλλάξεις οφείλονται στην ανισότητα του εμβολιασμού. Μάλιστα τόνισε ότι επιστήμονες εργάζονται σε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα στελέχη, αλλά οι δυσκολίες είναι μεγάλες. 

Την ερχόμενη εβδομάδα ομάδα ειδικών θα εξετάσει ξανά τις προτεραιότητες, αφού είναι νωρίς να πούμε εάν χρειάζονται αλλαγές για τα εμβόλια για την «Όμικρον». Ωστόσο, ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο της τρίτης, αναμνηστικής δόσης για όλους.

Σημειώνεται ότι η παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 11 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πρώτα ταυτοποιήθηκε σε δύο δείγματα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις 19 και στις 23 Νοεμβρίου. Πριν, δηλαδή, τις 24 Νοεμβρίου, όταν η Νότια Αφρική ειδοποίησε, έγκαιρα τον ΠΟΥ και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πού εμφανίστηκε αρχικά.

Μποτσουάνα: Από την Ευρώπη ήρθαν διπλωμάτες θετικοί στην παραλλαγή

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανακοίνωση του προέδρου της Μποτσουάνας, Μογκουέτσι Μασίσι, ότι κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος είχαν έλθει από την Ευρώπη. Ως εκ τούτου ζήτησε να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής. Και η νότια Αφρική έχει αποδοκιμάσει το γεγονός ότι τιμωρείται επειδή εντόπισε έγκαιρα το νέο στέλεχος.

«Είναι περιττό και, εάν με ρωτήσετε, για λόγους έλλειψης καλύτερης έκφρασης, ανεύθυνο», δήλωσε στο CNN ο Μασίσι αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς . «Οι διπλωμάτες ήλθαν από έναν αριθμό χωρών….και πέρασαν από έναν αριθμό χωρών για να φτάσουν στην Μποτσουάνα».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, λέγοντας απλά ότι «κάποιοι ήταν στην Ευρώπη και κάποιοι αλλού». Ερωτηθείς εάν κάποιοι είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα, απάντησε «Πράγματι».

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπατχαλεφί Λεαγκατζάνγκ δήλωσε στο Reuters ότι ο Μασίσι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής».

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ερευνά ορισμένες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Η «Όμικρον» εντοπίστηκε σε διπλωμάτες που ταξίδεψαν στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου και έφυγαν στις 11 Νοεμβρίου.

Οι παρασκευαστές εμβολίων να προετοιμαστούν για προσαρμογή τους στην Όμικρον

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι οι παρασκευαστές εμβολίων κατά του Covid-19 θα πρέπει να προετοιμαστούν για την «πιθανότητα» να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους ώστε να προστατεύουν απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε πως η υπηρεσία εξετάζει τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική τον Νοέμβριο.

«Υπάρχει ισχυρή σύσταση οι παρασκευαστές εμβολίων να αρχίσουν να προετοιμάζονται και να σχεδιάζουν για την πιθανότητα να πρέπει να προσαρμόσουν το υπάρχον εμβόλιο», είπε. «Είναι καλό να μην περιμένουν απλώς μέχρι να χτυπήσει ο τελευταίος συναγερμός».

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που μελετούν το ξέσπασμα της Όμικρον πιστεύουν πως τα συμπτώματα είναι λιγότερα σοβαρά για εκείνους που επαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή ή μολύνονται μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε ανώτατος επιστήμονας.

«Θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη και ας μην σπεύσουμε σε συμπεράσματα εδώ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ. «Προκαταρκτικά δεδομένα, …δείχνουν πως υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αλλά αυτό είναι όλο κι όλο που έχουμε βασικά μέχρι τώρα», είπε.

Η Δέλτα παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, σε αυτήν αποδίδεται ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των μολύνσεων, είπε ο Λιντμάιερ. «Άρα η Όμικρον μπορεί να αυξάνεται, και μπορεί να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα ξεπεράσει την κυρίαρχη παραλλαγή, αλλά σε αυτό το σημείο η πολύ κυρίαρχη παραλλαγή παραμένει η Δέλτα», είπε.

«Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε πολλές χώρες μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το κλείσιμο και πάλι της οικονομίας, τα lockdown σε ορισμένες περιοχές, το κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών σε τμήματα της Ευρώπης, αυτό έγινε πριν από την Όμικρον λόγω μιας αύξησης στα κρούσματα της Δέλτα».

Πηγή: real.gr



Τα πιο σημαντικά