Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
υγείαΌγκoι εγκεφάλoυ: Τα 7 πρώιμα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Όγκoι εγκεφάλoυ: Τα 7 πρώιμα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Οι όγκοι του εγκεφάλου ακούγονται τρομακτικοί και δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελούν έκπληξη. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προειδοποιητικά σημάδια.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου σπάνια προκαλεί μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Ένας όγκος εγκεφάλου λέγεται καλοήθης όταν αναπτύσσεται αργά χωρίς να εισχωρεί στον εγκέφαλο, όπως το μηνιγγίωμα.

Στον αντίποδα ένας όγκος εγκεφάλου λέγεται κακοήθης όταν αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό εισχωρώντας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Brain Tumor του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια εκστρατεία τον περασμένο μήνα για την ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων για τον καρκίνο του εγκεφάλου, παρέχοντας μια λίστα με ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν την πρώιμη ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι όγκων του εγκεφάλου που είναι όλοι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους ως προς τη βιολογική συμπεριφορά και τις μεθόδους θεραπείας. Μερικοί τείνουν να επηρεάζουν νεότερους ανθρώπους, ενώ άλλοι επηρεάζουν μόνο ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, ορισμένοι εγκεφαλικοί όγκοι θα εμφανίσουν δραματικά συμπτώματα ανάλογα με το πού βρίσκεται ο όγκος, ενώ άλλοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.

Επιληπτικές κρίσεις

Εάν έχετε σπασμούς ή ανεξήγητη κρίση, πηγαίνετε το συντομότερο δυνατόν στα επείγοντα για περαιτέρω διερεύνηση.

Αδυναμία προσώπου ή ποδιού στη μία πλευρά του σώματος

Η αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά όπως συμβαίνει με ένα εγκεφαλικό ή μπορεί να γίνει πιο αισθητή με την πάροδο του χρόνου.

Προβλήματα με την ομιλία

Η ομιλία μπορεί να γίνει μπερδεμένη, μπορεί να μην μπορείτε να βρείτε τις σωστές λέξεις να εξηγήσετε τα συναισθήματά σας ή ακόμη και να τις συνθέσετε λανθασμένα. Η δυσκολία εύρεσης μιας λέξης κατά καιρούς είναι φυσιολογική εξαιτίας της κούρασης ή του στρες, αλλά εάν γίνει συνεχής ή χειροτερεύσει θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Αλλαγή προσωπικότητας

Ένα από τα σύμπτωμα ενός όγκου στον εγκέφαλο κάνει τον πάσχοντα να παρουσιάζει σύγχυση και να έχει μπερδεμένη σκέψη ακόμη και για πράγματα που συνήθιζε να κάνει, όπως να παίζει ένα όργανο ή να πληρώνει λογαριασμούς μέσω e-banking.

Αλλαγές στην όραση

Μερικές φορές, ένας εγκεφαλικός όγκος μπορεί να μειώσει την ικανότητα να βλέπει ο πάσχον από το ένα μάτι. Εάν έχετε αισθητή αλλαγή στην όραση, ζητήστε από έναν οφθαλμίατρο να ελέγξει τα μάτια σας και να σας παραπέμψει στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις εάν κριθεί απαραίτητο.

Δυσκολία στην ανάγνωση ή την ερμηνεία λέξεων

Εάν γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συντάξετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να γράψετε κείμενα ή να κατανοήσετε τη σημασία σύνθετων λέξεων ακόμα κι αν μπορείτε να τις διαβάσετε καθαρά, χωρίς ωστόσο να μπορείτε να τις ερμηνεύσετε ή να τις καταλάβετε, συμβουλευτείτε το ταχύτερο έναν γιατρό.

Πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι είναι το σύμπτωμα που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με όγκους εγκεφάλου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ασυνήθιστο ο πονοκέφαλος να είναι το μοναδικό σύμπτωμα ενός όγκου. Όσον αφορά την ανησυχία για τους όγκους του εγκεφάλου, οι γιατροί μιλούν για πονοκεφάλους που συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα.

Όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν», άρα αν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε το ταχύτερο δυνατόν τον θεράποντα γιατρό σας.

Πηγή: onmed.gr

Τα πιο σημαντικά