Όταν ο Θανάσης Βέγγος έκρυβε τους φοιτητές από την αστυνομία τη νύχτα της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη

17 Νοεμβρίου, 2022 1:11 ΜΜ
More videos

Ο καλός μας άνθρωπος προερχόταν από αριστερή οικογένεια, κάτι που τον οδήγησε μικρό στο κολαστήριο της Μακρονήσου και αποτέλεσε μια περίοδο που όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει του άφησε πολλά ”κουσούρια” στη μετέπειτα ζωή του.

Πολλοί ωστόσο δεν γνωρίζουμε ότι ο Θανάσης Βέγγος, το νύχτα εκείνη της εξέγερσης, βρισκόταν στο δρόμο για να μπορέσει να βοηθήσει τους φοιτητές να κρυφτούν από στρατό και αστυνομία που είχαν εντολές να καταστείλουν βίαια την εξέγερση.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Φραγκίσκου Κουνάνη συνάντησαν τον Βέγγο στην οδό Μάρνης τη νύχτα εκείνη του Νοέμβρη του 1973:

“Μπροστά μας ο υπέροχος, ο μοναδικός, ο πραγματικός άνθρωπος και ηθοποιός Θανάσης Βέγγος. Είχε ρίξει τις πίσω θέσεις στο κιτρινόμαυρο παλιό ντάτσουν και μας έβαζε μπρούμυτα, μας σκέπαζε με κουβέρτες και από πάνω μας έβαζε μακριές πλάκες φελιζόλ, πέρναγε μέσα από τα μαύρα κοράκια και μας πήγε σπίτι μας….”

Ο καλός μας άνθρωπος, ο Θανάσης δεν ήταν απλά ένας ηθοποιός που μοίραζε γέλιο, αλλά ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη, καλοσύνη και αλληλεγγύη…