Oι ελληνικές αρχές άφησαν ελεύθερο Πακιστανό καταζητούμενο από την Ιντερπόλ

24 Μαΐου, 2017 4:24 ΠΜ
More videos

Ο 25χρονος Ahmed Waheed έχει δολοφονήσει δύο άτομα στη χώρα του – Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν έπρεπε να εκδοθεί γιατί κινδυνεύει η ζωή του – Στις 26 Απριλίου έληξε η περίοδος κράτησής του στην Αμυγδαλέζα

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι ελληνικές αρχές άφησαν ελεύθερο έναν 25χρονο Πακιστανό σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί «ερυθρά αγγελία» από την Ιντερπόλ για διπλή δολοφονία στην πατρίδα του.

Ο Ahmed Waheed ήταν κρατούμενος στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα μέχρι τις 26 Απριλίου οπότε και έληξε ο χρόνος επιτρεπτής κράτησης. Έκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αν και από τις αρχές, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικά επικίνδυνος».

Παράλληλα όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων του, Παναγιώτης Μπαϊλακτάρης, ο 25χρονος έχει υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου που εκκρεμεί. «Οι αρχές όφειλαν να έχουν αντιμετωπίσει το αίτημά του για άσυλο πολύ πριν λήξει ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος κράτησης ενός ατόμου που αποτελεί κίνδυνο και για την εθνική ασφάλεια αλλά και για τη δημόσια τάξη» προσθέτει ο δικηγόρος.

Ο Ahmed Waheed στις 2 Ιουλίου 2014 με τη συμμορία του που «πουλούσε» προστασία σε καταστήματα δολοφόνησε δύο άτομα στο Πακιστάν. 

Όταν εντοπίστηκε στη Θήβα στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο 25χρονος υποστήριξε ότι κινδυνεύει με θανατική ποινή στο Πακιστάν και γι’ αυτό ζήτησε να μην εκδοθεί στη χώρα του.

Αν και δικαστήριο στο Ναύπλιο έκρινε ότι έπρεπε να εκδοθεί, ο Πακιστανός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο που έκρινε ότι δεν πρέπει να συμβεί αυτό γιατί όντως κινδυνεύει στη χώρα του με θάνατο. Έτσι ο 25χρονος κατέληξε στην Αμυγδαλέζα από την οποία έφυγε τον Απρίλιο.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», το δικαστικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε επί ελληνικού εδάφους για τον μέχρι πρότινος καταζητούμενο με «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ κατέληξε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφεθεί ελεύθερος, παρότι χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως «εξαιρετικά επικίνδυνος».

Ο 25χρονος κρατούνταν για διοικητική απέλαση στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, μέχρι που στις 26 Απριλίου 2017 ο επιτρεπτός χρόνος κράτησής έληξε.  Έκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Παράλληλα, έχει υποβάλλει αίτηση για χορήγηση ασύλου, η οποία εκκρεμεί.

Ο κ. Παναγιώτης Μπαϊλακτάρης, δικηγόρος της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων του W.A., κάνει λόγο για αβάσιμη και προσχηματική αίτηση: «Οι αρμόδιες Αρχές όφειλαν να έχουν αντιμετωπίσει το αίτημά του για άσυλο πολύ πριν λήξει ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος κράτησης ενός ατόμου που αποτελεί κίνδυνο και για την εθνική ασφάλεια, αλλά και για τη δημόσια τάξη».

Ο W.A. διέπραξε στις 2 Ιουλίου 2014 με τη συμμορία του διπλή ανθρωποκτονία στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις Αρχές, συμμετείχε σε οργάνωση που πουλούσε προστασία σε καταστήματα, ανάμεσά τους πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν συνήθως μαζί τους καλάσνικοφ και δεν δίσταζαν να πυροβολούν όταν κάποιος έφερνε αντίσταση. Τα θύματα της διπλής δολοφονίας έφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις στους εκβιασμούς με αποτέλεσμα να δεχθούν πυρά. Ο ένας από τους δύο, μάλιστα, δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι. Την ώρα του εγκλήματος υπήρχαν περίπου 10 μάρτυρες και έτσι η πακιστανική Αστυνομία μπόρεσε να «δέσει» τη δικογραφία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Ο 25χρονος, ωστόσο, κατάφερε τότε να διαφύγει από το Πακιστάν με αποτέλεσμα η Ιντερπόλ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και «ερυθρά αγγελία» που ανέφερε ότι ο δράστης «πιθανόν να επισκεφτεί την Ελλάδα». Έτσι και έγινε. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο Πακιστανός εντοπίστηκε στην περιοχή της Θήβας και συνελήφθη. Ακολούθησε ένα δικαστικό θρίλερ με τον W.A. να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στη χώρα του γιατί κινδυνεύει με θανατική ποινή, ενώ ζήτησε να του χορηγηθεί άσυλο. Οι δικαστικές Αρχές του Ναυπλίου απεφάνθησαν –ύστερα από καθυστέρηση λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν με τη γλώσσα στην οποία ήταν γραμμένη η δικογραφία- την έκδοση του δράστη. Ο κατηγορούμενος, όμως, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, που έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί διότι κινδυνεύει στη χώρα του με θάνατο. Έτσι, ο δράστης κατέληξε να κρατείται –μέχρι τις 26 Απριλίου- στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Από την πλευρά τους οι οικογένειες των θυμάτων δίνουν το δικό τους αγώνα για να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο 25χρονος. Ο αδερφός του θύματος, Sohail Maqsood, ο οποίος ζει στην Ισπανία όπου διατηρεί σούπερ μάρκετ, προσπαθεί μέσω νομικού εκπροσώπου να παρακολουθήσει τη δικαστική εξέλιξη, για την οποία είχε δηλώσει στον «ΕΤ» δυσαρεστημένος: «Αν ισχύσει η απόφαση για τη μη έκδοσή του, τότε να ξέρετε πως η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκληματιών. Πάρτε για παράδειγμά αυτό που έγινε στην Γερμανία με τον Αφγανό. Είχε βιάσει την κοπέλα στην Ελλάδα και μετά το έκανε και στην Γερμανία. Να ξέρετε ότι στο χωριό του δράστη όταν οι συγγενείς του έμαθαν για την απόφαση έκαναν μια μεγάλη γιορτή. Είχε μαζευτεί  όλο το χωρίο για να γιορτάσει την απόφαση».

Ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης Μπαϊλακτάρης αναφέρει ότι η περίπτωση του 25χρονου είναι παράδοξη και επικίνδυνη: «Ο υπήκοος Πακιστάν εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα ενώ τον βάραιναν από τις δικαστικές Αρχές της χώρας του δύο ανθρωποκτονίες. Αφού τα πράγματα εξελίχθηκαν δικαστικά όπως ο δράστης επιθυμούσε, τότε υπέβαλε αίτηση ασύλου στη χώρα μας. Μια αίτηση προδήλως αβάσιμη και προσχηματική. Οι ελληνικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον πραγματικά πολύ επικίνδυνο αυτόν κατηγορούμενο, όμως η αξιολόγηση του αιτήματός του έχει καθυστερήσει τόσο που αφέθηκε ελεύθερος.

Αυτό σημαίνει πως ο εν λόγω κατηγορούμενος, ως κινούμενη και δυναμική απειλή της δημόσιας τάξης, κυκλοφορεί χωρίς μέσα διαβίωσης ανάμεσα στους λοιπούς κοινωνούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημαίνει βέβαια επίσης πως οι κρατικές δομές της χώρας μας είναι παντελώς ανεπαρκείς να προστατεύσουν την κοινωνία και τους πολίτες από επικίνδυνους κατηγορουμένους».

[etypos] [pthema]

Ακολουθήστε μας στο facebook: